Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?
Ze Skały Czarownic? ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 188 189 190 191 192 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ze Skały Czarownic? ![]()
Zimno Jolu,kluczem jest ostatni plan ![]()
wedrujące kamienie, a na ostanim planie jest potrojna ![]()
Kisiel ciepło ale to nie to miejsce
(ostatni plan oczywiście się zgadza).
Kisiel ciepło ale to nie to miejsce
(ostatni plan oczywiście się zgadza).
to nie stąd zrobiłeś zdjęcie?
Ostatnio edytowany przez kisiel (2016-09-26 16:38:23)
Z Łamanej Skały
Skałki tuż obok górnej stacji wyciągu.
Fajna miejscówka na śniadanko,browara itp.
157 - sprocket73
136,5 - kisiel
54 - jolanta
49 - Cyberniok
45.5 - Gustek
43,5 - baca
35,5 - nena
26 - MF
24,5 - Darek Tlałka,
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
17,5 - rufi
15,5 - Bisqp
13 - tomkos
12,5 - harnaś wołoski
12 - Eugeniusz Kępiński
11,5 - 740715, Eugeniusz Kępiński
11 - Karo
9 - bcFan
8 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks,
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
To wygląda na Żurawnicę, czy w ogóle zielony szlak do Lipskiej Góry
mnie się nie wyświetla kisielu , zdjęcia brak ![]()
dziwne, bo Eugeniusz Kępiński zgadł
157 - sprocket73
136,5 - kisiel
54 - jolanta
49 - Cyberniok
45.5 - Gustek
43,5 - baca
35,5 - nena
26 - MF
24,5 - Darek Tlałka,
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
17,5 - rufi
15,5 - Bisqp
13 - tomkos, Eugeniusz Kępiński
12,5 - harnaś wołoski
11,5 - 740715
11 - Karo
9 - bcFan
8 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks,
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
Wyświetlało ale znikło
To Cyganka.
Z samego wierzchołka Leskowca, przy idealnej pogodzie, na południe, widać Ławkę. Jakiego koloru jest ta Ławka i skąd idąc można na niej usiąść. Na graficznym widoku z Leskowca jej nie ma, ale ten jest dalece niedoskonały.
Pytanie do Cybernioka. Gdzie jest Polana Gołasy? Jak wpiszę"polana gołasy beskid maly" to dostaję golasów tyle, że można by mnie posądzić.
Pytanie do Cybernioka. Gdzie jest Polana Gołasy? Jak wpiszę"polana gołasy beskid maly" to dostaję golasów tyle, że można by mnie posądzić.
Raczej powinieneś zapytać "Gołasie"
Polana Gołasie.
Mała literówka Małego Pikusia, polana na mapach istnieje jako Polana Gałasie. Wcześniej nie zwróciłem na ten szczegół uwagi.
No ale co się naoglądałeś gołasów hasających po Beskidzie Małym to Twoje.... ![]()
Z samego wierzchołka Leskowca, przy idealnej pogodzie, na południe, widać Ławkę. Jakiego koloru jest ta Ławka i skąd idąc można na niej usiąść. Na graficznym widoku z Leskowca jej nie ma, ale ten jest dalece niedoskonały.
Czy masz na myśli Czerwoną? Można dojść do niej np z Jaworzyny Tatrzańskiej zielonym i żółtym szlakiem......... ![]()
Czerwona Ławka jest zupełnie schowana za ogromny masyw Lodowego Szczytu. Ale nena zaprezentowała dwa zdjęcia, na których widać pytaną przełęcz, właśnie podczas przejścia przez Czerwoną Ławkę.
Oprócz czerwonej kojarzę jeszcze czarną.......
Czarna Ławka jest w Liptowskich Murach, miedzy Szpiglasowym Wierchem a Gładkim Wierchem i zamyka Dolinę Pięciu Stawów Polskich. Ta część Tatr jest niewidoczna z Leskowca. Widoczna jest tylko niewielka część w masywie Łomnicy i Lodowego Szczytu. Trzeba dobrać kolor Ławki do tego rejonu. Jest to łatwe bo nie ma ich wiele, a podpowiedź, że nena szła obok niej w wycieczce na Czerwona Ławkę, daje odpowiedź. Google prawdę Ci powie. Warto, bo to naprawdę pięknie widać z Leskowca. Przez tę Ławkę nie prowadzi szlak turystyczny, ale jej znaczenie historycznie było wielkie.
Żółta Ławka i za Wikipedią https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3 … %C5%81awka
Żółta Ławka jest też zupełnie schowana za masyw Lodowego Szczytu i nie można jej widzieć z Leskowca. Na jednym Twoim zdjęciu widać tę Ławkę jakby wypreparowaną. Nawet poczułem się jakbym był na niej, a byłem. Przechodziłaś pod tą Ławką w odległości 20 minut podejścia, które jest łatwiejsze od Akademickiej Perci na Babiej Górze. Na jednym zdjęciu dałaś te trzy Ławki razem. Ta Ławka musi " wyjść " spoza masywu Lodowego Szczytu, łącznie z Lodowa Kopą, aby była widoczna z Leskowca.
W takim razie pozostaje tylko Biała Ławka ![]()
Oczywiście! Szkoda, że ta biedna, a tak ważna przełęcz, widziana z Leskowca, nie jest znana.![]()
Tutaj jest szkic widoku z Leskowca, fragment wyrysowałem z pamięci. Od Lodowego Szczytu po Jaworowy Szczyt. Nie ma go w dalekich widokach a istnieje. Prosiłbym aby ktoś, kto stale posługuje się zoomem, zrobił to zdjęcie. Nie mam takiego aparatu.
Piękne zdjęcie neny z wypreparowaną Biała Ławką. Po powiększeniu siodło przełęczy przysłania Lodowa Kopa na dalszym planie. Z prawej Mały Lodowy Szczyt, za którym Czerwona Ławka. Z lewej Jaworowa Przełęcz. Ten widok widać z Leskowca, tylko z drugiej strony.
Biała Ławka była niegdyś bardzo ważną przełęczą. Przez nią prowadziła i nadal prowadzi najkrótsza droga z Jaworzyny do Smokowców z tym, że z przełęczy idzie się skrótem, wzdłuż Strzeleckiego Potoku i wychodzi prawie pod Sławkowskim Szczytem.
Także jest to najkrótsza droga z Doliny Staroleśnej na Lodową Przełęcz i Lodowy Szczyt. Technicznie jest dostępna dla przeciętnego turysty.
W latach 50' i 60' ub. wieku Klub Wysokogórski organizował obozy wspinaczkowe pod zerwami Jaworowego Szczytu w Dolinie Jaworowej. Po wejściu na Jaworowy Szczyt schodziło się do bazy przez Jaworową Przełęcz lub Białą Ławkę.
To bardzo ładne zdjęcie neny ukazuje trzy kolorowe Ławki na raz.
Biała Ławka z lewej, za nią ogromna Lodowa Kopa. Następna przełęcz w prawo, z takim małym koniuszkiem, to Czerwona Ławka.
Dalej w prawo, jeszcze w cieniu, mały tryzub, to Drobna Turnia. Z prawej dość głęboka, półokrągła u dołu, Żółta Ławka.
Poniżej tryzuba widać dość rozłożystą turnię, bliżej położoną. To Strzelecka Turnia. Bardzo ciekawa, bo jest jedną a trzech turni w Tatrach, które nie wyrastają z grani, są samodzielne. Dalsze to Mnich i Kościółek w Dolinie Batyżowieckiej.
157 - sprocket73
136,5 - kisiel
54 - jolanta
49 - Cyberniok
45.5 - Gustek
43,5 - baca
36,5 - nena
26 - MF
24,5 - Darek Tlałka,
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
17,5 - rufi
15,5 - Bisqp
13 - tomkos, Eugeniusz Kępiński
12,5 - harnaś wołoski
11,5 - 740715
11 - Karo
9 - bcFan
8 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks,
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
![]()
Widok zanikł, przesyłam teraz.
Dzięki Eugeniszu, dobrze, że to bliżej opisałeś i pokazałeś. Fajnie o tym wiedzieć
!
A moja zagadka z nieco z innej beczki. Jak się nazywa (podać nazwę dwuczłonową) rodzaj skały, która występuje w strukturze fliszu karpackiego, także w Beskidzie Małym.
Hmm... moze chodzi o: łupek ilasty ?
Strony Poprzednia 1 … 188 189 190 191 192 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.120 sekund, wykonano 13 zapytań ]