Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?
łupki pstre .
Ostatnio edytowany przez Gustek (2016-09-29 16:15:39)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 189 190 191 192 193 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
łupki pstre .
Ostatnio edytowany przez Gustek (2016-09-29 16:15:39)
Są różne rodzaje łupków w zależności jaką ich cechę weźmiemy pod uwagę. Mnie jednak chodziło o łupki pstre, które można oglądać m.in. na brzegach Wieprzówki w Rzykach, dlatego punkt dla Gustka za prawidłową odpowiedź. Gustku zadajesz.
157 - sprocket73
136,5 - kisiel
54 - jolanta
49 - Cyberniok
46,5 - Gustek
43,5 - baca
36,5 - nena
26 - MF
24,5 - Darek Tlałka,
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
17,5 - rufi
15,5 - Bisqp
13 - tomkos, Eugeniusz Kępiński
12,5 - harnaś wołoski
11,5 - 740715
11 - Karo
9 - bcFan
8 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks,
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
Co to za szczyt w prawym górnym rogu ?
Szczyt jakby Gancarz, ale dolina zupełnie inna.
Gdzieś w okolicy Targanic ?
Ostatnio edytowany przez łysy z łysiny (2016-10-03 20:18:54)
Kiczora?
Ja myślę, że Eugeniusz zgadł ![]()
Zdjęcie z grzbietu Smużki.
sprocket dobrze myśli a Eugeniusz dobrze zgaduje i zadaje następne pytanie .
A oto inne ujęcie Gancarza ze Smużki :
gdzie występuje namiastka murawy kserotermicznej ,rośnie dziewięćsił bezłodygowy,goździk kropkowany ,lepnica rozdęta , podkolan biały.
157 - sprocket73
136,5 - kisiel
54 - jolanta
49 - Cyberniok
46,5 - Gustek
43,5 - baca
36,5 - nena
26 - MF
24,5 - Darek Tlałka,
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
17,5 - rufi
15,5 - Bisqp
14,0 - Eugeniusz Kępiński
13 - tomkos
12,5 - harnaś wołoski
11,5 - 740715
11 - Karo
9 - bcFan
8 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks,
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
Ostatnio edytowany przez Gustek (2016-10-04 15:52:19)
Rzeczywiście inna dolina, bo to sam grzbiet. Ten i tak składa się z dwóch dolin. Uzupełnienie odpowiedzi, jak tutaj Gustek, jest bardzo kształcące i powinno być praktykowane.
Leskowiec! Piękna nazwa i góra. Kto by jej nie znał, kto by na niej nie był!
Nie jest to jednak nazwa zastrzeżona dla tej góry. Kiedyś na Forum prezentowałem wino słodkie " Leskowiec "z wytwórni dawnej dworskiej w Jaszczurowej. Już nie mogę znaleźć gdzie.
Poszukując dotarłem jeszcze do kilku nazw " Leskowiec ", znanych Forumowiczom, wartych uporządkowania. Nazwa schroniska Leskowiec i LZS Rzyki Leskowiec. Nazwa Leskowiec jest unikalna, nigdzie indziej nie spotykana w Polsce, co sugeruje jej obce, zapewne czeskie pochodzenie. Prawdopodobnie ma związek z tym starym herbem czeskim . Nazwa tego herbu, jak i nim pieczętującymi się, jak i ich dóbr brzmi tutaj Leskovetz. Pisana też była Leskovec i Leskovac. We wschodnich Czechach są dwie miejscowości o nazwie Leskovec lecz posiadają już współczesne herby.
Pytanie: Leskowiec jest to też nazwisko człowieka. Proszę poszukać jego imię, czas, miejsce i rodzaj działalności. Najprawdopodobniej jest to pseudonim wzięty od naszego Leskowca, gdyż takiego nazwiska w Polsce teraz nie ma i z pewnością nigdy nie było.
Jure Leskovec – współczesny profesor informatyki na Uniwersytecie Stanforda w Kalifornii.
Prowadzi badania z dziedziny górnictwa i modelowania dużych sieci społecznych i informacyjnych.
Ponadto znalazłem dwie nazwy Leskowiec na Geoportalu.gov
Leskowiec – przysiłek wsi gmina Koszarawa , powiat żywiecki,
Leskowiec – łąka w gminie Kobiór powiat pszczyński.
i etykietka wspomnianego wcześniej wina.
![]()
Ostatnio edytowany przez Gustek (2016-10-05 22:14:01)
To mogłaby być jedna z wersji, najprostsza do wyszukania w internecie. Ale tu chodzi o Polaka o nazwisku, czy zapewne pseudonimie, Leskowiec. Tak jak nasza góra. Jest w internecie, choć trudno go znaleźć.
Prawdopodobne też, że ten profesor Jure Leskovec jest potomkiem pieczętujących się tym herbem Leskowetz i sam przynależy do tego herbu.
Brawo Gustek! To ja też mam ciekawostkę. Kolekcjonerski nos rzadko myli. Ten Leskowiec to pseudonim, jak przypuszczałem, i oczywiście pochodzi od naszego Leskowca, naszej góry. A to dlatego, że dotarłem teraz do " oryginału ". Jest to wadowiczanin ur. w 1903 roku.
Znaczek LZS Rzyki Leskowiec, dość rzadki ale dostępny.
Kiedyś natknąłem się na taki:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Leskovec,_Celje jest jeszcze kilka innych Leskowców, Javornice itp nawet w krajach byłej Jugosławii.
To są przyczynki do tematu, które trzeba odnotować. Na północ nieco od Tatrzańskiej Szczyrby, tej od Szczyrbskiego Jeziora i Szczyrbskiego Szczytu w Tatrach, jest wzgórze Lieskovec, tłumaczone na język polski jako Leskowiec i tak zapisywane. Wszystko to potwierdza obce, z pewnoscią czeskie pochodzenie nazwy naszego Leskowca.
Pytanie o Leskowcu ma coraz bardziej rozbudowaną oprawę
która mogłaby się znaleźć w dziale : "Szczyty Beskidu Małego - Leskowiec "![]()
Jest jeszcze hotel Leskowiec w Andrychowie.
Ale to chodzi o wadowiczanina. Ma całą stronę zapisaną gęsto w internecie, ale pod prawdziwym nazwiskiem. Dziwne, że w haśle nie ma jego pseudonimu. Ale jest ten pseudonim w znacznie bardziej wiarygodnym źródle niż Google.
Ze zdziwieniem stwierdziłem teraz, że tej postaci nie ma w kategorii
Strony w kategorii „Ludzie urodzeni w Wadowicach”. A powinien być. Z pewnością na to zasługuje.
Czy może chodzi o Tadeusza Kotlarczyka ? sekretarza Sądu Grodzkiego w Wadowicach, a prywatnie
aktora - animatora miejscowego amatorskiego życia teatralnego, założyciela Towarzystwa im. Władysława Jagiełły
"Jagiellonki", przy którym, aż po rok 1930, działały zespoły teatralne i orkiestry .
Ostatnio edytowany przez nena (2016-10-06 18:01:21)
Niestety nie. Kotlarczykowie są na tej stronie: urodzeni w Wadowicach. Ten Leskowiec niestety nie jest. Napisałem to w poście powyżej.
Tadeusza nie ma ![]()
Rzeczywiście, zapamiętałem dwóch Kotlarczyków, nie przypuszczałem, że Wadowice wydały aż tylu sławnych. Ale nie, to nie ta osoba.
Tadeusz Kotlarczyk ma piękny życiorys
To może chodzi o ks. Edwarda Zachera ?
To jest zły trop nena. Tak Kotlarczyk jak i ks. Zacher nie mogli przyjąć takiego pseudonimu jak i innego. Taki przyjmuje się w określonym celu, aby ukryć swoje nazwisko. To można złamać, ale coraz bardziej zdaję sobie sprawę, że jest to trudne. Ten Leskowiec nie miał wiele wspólnego z Wadowicami, poza tym, że tam się urodził i pewnie chodził do szkoły. Więcej nic. Dlatego nie jest tam znany. Musiał bywać na Leskowcu i taki pseudonim wybrał, na mój gust, z tęsknoty. Nie chcę też podać jego imienia pseudonimowego, bo by Wam się komputery przegrzały.
Strony Poprzednia 1 … 189 190 191 192 193 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.106 sekund, wykonano 11 zapytań ]