Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?
Uuuuu .... to jeśli to nie jest znana osoba to ciężko będzie bez dodatkowych podpowiedzi
Może jeszcze inni spróbują ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 190 191 192 193 194 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Uuuuu .... to jeśli to nie jest znana osoba to ciężko będzie bez dodatkowych podpowiedzi
Może jeszcze inni spróbują ![]()
Pisałem już, że jeżeli osoba ta nie jest znana, to powinna być znana, przynajmniej w Wadowicach. Przyczyną może być też to, że tam jest już wszystko zajęte. Ale w poprzednim poście podałem sugestie, które mogą naprowadzić na imię, a to już prawie wszystko.
Wracając do Leskowca to kiedyś nazywał się Beskid a dzisiejszy Groń JP@2 czyli do niedawna Jaworzyna naprawdę nazywała się Leskowiec i stąd nazwa schroniska.Błędy powstały przy powielaniu map ale już o tym chyba gdzieś pisało.A przeglądając mapy to rzeka Rzyczanka kiedyś nazywna była Liskow (Bach)
Wzorowanie się na mapach niemieckich / Niemcami Galicjanie nazywali Austriaków / jest wielce niepewne. Mapy te nie są wzorem do dzisiejszych poszukiwań. Potok Liskow Bach / Rzyczanka/ jest wymyślony jakby przy wódce. Natomiast Pracica na tej mapie to Rzyki Bach, czyli Rzyczanka. Z tym to możemy dać sobie spokój. Co do Leskowca. Na tej mapie został potraktowany jak szczyt drugorzędny w stosunku do Gancarza. Nazwany " Bieskied " co nie czyta się Beskid, a zupełnie inaczej. Nie może to być błąd bo Niemcy-Austriacy dobrze znali nazwę Beskidy- Beskiden, co nie kojarzy się Bieskiedem. Na tej mapie nie zaznaczono, że obecny Groń Jana Pawła II to Leskowiec. Nie ma żadnej nazwy, nie jest też w ogóle oznaczony. Ta mapa to zabytek muzealny, nie jest źródłem wiarygodnych informacji.
"Nazwany " Bieskied " co nie czyta się Beskid, a zupełnie inaczej. Nie może to być błąd bo Niemcy-Austriacy dobrze znali nazwę Beskidy- Beskiden, co nie kojarzy się Bieskiedem."
I tu się z Panem nie zgadzam. Dla mnie nazwa Beskid czy Bieskid czie Bieskied czy Pieskit oznaczone w tym samym miejscu
to ta sama nazwa powielona i inaczej zapisana. Skąc Ci kartografowie brali nazwy?No raczej sami nie nazywali tylko mogli
nazwy zaporzyczać od tubylców i dlatego wyszły takie dziwolągi przy przepisywaniu.
Dla jednych Czerwone jest Czerwone a dla drugich Cyrwone a mówie o tym samym kolorze.
To jest prawda. Kłopot w tym, że ówcześni kartografowie byli ludźmi znakomicie wykształconymi w austriackich szkołach i uczelniach. Jeżeli zaczerpnęli zaś wiedzę od miejscowej ludności, która była w zdecydowanej większości niepiśmienna, to nie bardzo można uznać to za wiarygodne. Ta dyskusja toczy się od wielu lat. Każdy chciałby mieć taką mapę, ale wyrażanie opinii, że głosi ona prawdę objawioną, jest zupełnym nieporozumieniem. Te mapy są obarczone dużymi błędami.
Ponieważ dyskusja wyszła już zupełnie poza temat, podaję jedną pracę Leskowca. Na podstawie danych z okładki można dość szybko dojść do jego właściwego imienia i nazwiska, ale poza Wikipedią, i po uzyskaniu tej wiadomości wrócić do Wikipedii, gdzie jest pełne hasło o jego osobie. ![]()
Teraz wszystko jasne – Stanisław Sopicki ![]()
Brawo MF
!
PS. Śmieję się tutaj, bo Stanisław Antoni Sopicki miał być wczoraj moim ostatnim strzałem, ale odpuściłam, jak Eugeniusz napisał, że nie był znaną postacią w Wadowicach. Ja go natomiast znalazłam wśród znanych postaci związanych z Wadowicami. Jego życiorys wydał mi się jednak najmniej ciekawy spośród tych osób, które typowałam !
I tu się z Panem nie zgadzam. Dla mnie nazwa Beskid czy Bieskid czie Bieskied czy Pieskit oznaczone w tym samym miejscu to ta sama nazwa powielona i inaczej zapisana.
Tu akurat tomkos ma rację. To tylko drobne niuanse w pisowni tego samego słowa.
A dla uzupełnienia ... U A. Siemionowa znalazłam, że nazwa Leskowiec pochodzi prawdopodobnie od prasłowiańskiego słowa „leska” czyli leszczyna.
, dlatego Liskow (Bach) mógł mieć też z tym słowem powiązanie...
Przypuszczałem, że MF to odgadnie, pamiętając Jego odkrycia w Częstochowie. Można też było po fakcie, że używał pseudonimu skonstatować, że był to pisarz. Na jego stronie internetowej nie ma słowem o pisarstwie i publicystyce. Nie ma też jego nazwiska wśród osób urodzonych w Wadowicach. To należałoby koniecznie uzupełnić. Nadal podtrzymuję twierdzenie, że nie był, do tej pory, postacią znaną w Wadowicach. Pseudonimu używał wyłącznie w Anglii, publikując w Londynie trzy pozycje polityczne w latach 1941 - 1942. Czy dotarłeś MF do nazwiska poprzez Jagiellonkę, czy inną bibliotekę? W Jagiellonce ma prawie 20 kart katalogowych.![]()
![]()
![]()
157 - sprocket73
136,5 - kisiel
54 - jolanta
49 - Cyberniok
46,5 - Gustek
43,5 - baca
36,5 - nena
27 - MF
24,5 - Darek Tlałka,
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
17,5 - rufi
15,5 - Bisqp
14,0 - Eugeniusz Kępiński
13 - tomkos
12,5 - harnaś wołoski
11,5 - 740715
11 - Karo
9 - bcFan
8 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks,
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
Do nazwiska można dotrzeć np. wpisując w wyszukiwarce google hasło : „Stanisław Sopicki Leskowiec”
A tu jest wypisany w „Znanych postaciach związanych z Wadowicami” ->
http://wck.wadowice.pl/wck-muzeum/dzied … dowiczanie
Znanych osób urodzonych w Wadowicach w 1903 r. jest tu podanych 4. Zatem idąc tym tropem co napisałam powyżej można było myślę wpaść na tego Karola Leskowca
, bez szukania daleko
.
Oto pierwsze z brzegu trzy linki:
http://mazowsze.hist.pl/files/Mazowieck … 94-200.txt - (na końcu)
http://www.donacja.kc-cieszyn.pl/index.php/content,656/ - (w książkach)
http://nukat.edu.pl/search/query?match_ … heme=nukat - (pod nr 1.)
Czy dotarłeś MF do nazwiska poprzez Jagiellonkę, czy inną bibliotekę?
Jeśli to kogoś zainteresuje - recenzja książki "O Polsce na uchodźstwie. Rada Narodowa Rzeczypospolitej Polskiej 1939-1945", Eugeniusza Duraczyńskiego, Romualda Turkowskiego (Warszawa 1997)
W: Mazowieckie Studia Humanistyczne, Tom 5, Numer 1 (1999) s. 194-200 (o Sopickim s. 199-200)
Moje pytanie:
skąd (miejscowość) zrobiłem poniższe zdjęcie - na horyzoncie dostrzeżec można pasmo Beskidu Małego ...
![]()
Do MF. Tę pracę podała nena w poprzednim poście, to tekst ten czytałem. Ciekawe byłyby Pamiętniki Sopickiego. Nie wiem czy dostępne w Polsce. Na przekaz z Instytutu Sikorskiego w Londynie czeka się 6 miesięcy, po uiszczeniu opłaty.
Nazwisko Sopicki jest zapewne miejscowe. W latach 70' ub. wieku znałem właściciela młyna w Rudzach o tym nazwisku. Bywałem tam czasami.
Moje pytanie:
skąd (miejscowość) zrobiłem poniższe zdjęcie - na horyzoncie dostrzeżec można pasmo Beskidu Małego ...
Próba celnego strzału
... albo Kozy albo Bujaków ze wskazaniem na to drugie chyba... ![]()
Jeżeli widać grupę Leskowca przez ten Akropol z Bożej Łaski, to ani z Kóz ani z Bujakowa zapewne tego w ogóle nie widać. To jest na północny-zachód , tak to widzę, na kierunek Bulowice, tak ogólnie. Może to być nawet spoza Wisły. Stosowanie zoomu to oddalanie się od rzeczywistości, tak jak gra w trzy karty lub wyciąganie królika z kapelusza. Uważam to za dobre, ale nie za bardzo. Zoom uważam, wyczerpuje dość mocno formułę konkursów. Po prostu zamienia się w " klepanie kotka ".
.... Zoom uważam, wyczerpuje dość mocno formułę konkursów. Po prostu zamienia się w " klepanie kotka ".
Oj tam, oj tam... nie marudź tylko zgaduj ![]()
Może Nidek ?
Może Roczyny?
Osiek
... ten Akropol z Bożej Łaski, to ani z Kóz ani z Bujakowa zapewne tego w ogóle nie widać.
Nie są to ani Kozy, ani Bujaków. Akropol to również nie jest, ale ciekawy grobowiec.
Stosowanie zoomu to oddalanie się od rzeczywistości, tak jak gra w trzy karty lub wyciąganie królika z kapelusza. Uważam to za dobre, ale nie za bardzo. Zoom uważam, wyczerpuje dość mocno formułę konkursów
Fotografia jest przemyślana - grobowiec na pierwszym planie, na drugim Beskid Mały. W wypadku tego zdjęcia interesował mnie właśnie ciekawy grobowiec.
Nie jest to Nidek, Roczyny czy Osiek ...
Inwałd ?
Nie jest to Wieprz, nie jest to Inwałd.
Grobowiec pochodzi z 1925 roku ...
Wilamowice
godzine zajelo mi fotografowanie, trzeba bylo napisać. Lub podac MF rok tego grobowca, tylko jest w czasie jakiejs pzrebudowy
Strony Poprzednia 1 … 190 191 192 193 194 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.118 sekund, wykonano 12 zapytań ]