1

Temat: A gdzie namiotować?

Witam!

Jak wiadomo, najtańszym środkiem do spania jest namiot. Chciałem zatem wszcząć dyskusję o idealnych miejscach na rozbicie namiotu - dostęp do wody, odludność, płaskość etc, etc.

Ja ze swojej strony polecić mogę polanę nad budynkiem "Kiczora" w Kozubniku (idziemy do góry, schodzimy w wąwozik i jesteśmy na polanie). Jest płasko gdzieś w połowie wysokości polany, a w lesie jest strumień (nie ten, który przechodzi się na wstępie). Cisza i spokój. :-) I nikt nas nie nękał nocą.

http://mkarweta.vot.pl - szczyt łebdizajnu, stworzę każdemu za dwa piwa.

2

Odp: A gdzie namiotować?

Ooooo, na taki temat czekałem !! Teraz tylko obserwować pogodę i jazda ze statywem i namiotem w Mały !! Dzięki i proszę o więcej!!

3

Dobre (płaskie, ale bez wody) miejsce jest na szczycie Leskowca. Minus jest taki, że zawsze tam wieje i teren jest prywatny (choć tabliczki są tak umieszczone, że ja byłbym gotów stwierdzić, że teren jest "nieprywatny").

http://mkarweta.vot.pl - szczyt łebdizajnu, stworzę każdemu za dwa piwa.

4

Co do namiotowania .Czy na Potrójnej można się rozbić tak na weekend lub dłużej czy ktoś będzie miał jakieś ale.Wiem że na Gibasach u staszka można postawic namiot koło schroniska na Leskowcu tez widziałem namioty

Jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem,że gdzieś na szczycie góry wszyscy razem spotkamy się

5

Z tego co wiem  w Beskidzie Małym jedynie przy schronisku na Leskowcu jest wyznaczone pole namiotowe . Na Gibasach i Potrójnej własciciele terenu mysle o prowadzących Chatki mogą zezwolic na rozbicie namiotu na swoim terenie  ,poza tymi miejscami w okolicy Beskidu Małego mozna rozbijac namioty w Gospodarstwach Agroturystycznych . Niema problemu z przespaniem jednej nocy w namiocie gdziekolwiek w Beskidzie Małym jedyny problem to palenie ognia. Podczas dłuższego biwakowania moze sie ktoś doczepic z nadleśnictwa ewentualnie własciciel terenu.

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2011-04-03 12:10:07)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

6

ferdynans Dzięki .Mam zamiar w tym roku trochę ponamiotowac w BM wiec te informację się przydadzą.Najbardziej to chciałbym się rozbić na potrójnej choćby na weekend

Jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem,że gdzieś na szczycie góry wszyscy razem spotkamy się

7

Witam po wcześniejszym uzgodnieniu  można się  bez problemu rozkładać z namiotem na potrójnej  smile

8

ania847dzięki to mnie się podoba ale jeszcze poczekam na troszkę wyższe temp co by mi żona nie zmarzła big_smile

9

Na szczycie Leskowca polecam od północnej strony - jest teren osłonięty lasem, dzięki czemu praktycznie w ogóle nie czuć wiatru. Serio jest to teren prywatny i nie można tam nocować? Ja tam widziałem nawet kilka miejsc na ogniska  yikes

10

Witajcie
Beskid Mały jest mi bliżej nieznany. W ,,majówkę" zamierzam przejść cały ,,czerwony" MSB nocując w namiocie. Jeżeli sił wystarczy to pierwszego dnia ruszając ze Staraconki nocleg planuję gdzieś w okolicach Potrójnej (czy to jest realne dla typowej biurwy?).
Czy polecacie jakieś miejsce (bliżej lub dalej) z kawałkiem płaskiego terenu niekoniecznie na szlaku i możliwością uzupełnienia wody. Nocleg przy którejś z chatek raczej odpadają ze względów finansowych. Nie wiem jak jest w BM ale w innych pasmach Beskidów jest to nieopłacalne - opłata za rozbicie namiotu jest zbliżona do noclegu w schronisku.
Czy możecie mi wymienić miejsca na tym szlaku ( oczywiście chodzi mi o Beskid Mały) gdzie można nabrać dobrej wody?
I jeszcze jedno pytanie - 2 nocleg planuję wykonać w Zembrzycach. Czy polecicie jakąś ,,polanę" tak by nie rzucać się w oczy ,,lokalesom"?
Z góry dziękuję za odp.

11

Co do Potrójnej to wydaje mi się to całkiem realne i z pewnością powinieneś znaleźć tam jakiś spokojny kąt do rozbicia namiotu, a w wodę mógłbyś się wtedy zaopatrzyć w chatce na szczycie , w przypadku słabszego dnia również kilka godnych uwagi polanek na biwak po drodze też się znajdzie m.in. w okolicach Kiczery, Cisowych Grap i przełęczy Kocierskiej  wink. Wziąłbym również pod uwagę zboczenie z czerwonego szlaku i nocleg w okolicach szlaku zielonego w paśmie Gibasów i Ścieszków Gronia  smile

Ostatnio edytowany przez Bisqp (2013-04-15 22:14:52)

12

świstak napisał/a:

ferdynans Dzięki .Mam zamiar w tym roku trochę ponamiotowac w BM wiec te informację się przydadzą.Najbardziej to chciałbym się rozbić na potrójnej choćby na weekend

Ponoć w Beskidzie Żywieckim, Małym a nawet w Sląskim pojawiły się Dziedźwiedzie? Mogą uszkodzić namiot?   roll  cool

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

13

Dzięki, a są może gdzieś jakieś wiaty? Wędruję z namiotem, ale jak pada przydaje się dodatkowy daszek by nie nosić mokrego namiotu.
A jak z tymi Zebrzycami?

14

PRS napisał/a:

Dzięki, a są może gdzieś jakieś wiaty? Wędruję z namiotem, ale jak pada przydaje się dodatkowy daszek by nie nosić mokrego namiotu.
A jak z tymi Zebrzycami?

Niedaleko Potrójnej jest grota Komonieckiego. Świetne miejsce na noc na nocleg. Z tego co wiem kilku moich znajomych tam już nocowało smile można nawet wziąść sobie prysznic ;-)

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

15

Dopiszę wieczorem parę zdań...
Jest wieczór....  wink

Na MSB jest niestety problem z wodą, a do biwakowania bez wody kiepsko.

Poniżej miejsca, gdzie woda jest na pewno, a w pobliżu pewnie jakieś miejsce na namiocik się znajdzie  wink

W gospodarstwach na szlaku, zawsze chętnie wody użyczali.
Nie wiem czy to zgodne z Twoimi planami wędrówki, wybierzesz jak Ci będzie pasować  smile

1. Żródło Maryjne, kawałek od szlaku, jest zaznaczone na mapie.
1. Hrobacza Łąka – źródło, poniżej schroniska, przy polance.
2. Na Potrójnej – w chatce z pewnością wody użyczą.
3. Źródło Zimna Woda – na szlaku zielonym, ale blisko czerwonego, jest na mapie.
4. )( Carchel  - studnia z boku drogi, którą idzie szlak.
5. Zembrzyce – może biwak nad rzeczka Paleczką? To już za miastem.
6. W Palczy, tam gdzie szlak przekracza drogę chyba też był strumyk.
7. Sularzowa, jest studnia przy gospodarstwie.
8. Myślenice – wiadomo.
9. Schronisko na Kudłaczach – dają wodę jak się poprosi.
10. Mszana – rzeczka Mszanka, a potem Raba.

No i w końcu Luboń –finał trasy  cool

Życzymy powodzenia, trzymamy kciuki i czekamy na informacje jak poszło  big_smile

Poniżej linki do relacji, jak inni poradzili sobie z tym tematem, jedna ekipa szła też z namiotem  tongue Poczytaj, może się przyda smile

Mały Szlak Beskidzki według Włóczykijki

O trzech takich, co poszli w las w wersji LIVE

Relacje Joli z trasy MSB

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

16

Jolanto Bardzo Dziękuję  smile
Woda to 30% ciężaru mojego plecaka

17

Do tej dziesiątki, którą wymieniła Jola dodałbym jeszcze:

- Leskowiec, trochę poniżej schroniska w stronę polany Semikowej jest bardzo wydajne źródło tuż przy szlaku
- Zembrzyce, końcówka podejścia na Starowidz - kilka gospodarstw, więc i woda się znajdzie
- Trzebuńska Góra - dostaliśmy tam od gospodyni wrzątek (!!! big_smile ).

Co do nr 6 - w Palczy jest sklepik (zaraz przy drodze i szlaku) na tyłach którego robiliśmy sobie obiad dnia 3 wędrówki wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

18

Z tych fot które dzięki Wam pooglądałem Polana na Potrójnej wydaje się bardzo cacy na rozbicie namiotu. Plan B na wypadek deszczu to nocleg w Chatce.

19

Biwaczył ktoś w rejonie szczytu Gaiki? Zamierzam gdzieś tam przenocować; dawno tam nie byłem, jak przez mgłę pamiętam, że jest tam jakaś dogodna do rozbicia namiotu polanka. Kojarzy ktoś? Byłbym zobowiązany za jakieś uwagi odnośnie tego miejsca.

20

Na szczycie jest trochę miejsca a w kierunku Międzybrodzia - Nowy Świat, dogodne polanki. Powodzenia  smile

21

O ile pamiętam, są tam jakieś polany, więc na pewno coś Tomku znajdziesz. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

22

Szczególnie w rejonie szczytu Nowego Świata znajduje się sporo polan które mogą nadawać się na biwak i dzięki koszeniu nie zarastają one.

23

Dzięki za rady! Na Gaikach się całkiem znośnie zmieściłem smile

http://s012.radikal.ru/i319/1611/04/e90bc51ec85c.jpg

Ostatnio edytowany przez vertigo (2016-11-20 19:20:44)

24

NIe bałes się wilków, czy innych  potworów?

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

25

O tym, żeby się bać jakoś nie pomyślałem wink