Temat: W gorczańakich dolinach
Zima w najlepsze więc najlepsza pora na wstawienie tego fotorelacjonu tym bardziej że wreszcie wchodzą mi zdjęcia na forum z mojego komputera ![]()
Na przełomie lata i jesieni zeszłego roku odwiedziłem dwie bardzo ciekawe gorczańskie doliny w których nigdy jeszcze nie byłem. Penetrując je natrafiłem tam na sporo ciekawostek przyrodniczych.
Pierwsza była Dolina Kamienicy od Lubomierza Rzeki w górę w stronę Turbacza.
Oto widok z Lubomierza Rzeki na Dolinę Kamienicy
Tak prezentuje się potok Kamienica z wodospadem
W Dolinie Kamienicy niespodziewanie natrafiłem na nowy gatunek paproci dla Gorców, tylko że muszę trzymać to w tajemnicy ![]()
Druga z gorczańskich dolin okazała się jeszcze bardziej ciekawa. To Dolina Ochotnicy od Tylmanowej po jedną z najdłuższych wsi w Polsce Ochotnicę która dzieli się na Ochotnicę Dolną i Górną.
Oto widok z nad Doliny Ochotnicy na Beskid Sądecki
Idąc w górę Doliny Ochotnicy natrafiłem na lewym zboczu doliny bardzo obfite stanowisko języcznika zwyczajnego o imponujących rozmiarach gdzie poniżej niego dojrzałem bardzo rzadką w Polsce paprotnicę sudecką.
Prawe zbocze doliny za to było bardzo strome
obfitowało one w liczne gołoborza
gdzie znajdowało się stanowisko kolejnej bardzo rzadkiej paproci zanokcicy północnej
Tak wielkiego nagromadzenia gołoborzy nie ma nawet na Luboniu Wielkim ![]()
Co mogę powiedzieć. Od czasu podjęcia nowej pracy wreszcie mogę pozwolić sobie na takie wypady i zachęcam do odwiedzenia tych mało znanych miejsc. A co do botaniki to od wiosny zapowiadam powrót do tego w najlepsze, w końcu to moje życie ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2017-01-12 20:29:21)