W tym roku organizatorzy 8 Przeglądu Filmów Górskich jeśli chodzi o dobór filmów – nie popisali się zbytnio. Wszystkie dotyczyły wspinania z naciskiem na wspinaczkę skałkową. Monotematyczność nie jest dobra, ponieważ szybko się nudzi. Nic to gdyby filmy byłyby naprawdę porywające, tegoroczne nie były.
Jedyna część programu, której warto było wysłuchać i obejrzeć przepiękne slajdowisko z trekkingowej wyprawy w Himalaje to wystąpienie gościa specjalnego - Bartosza Malinowskiego, który wraz ze swoją partnerką Joanną Lipowczan przeszedł w 2015 r. Wieki Szlak Himalajski – część nepalską. Liczy on 1700 km.

fot:www.2017.festiwalnaszage.pl
Co to takiego Wieki Szlak Himalajski możecie poczytać tu Wielki Szlak Himalajski.
A tu dokładny przebieg ich wyprawy wraz ze zdjęciami, wskazówkami itd. W ogóle świetny blog.:
Etapy szlaku nepalskiego
Bartek opowiadał prawie dwie godziny, ale słuchało się go naprawdę z ogromną ciekawością.
Bardzo fajne było też spotkanie z autorami biografii o Jerzym Kukuczce „Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście”. Dariuszem Kortko i Marcinem Pietraszewskim. Panowie zdradzali kulisy powstawania książki.

Filmu żadnego nie zarekomenduję, bo żaden mnie nie ujął. Z kolei patrząc na oprawę przeglądu to tradycyjnie była, jak zawsze, bardzo miła atmosfera, konkursy z nagrodami, a w tym roku jeszcze gorąca zupa i smaczne ciasto. 
Ostatnio edytowany przez nena (2017-02-14 12:36:12)
"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej" /E. Stachura/