Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?
Z Gibasów na Anule.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 209 210 211 212 213 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z Gibasów na Anule.
Przy szlaku na Gancarz z północy, koloru szlaku nie pamiętam, ale tam jest jeden szlak
Brawo dla Pana Eugeniusza.
Kapliczka jest na zielonym szlaku w okolicach szczytu Gancarza aż dziw że Nena nie trafiła)
174 - sprocket73
140,5 - kisiel
59,5 - jolanta
56 - Cyberniok
50,5 - Gustek
46,5 - nena
43,5 - baca,
35 - MF
26,5 - Darek Tlałka
24,5 - Eugeniusz Kępiński
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek, cwiartka11
Kapliczka jest na zielonym szlaku w okolicach szczytu Gancarza aż dziw że Nena nie trafiła)
Tak jak pisałam, widziałam ją
, tylko nie wiem gdzie
. Ta kapliczka jest nowa. Wcześniej (jeszcze bardzo niedawno) wisiała w tym miejscu inna, niestety już w fatalnym stanie. Ta nowa wisi chyba od zeszłego roku ... jeśli się nie mylę. A najśmieszniejsze jest to, że właśnie znalazłam jej zdjęcie, które sama zrobiłam w zeszłym roku. ![]()
Ostatnio edytowany przez nena (2017-02-22 18:51:17)
Dzięki tomkos.
Pytanie nasuwa się samo.
Nigdy odcinkiem szlaku znakowanego, zielonego, na Gancarz z północy nie szedłem. Z południa owszem, nawet wiele razy. Nigdy tej kapliczki nie widziałem. A odpowiedź jest poprawna na podstawie racjonalnej przesłanki, którą wziąłem pod uwagę. Oczywiście istniała możliwość błędu, ale okazała się mała. Jaka to była przesłanka rozumowa a nie ślepe zgadywanie. Koniec pytania.
Przeciwieństwem tego jest poprzednie pytanie neny. Zdjęcie Tatr. Jest to najciekawsze zdjęcie Tatr jakie widziałem z Beskidu Małego i jestem pewien, że ciekawszego już nikt nigdy nie pstryknie.
Ta część pytania była dla mnie za 0.005 pkt. Mógłbym w 0,5 sek. nakłuć szpilką dokładne miejsce na tym zdjęciu, gdzie zginął Klimek Bachleda. A skąd było zrobione nie odgadłbym nawet za rok.
Tak pisze wielu, że konkursy to zabawa, a to ciężka praca.
Uzupełnienie. Jest to przesłanka dotycząca ściśle Beskidu Małego.
A najśmieszniejsze jest to, że właśnie znalazłam jej zdjęcie, które sama zrobiłam w zeszłym roku.
Dla mnie kapliczka również wyglądała bardzo znajomo.
Zrobiłem jej zdjęcie 3 miesiące temu. Niestety nie skojarzyem. A nie miałem też czasu, żeby w ostatnich dniach przysiąść mocniej do tej zagadki.
Pani Eugeniusz ma niewątpliwie rację co do rzadkiej urody zdjęcia Tatr na fotografii Neny. Ma coś niesamowitego z tej perspektywy.Sam lubię takie perełki których nie każdy może dostrzec i często są to zdjęcia poza szlakami.
tu się pochwalę że lubię widok Krywania(po prawej na zdjęciu) z okolic szczytu Potrójnej bo ze samego szczytu go nie widać )
albo taki widok na Hawrań z Hrobaczej łąki
Dzięki tomkos.
Po starej bułce i lurowatej kawie jest to uczta nad ucztami.
Od dawna oglądam Twoje widoki, odłożone mam słynne klasztory.
Takie widoki Tatr to powód do dumy.
Zdjęcie 1/ jest to widok znany, ale ciekawy ze względu na zachodzący Krywań. Panorama jest gdzieś opisana w Internecie.
W lewo: piramida Krótkiej, Grań Hrubego i Hruby Wierch, pod nimi Giewont. Potem jakby podwójny szczyt, z prawej Szczyrbski Szczyt, z lewej Szatan w Grani Baszt. Mój ulubiony szczyt. W lewo Koprowy Szczyt. Na dwa szczyty, Koprowy i Krywań prowadzą szlaki turystyczne. Na zdjęciu neny tylko na jeden szczyt. To dużo, bo w Tatrach Wysokich słowackich, szlaki prowadzą tylko na sześć szczytów, które można zaliczyć w 5 dni / Rysy i Koprowy w jeden dzień /.
Drugie zdjęcie to zagadka najwyższej klasy, w sensie trudności.
Jak ktoś rozwiąże patrząc tylko na zdjęcie w ciągu 3 minut, może sobie włożyć koronę na głowę.
![]()
Załączam zdjęcie, gdzie stoję na szczycie, który jest na tym zdjęciu najbardziej na prawo, dokładnie przyklejony wierzchołkiem do Babiej Góry. 2558 m npm. Z tego wierzchołka widać ten czubek w środku i skałę białą po lewej. Biała skała nie leży w Tatrach Wysokich. Biała skała i szczyt, na którym stoję, są widoczne z Leskowca.
Szczyt ten był omawiany na Forum. W ogóle obserwuję zjawisko, że powoli Beskid Mały wywędrowuje w Tatry. To za sprawą neny.
Podrzuć jeszcze coś tomkos, sam nie robię zdjęć ciekawych ani dobrych, to obejrzę z przyjemnością.
Mimo tych walorów zdecydowanie podtrzymuję, że zdjęcie neny jest najciekawsze.
Po trzech pączkach myśli się lepiej. Przypomniały mi się tatrzańskie posty MF, dlatego muszę jeszcze uzupełnić poprzedni post.
Na drugim zdjęciu tomkosa widać w środku czubek tatrzański. To Jagnięcy Szczyt. Pierwszy lub ostatni w Tatrach Wysokich. Na niego też prowadzi szlak turystyczny, którym szedł MF, dlatego uzupełniłem. To razem cztery szczyty na trzech zdjęciach, na które prowadzą szlaki znakowane w słowackich Tatrach Wysokich. Nie widać tylko Rysów i Sławkowskiego Szczytu.
To prawda na moim drugim zdjęciu widać od lewej Havrań ,Jagniecy Szczyt no i potem 2 szczyty Mały i Kieżmiarski Szczyt
Dam nowe pytanie, ale dwa słowa o kapliczce tomkosa.
Będąc bez szans powiększyłem zdjęcie aby lepiej obejrzeć. Zobaczyłem, że poza bukiem, do którego kapliczka jest przymocowana, jest to las sosnowy, bór. Załączone zdjęcie proszę powiększyć. Nie ma tam ani jednego drzewa reglowego.
Wiedziałem, że najwięcej sosny rośnie na Gancarzu. Chociaż tego miejsca nie widziałem, autopsja jest wystarczająca a też przekaz taki zapamiętałem. Szlak musiał być z północy bo z południa jest mi dobrze znana kapliczka Pana Tomy na Przełęczy pod Gancarzem.
Sosen gdzie indziej jest dużo ale raczej pojedyncze, lub nie w takiej ilości.
Pytanie: co to za budynek
![]()
Schronisko na Leskowcu... tyle że dość dawno temu ![]()
Natomiast rozpoznanie Gancarza, po sośnie w tle - mistrzostwo świata ![]()
Oczywiście! pocztówka przedwojenna nakładem PTT Wadowice, drukarnia E. Gadt Wadowice. Nigdy o tej drukarni nie słyszałem.
Widoczne słynne wychodki, podobno są nowe. Witku pytanie!
175 - sprocket73
140,5 - kisiel
59,5 - jolanta
56 - Cyberniok
50,5 - Gustek
46,5 - nena
43,5 - baca,
35 - MF
26,5 - Darek Tlałka
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek, cwiartka11
Natomiast rozpoznanie Gancarza, po sośnie w tle - mistrzostwo świata
Chapeau bas!
Groń Miłosierdzia w Zagórniku
Myślałem, że będzie trudniej ![]()
175 - sprocket73
140,5 - kisiel
59,5 - jolanta
56 - Cyberniok
50,5 - Gustek
46,5 - nena
43,5 - baca,
35 - MF
26,5 - Darek Tlałka
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
O czym mówi napis widoczny pod krzyżem? 
Na moim zdjęciu widać lepiej ![]()
"UJĘCIE WODY PRAWEM CHRONIONE"
Zdjęcie zrobione na czerwonym szlaku na Leskowiec poniżej Polany Semikowej.
Ostatnio edytowany przez sprocket73 (2017-02-24 23:03:57)
Nie precyzyjnie się wyraziłem, miałem na myśli szarą małą tabliczkę na krzyżu.
Uuu... tego nie wiem... ze zdjęcia nie odczytam, a nie przyglądałem się z bliska ![]()
Źródło uszanuj
Dobra woda
Zdrowia doda
K.S.
Bardzo dobrze ![]()
175 - sprocket73
140,5 - kisiel
59,5 - jolanta
56 - Cyberniok
50,5 - Gustek
46,5 - nena
43,5 - baca,