Odp: Wiosna w Małym
Czyli nieśmiało pojawiają się już oznaki wiosny
nena napisał/a:No pięknie ...
Tylko czekać krokusów
W Targoszowie po skoszeniu łąk niczym jak na polu golfowym teraz można się spodziewać prawdziwych dywanów
To przy żółtym szlaku?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czyli nieśmiało pojawiają się już oznaki wiosny
nena napisał/a:No pięknie ...
Tylko czekać krokusów
W Targoszowie po skoszeniu łąk niczym jak na polu golfowym teraz można się spodziewać prawdziwych dywanów
To przy żółtym szlaku?
To przy żółtym szlaku?
Te pięknie wykoszone łąki krokusowe w Targoszowie znajdują się nad potokiem Targoszówka na szlaku buków/skałek powyżej ośrodków wypoczynkowych
Taki okres jak obecnie ,kiedy nie ma śniegu a przyroda jeszcze uśpiona ,najlepiej można w lasach zaobserwować rośliny zimozielone ;bluszcz , jemiołę, barwinek, skrzyp zimowy, paprocie: paprotkę zwyczajną ,paprotnik kolczysty, zanokcicę skalną.
Spotkam nawet zaschnięte storczyki.
Dobrze widać pojedynczo występujące drzewa i krzewy iglaste : limby, sosny, świerki, jodły, jałowce.
Las nie jest wtedy taki straszny i tajemniczy, widać dobrze ukształtowanie powierzchni lasu, gołoborza, skałki ,żródliska itp.
Niedługo wszystko to wypełni gęstwina zieleni i dopiero późną jesienią można je łatwiej odszukać.
Wlasnie wrocilem z wypadu w gory.Na polanie Semikowej krokusy juz sa
W Beskidzie Małym pojawiły się już pierwsze oznaki wiosny w postaci kwitnącego lepiężnika białego ![]()
W Beskidzie Małym pojawiły się już pierwsze oznaki wiosny w postaci kwitnącego lepiężnika białego
Super, jeszcze troszkę i pojawią fioletowe kwiatuszki ! ![]()
Potwierdzam. Stwierdziłem organoleptycznie dziś. Co prawda nie w Beskidzie Małym, ale podczas spacerku w Dolinę Wapienicy w Bielsku-Białej. Idzie ku lepszemu
Przy okazji spaceru. Zima na Królowej ma się dobrze. (widok z lotniska w Aleksandrowicach)
A skoro o górach mowa - absolutnie przypadkiem, niespodziewanie miałem okazję spotkać face to face Sebastiana Nikla na bielskiej ulicy. Świat jest mały. Szczególnie ten górski ![]()
Ciężkie warunki pogodowe tej wiosny znacznie się odbiły na roślinach w Beskidzie Małym. Szczególnie odczuły to paprocie które są mocno podniszczone ![]()
Ciężkie warunki pogodowe tej wiosny znacznie się odbiły na roślinach w Beskidzie Małym. Szczególnie odczuły to paprocie które są mocno podniszczone
Nie tylko mocno podniszczone, jak również bardzo powoli się rozwijają.
Oto kilka wiosennych zdjęć ze stoków Magurki Wilkowickiej ![]()
Kokorycz pusta (Corydalis cava)![]()
i jej biała odmiana![]()
Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis)![]()
Korzystając z pięknej pogody wybrałem się na spacerek po Beskidzie Małym w okolice Gorzenia Górnego, Świnnej Poręby i w roztopach już zaobserwowałem wybijąjące się z ziemi pierwiosnki wyniosłe i lepiężniki różowe. Znalazłem też skrzypa olbrzymiego na nowym stanowisku w Beskidzie Małym. Cały był zeschnięty ale po samym pokroju jego rozpoznanie to bułka z masłem ![]()
Darek, co Ty palisz? Jaka wiosna? ![]()
3 metry śniegu w górach i -15 stopni!
Darek, co Ty palisz? Jaka wiosna?
3 metry śniegu w górach i -15 stopni!
Wszystko się zgadza w wysokich położeniach górskich jest 3 metry śniegu i -15 stopni, a w niskich położeniach górskich około 300 m n.p.m. niemal w ogóle nie ma śniegu a temperatura dochodzi do plusowych, no i tutaj można zaobserwować pierwsze oznaki wiosny. A to wszystko dzieje się w jednym czasie ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2019-01-20 15:09:46)
Wczoraj jak jechałem, to w Kętach i Porąbce w ogóle nie ma śniegu... a u mnie w Jaworznie jest. Ot taka ciekawostka.
Do krokusów jednak jeszcze trochę trzeba poczekać ![]()
Oto ciekawostki botaniczne związane z ociepleniem klimatu. Dzisiaj u podnóża Beskidu Małego zaobserwowałem rekord wczesnego kwitnienia pierwiosnka wyniosłego i lepiężnika białego. Ostatnio dokonałem też odkrycia niedaleko od Beskidu Małego mojej trzeciej nowej dla flory Polski gatunku paproci - paprotnika szczecinkozębnego (Polystichum setiferum) potwierdzonej badaniami cytometrii przepływowej. Paproć ta znana była z cieplejszych rejonów Europy o łagodnych zimach ![]()
W swoich działaniach całkowicie przeszedłem na botanikę. To jest dopiero jeden z moich celów których miałem zamiar osiągnąć by wszystko u mnie poukładać tak jak powinno to wyglądać. Oto zdjęcia z mojej inwentaryzacji botanicznej reprezentującą florę wiosenną która co po niektóra występuje też w Beskidzie Małym. To tak dla poprawienia optymizmu którego tak brak w dzisiejszym świecie ![]()
Cieszynianka wiosenna ![]()
Śnieżyczka przebiśnieg![]()
Obrazki alpejskie![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 13 zapytań ]