Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?
1. modrzew
2. może łasica
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 210 211 212 213 214 … 311 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
1. modrzew
2. może łasica
Obie odpowiedzi są błędne.
1-limba
2-gronostaj
To jest Janusz pierwsze Twoje 0,5 pkt, jeżeli dobrze odczytałem, za limbę.
Zdjęcia robiłem przedwczoraj w odstępie paru minut, między Przełęczą Midowcza a Leskowcwm, w lesie. Tam nie ma drapieżnych łasicowatych.
Janusz zadaj pierwsze pytanie.
175 - sprocket73
140,5 - kisiel
59,5 - jolanta
56 - Cyberniok
50,5 - Gustek
46,5 - nena
43,5 - baca,
35 - MF
26,5 - Darek Tlałka
25,5 - Eugeniusz Kępiński
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
0,5 - Janusz
Zanim Janusz zada pytanie prosimy Eugeniuszu o podanie czyje to ślady?
Ostatnio edytowany przez Gustek (2017-02-28 23:05:58)
![]()
Należało wpisać w wyszukiwarkę: ślady lub tropy wiewiórki w zimie, a nie sugerować się pazurami i wpisywać łasicowate. Ta strona w Internecie jest po prostu niechlujna. Drapieżne nie mają rozwiniętych, tak jak wiewiórka, pazurów przeciwstawnych, do szybkiego biegania w górę i dół pnia drzewa.
Muszę przyznać, że tak zaprezentowane tropy wiewiórki, na zdjęciu sklejonym z Internetu i moim, identyczne, są widoczne niezwykle rzadko.
Czy ta limba, to jakaś uschnięta jest?. Wygląda zupełnie "bezlistnie"
M.
Czy ta limba, to jakaś uschnięta jest?. Wygląda zupełnie "bezlistnie"
![]()
M.
Dokładnie, też się tym sugerowałam, dlatego wskazałam na modrzew
. Na ew. limby wyglądałyby mi drzewa szpilkowe w tle ( za tym drzewem bez igieł). Jeśli robiłeś te zdjęcia przed szczytem Leskowca po lewej stronie idąc od schroniska, to nie przypominam sobie, żeby tam była tak dorodna limba i to bez szpilek Eugeniszu. Czy na pewno Ci chodziło o to wysokie drzewo na pierwszym planie ?
Ostatnio edytowany przez nena (2017-03-01 19:00:26)
Nie spodziewałem się, że te pytania sprawią tyle kłopotu. To jest oczywiście limba, ta na pierwszym planie. Jej pokrój jest niepowtarzalny. Zamierała powoli aż zamarła całkiem. Pytanie okazało się na czasie, bo limby w Beskidach zamierają teraz bardzo szybko i jest ich już niewiele. W masywie Babiej Góry, dawno już od Baraniej Góry na północ, i w Beskidzie Małym. Została tylko nazwa " aleja limbowa ", tylko hurra optymiści widzą tam jeszcze limby. Na Trzech Kopcach, między Leskowcem a Anulą w 80' latach ub. wieku było jeszcze kilkanaście dorodnych limb, posadzonych w rzędzie, równolegle do drogi od południa. W latach 90 ub. wieku było ich może już tylko osiem. W 2005 roku już może 6, potem trzy, teraz zapewne nie ma ani jednej. Przy schronisku rosła dorodna limba i dorodna kosówka, posadzone przez Midowicza. Limba znikła ok. 2000 roku, tak na oko, kosówka walczyła, odradzała się, ale też poszła. Posadzono limbę poniżej wychodków, ładnie rosła. Nie wiem czy jeszcze rośnie.
Nasadzenia limb w masywie wierzchołkowym Leskowca były i jeszcze są bardzo liczne. Z lewej strony idąc do góry od schroniska / z prawej nigdy nie było nasadzeń / i potem na polanie już pod szczytem w lewo, wzdłuż ściany lasu na południe. To uschnięte drzewo jest przy drodze, po lewej stronie, przy nim zaś, jak na ironię, na wysokich szczudłach tablica informacyjna akurat o limbach. Tak czy inaczej, żywa czy martwa, liczy się sztuka, a ta ma pokrój niepowtarzalny. I trzeba spojrzeć do góry.
![]()
Tutaj poglądowo, umierająca przepiękna limba na Markowych Szczawinach, 26.11.2016 rok, przed schroniskiem, rosnąca w parze. Na martwicę zaraz rzucają się porosty. Ta druga limba z prawej też jest " dotknięta " i zostało jej najwyżej pięć lat. Ale pokrój martwej limby jest niezmienny.
Zapomniałem o najmłodszych limbach nasadzonych za kaplicą na Groniu Jana Pawła II. Rosły pięknie. Kilka lat temu część z nich opanowała zgorzel podstawy pnia, karpy. Po prostu limby gniły u samej podstawy. Jest to nieuleczalne. Nie wiem jak się teraz mają, bo dawno tam nie byłem.
W chwili obecnej mam klopot z zadaniem zagadki-prosilbym p. Eugeniusza o zadanie takowej,ewentualnie kto pierwszy ten lepszy
Nasadzenia limb w masywie wierzchołkowym Leskowca były i jeszcze są bardzo liczne. Z lewej strony idąc do góry od schroniska / z prawej nigdy nie było nasadzeń / [...]
Prawda Eugeniuszu, napisałam z prawej, a miałam na myśli lewą stronę, typowy błąd płci żeńskiej ...
. Z tego m.in. powodu nie jeżdżę samochodem
. Błąd poprawiłam.
Jeśli zaś chodzi o to drzewo, nie omieszkam to sprawdzić przy najbliższych odwiedzinach Leskowca
. No cóż jestem niedowiarkiem i nic na to nie poradzę
.
Zapomniałem o najmłodszych limbach nasadzonych za kaplicą na Groniu Jana Pawła II. Rosły pięknie. Kilka lat temu część z nich opanowała zgorzel podstawy pnia, karpy. Po prostu limby gniły u samej podstawy. Jest to nieuleczalne. Nie wiem jak się teraz mają, bo dawno tam nie byłem.
Nie ma się co dziwić. Przecież to nie są warunki klimatyczne dla limb. W związku z tym można się było spodziewać takich efektów, również dla tych, które rosną pod szczytem Leskowca.
Ostatnio edytowany przez nena (2017-03-01 19:03:26)
Na prośbę Januszazagadka:
Kozy wysiadać! taki stary dowcip powtórzył Jan Paweł II w Wadowicach, wzbudzając ogólny śmiech. Chodzi oczywiście o słowa konduktora na stacji w Kozach.
Koza pojawia się w nazwach Beskidu Małego bardzo często. Proszę podać sześć nazw pochodzących od kozy / jest to też rodzaj żeński /, w tym jedną od rodzaju męskiego kozy.
Za wyjątkiem nazwy miejscowości i stacji PKP Kozy.
Może to trochę zawikłane, ale spokój zdoła nas uratować.
Nie wiem, co z poniższego będzie zaliczone ![]()
Kozówka – rzeka w Kozach
Kozubnik
Kozłówka – przysiółek w Porąbce
Koziniec – koło Świnnej Poręby
Koźle – przysiółek na czerwonym szlaku z Zembrzyc do Krzeszowa
Moje 7 nazw :
Kozy – wieś położona u stóp Beskidu Małego
Koziniec - wieś położona w powiecie wadowickim, w gminie Mucharz.
Koźle Małe – niezalesiony szczyt w południowo-wschodniej części Beskidu Andrychowskiego o wysokości 541 m n.p.m., położony w granicach administracyjnych Krzeszowa.
Koźlikówka - wieś w Beskidzie Małym
Capia Górka – szczyt w grupie Żurawnicy
Koźle lub Królicza Góra (563 m) – wzniesienie w Beskidzie Małym, na granicy miejscowości Krzeszów i Tarnawa Górna
Kozie Skały – skupisko skał na grzbiecie Żurawnicy w Beskidzie Małym.
MF nie wyczerpałeś tematu sześciu nazw w tym jednej samczej.
W samym Krzeszowie można było wyczerpać temat, jest tam jeszcze Podkoziel i Podkoźle.
nena punkt pewny
175 - sprocket73
140,5 - kisiel
59,5 - jolanta
56 - Cyberniok
50,5 - Gustek
47,5 -nena
43,5 - baca,
35 - MF
26,5 - Darek Tlałka
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
0,5 - Janusz
Zagadka przyrodnicza.
Ostatnio tuż nad moim domem, w lesie, słyszę bardzo głośne trele … Czyj to głos ?
Już drugi raz usuwam post z odpowiedzią, nie wiem czy to jest zgodne z regulaminem. Proszę o opinię.
Wczoraj widziałem ziębę, może to ta już śpiewa.
Tak, to puszczyk zwyczajny (Strix aluco ), najpospolitszy gatunek sowy żyjącej w Europie, będący jednak pod ścisłą ochrona gatunkową.
. sprocket73 zadajesz ![]()
![]()
fot: Wikipedia
176 - sprocket73
140,5 - kisiel
59,5 - jolanta
56 - Cyberniok
50,5 - Gustek
47,5 - nena
43,5 - baca,
35 - MF
26,5 - Darek Tlałka
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
0,5 - Janusz
Już drugi raz usuwam post z odpowiedzią, nie wiem czy to jest zgodne z regulaminem. Proszę o opinię.
Opinia moja jest taka, że lepiej nie usuwać postów, bo może to powodować zamieszanie w wątku. Jeżeli ktoś skomentuje post, który potem zostaje usunięty, to osoba trzecia wchodząc w taki wątek nic już z tego nie wie.
A moja zagadka jest z serii "kapliczki Beskidu Małego" ![]()
Mała, skromna, ale ładna... gdzie jest?
Ostatnio edytowany przez sprocket73 (2017-03-02 09:24:24)
Logiczne, nie można kasować postu.
Kapliczka na sośnie, może przekornie odcinek w okolicy Kobylej Głowy?
Ale postęp w tym świecie. Dzisiaj dopiero zatelefonowano mi, że ten podświetlony tekst to żywy głos puszczyka w poprzedniej zagadce. Nowe czasy polegają też na tym, że wiem kogo w Panu Tadeuszu nazwano " puszczykiem " i co z tego wynikło, a tego nie.
Strony Poprzednia 1 … 210 211 212 213 214 … 311 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.176 sekund, wykonano 11 zapytań ]