5,351

Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?

Nena no i masz elegancki punkt wink

177 - sprocket73
140,5 - kisiel
60,5 - jolanta
56 - Cyberniok
51 - Gustek
48,5 - nena
43,5 - baca,
35,5 - MF
27,5 - Darek Tlałka
26,5 - Eugeniusz Kępiński
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
0,5 - Janusz

5,352

Dariuszu, wiadomo, że w temacie jesteś genialny, i nie wiem tego tylko z Forum, ale z forum. Ale w pytaniach jest nieco gorzej. Ułatwienie powinieneś podać w pytaniu, zresztą powinno być to regułą, szczególnie w poprzednim pytaniu Sprocketa. Po prostu szkoda czasu. Podobnie było w Twojej zagadce nr 3236, chodziło o czermień błotną. Podałeś w Internecie wszystkie gatunki zagrożone w Beskidzie Małym, starannie ułożone według stopnia zagrożenia, ale owej czermieni nie wymieniłeś, a jest zagrożona wymarciem wysokiej kategorii EN. Zostawiłeś tę roślinkę do pytania. A szkoda, bo taki zestaw internetowy powinien być kompendium. Wycofuję się z pytania.

5,353

Elegancki punkt to jest COŚ ! big_smile wink Tak naprawdę to przyglądałam się tej Twojej paproci bardzo, a wiadomo , że na nerecznicach to się znać trzeba big_smile, strzeliłam , ale jak widać  tym razem celnie ! big_smile

Moje pytanie:

Gdzie jest taka skałka z „dziurą” ?  Podać przybliżoną lokalizację i przy jakim szlaku się znajduje.

https://lh3.googleusercontent.com/Fegasdz4NsQrk8V7Vmd2zt_BOcWlvr_qCV6dzOtjuzZ2mqKQJkmn3453RlhkRp8NNXQlIF51Yn12-G82H1cTtCM3AYiGNtitUGONxfCn0c1QgqrerPFHIlNhMdqDN8yqtT1suIJouu7Sr2BYPq-SIh2SfnWhPnO3-iLzSSVq7G4o8bQRwTSa3hpUcaz-JMF8LfAYxUAaOQf1JA2O6uVYHmnmPH0mCj4U4N2nwTXennyvVCqlqFYKJj9caJ-yOXwg3f3hsvD0FThhhPthS7thRtKRQVoPPmKtPTJ6OSoSaLrTFGQBJ7r915re7knSsGyuusETTwNwSbmrGpDTtt5aECrUCi20PDhdhsbE7vssKLbYy0vEze0AMbLmLEe4-se9j_35TWOWs0iMbwIzpKEuTOcibb8XshtnoKeToax4lDMDVF43rYEF9ADo6J5AvfbXj2y6ETd0Cv2eA0lGNUkFqNur3XE_PJZbHrS5dTCWaV_tp38VYs_Q2i2lV8UJRuD3Ezz4ow6aHKhkA9YwaZzLPfHzhGuGdF6uVzJgimwRyC0Xqf4EeSC5Tevrun9uAHzkzHhQjXrp1NrEXzK3LLBGBZBileQzJ_YnwRjk7Nkj-XLWNcQKrFTW=w788-h768-no

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

5,354

Eugeniusz Kępiński napisał/a:

Dariuszu, wiadomo, że w temacie jesteś genialny, i nie wiem tego tylko z Forum, ale z forum. Ale w pytaniach jest nieco gorzej. Ułatwienie powinieneś podać w pytaniu, zresztą powinno być to regułą, szczególnie w poprzednim pytaniu Sprocketa. Po prostu szkoda czasu. Podobnie było w Twojej zagadce nr 3236, chodziło o czermień błotną. Podałeś w Internecie wszystkie gatunki zagrożone w Beskidzie Małym, starannie ułożone według stopnia zagrożenia, ale owej czermieni nie wymieniłeś, a jest zagrożona wymarciem wysokiej kategorii EN. Zostawiłeś tę roślinkę do pytania. A szkoda, bo taki zestaw internetowy powinien być kompendium. Wycofuję się z pytania.

Eugeniuszu po co te reguły tu liczy się dobra zabawa. Wracając do czermieni błotnej ona jest zagrożona kategoria EN w skali Karpat Polskich, a w skali Polski już nie, dlatego nie ma jej na tej liście która wymienia wszystkie gatunki zagrożone w skali Polski które stwierdzono w Beskidzie Małym big_smile

5,355

a skałka z dziurą - rezerwat Madohora, szlak czerwony?

5,356

sprocket73 napisał/a:

a skałka z dziurą - rezerwat Madohora, szlak czerwony?

Skałka nie jest na terenie rezerwatu Madohora. Kolor szlaku dobry. big_smile sprocket73 może spróbujesz doprecyzować.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

5,357

no dobra, no to bardziej w stronę Leskowca, niedaleko Anuli ?

EDIT:
a nawet jeszcze bliżej Leskowca - okolice Potrójnej (tej pomiędzy Na Beskidzie a Leskowcem smile

Ostatnio edytowany przez sprocket73 (2017-03-17 20:19:57)

5,358

Dariuszu, z bólem serca to przeczytałem. Że reguły są zbędne, że jest to zabawa. To jest subiektywne. Dla mnie to jest źródło wiedzy i czasami, o czym już pisałem, jest to ciężka praca. Z Twojej klasyfikacji wynika, że botanicznie Polska dzieli się na Karpaty Polskie  i całą resztę Polski. Jestem laikiem, ale chciałbym wiedzieć, kto to wymyślił i czy jest to oficjalnie uznane.
Ponieważ jesteś botanikiem, zadam Ci pytanie, które zadaję wielu znawcom gór, w tym botanikom: Czy jest możliwe zrywanie szarotek na wierzchołku Krywania 2494 m. npm?

5,359

sprocket73 dokładnie o to mi chodziło big_smile Ta skałka jest między Potrójną (tą niższą 847 m), a Na Beskidzie smile, przy czerwonym szlaku. Twoja kolej ! big_smile

178 - sprocket73
140,5 - kisiel
60,5 - jolanta
56 - Cyberniok
51 - Gustek
48,5 - nena
43,5 - baca,
35,5 - MF
27,5 - Darek Tlałka
26,5 - Eugeniusz Kępiński
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
0,5 - Janusz

5,360

gdzie to jest?

https://lh3.googleusercontent.com/neC2h45HXjPY75_Owo-3-ZnR5azux1n8BiVEb3gfmt6x6az_1ogeg5NF9XYiY8IZNHY1Z09WtgAnGDNIW7DheRn91Htz0c8lUepnloQm9wSPRscFeWUOXU6IMG2t1W1xMKTOpH0=w1152-h768-no

5,361

Strzelam : Zagórnik

5,362

nena napisał/a:

Moje pytanie:

Gdzie jest taka skałka z „dziurą” ?  Podać przybliżoną lokalizację i przy jakim szlaku się znajduje.

https://lh3.googleusercontent.com/Fegasdz4NsQrk8V7Vmd2zt_BOcWlvr_qCV6dzOtjuzZ2mqKQJkmn3453RlhkRp8NNXQlIF51Yn12-G82H1cTtCM3AYiGNtitUGONxfCn0c1QgqrerPFHIlNhMdqDN8yqtT1suIJouu7Sr2BYPq-SIh2SfnWhPnO3-iLzSSVq7G4o8bQRwTSa3hpUcaz-JMF8LfAYxUAaOQf1JA2O6uVYHmnmPH0mCj4U4N2nwTXennyvVCqlqFYKJj9caJ-yOXwg3f3hsvD0FThhhPthS7thRtKRQVoPPmKtPTJ6OSoSaLrTFGQBJ7r915re7knSsGyuusETTwNwSbmrGpDTtt5aECrUCi20PDhdhsbE7vssKLbYy0vEze0AMbLmLEe4-se9j_35TWOWs0iMbwIzpKEuTOcibb8XshtnoKeToax4lDMDVF43rYEF9ADo6J5AvfbXj2y6ETd0Cv2eA0lGNUkFqNur3XE_PJZbHrS5dTCWaV_tp38VYs_Q2i2lV8UJRuD3Ezz4ow6aHKhkA9YwaZzLPfHzhGuGdF6uVzJgimwRyC0Xqf4EeSC5Tevrun9uAHzkzHhQjXrp1NrEXzK3LLBGBZBileQzJ_YnwRjk7Nkj-XLWNcQKrFTW=w788-h768-no

nena przy okazji Twojego pytania przypomniałem sobie konkurs ogłoszony kilka lat temu (!) przez Dariusz Tlałka wink

Dariusz Tlałka napisał/a:

Wyniki drugiego konkursu fotograficznego pt. Osobliwe w Małym - czyli skały naszego Beskidu czas ogłosić.

Do konkursu zgłosiło się ośmiu forumowiczów, a głosy oddało dziesięciu. Nikt nie strzelił samobójczego smile

Z ośmiu zgłoszeń zakwalifikowało się siedem miejsc mających choćby minimalną liczbę Xpkt. Oto wyniki:
Miejsce 7 zajął Darkheush (1Xpkt.)
Miejsce 6 zajęła Jolanta (4Xpkt.)
Miejsce 5 zajął Baca (9Xpkt.)
Miejsce 4 (nie lubiane) zajął Marek K500 (10Xpkt.)
Miejsce 3 nagrodzone 1-pakiem zajęła Nena (11Xpkt.)
Miejsce 2 nagrodzone 60 numerem czasopisma "Przyroda Górnego Śląska" z moją publikacją zajął Angi (12Xpkt.)
Zwycięzcą II forumowego konkursu fotograficznego i zdobywcą nagrody w postaci chaszczingu pełnego wrażeń prowadzonego przezemnie po rejonach Kamienia w warunkach bezśniegowych ! mam przyjemność ogłosić MF (13Xpkt.) smile

Nagrody do odbioru przy najbliższym spotkaniu i w sprzyjających warunkach klimatycznych. Jestem trochę zaskoczony zdobyciem poszczególnych nagród przez poszczególnych uczestników neutral

Nagrody dotąd nie odebrałem big_smile  Czy to jest jeszcze aktualne? Czy uległo przedawnieniu wink

Osobliwości naprawdę były/są wspaniałe!

http://www.beskidmaly.pl/pun/topic455.html

5,363

Targoszów?

5,364

Co do mojej zagadki, to zgadzam się, że zdjęcie może oddawać "klimaty" Zagórnika, albo Targoszowa... ale to nie to.
Wrzucam drugą fotkę, zrobioną dokładnie z tego samego miejsca, tylko ciut bardziej w prawo... tutaj powinno być już łatwiej wpaść na to gdzie to jest? wink

https://lh3.googleusercontent.com/zHyzTw15Pqsh3_fnibTepaLzvErf_3_xhiZgnBckT4QF-3sdBrWl8RnuvlNpxKF3a6SSLvfJ26XhYN9HFVyvpWMfmPyFrY9SuQiBrrZ2CK6FWMZs5k5zmyJbgocR9RKxBl7-D2A=w1152-h768-no

5,365

pewnie ta przełęcz za Żurawnicą, Cyrchel, może troche inaczej

5,366

Przełęcz Carhel, a na wprost Gołuszkowa Góra... Żurawnicę mam za plecami smile

178 - sprocket73
140,5 - kisiel
60,5 - jolanta
56 - Cyberniok
51 - Gustek
48,5 - nena
43,5 - baca,
35,5 - MF
27,5 - Darek Tlałka, Eugeniusz Kępiński
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
0,5 - Janusz

Ostatnio edytowany przez sprocket73 (2017-03-18 14:23:20)

5,367

MF napisał/a:

nena przy okazji Twojego pytania przypomniałem sobie konkurs ogłoszony kilka lat temu (!) przez Dariusz Tlałka wink
[...]
Nagrody dotąd nie odebrałem big_smile Czy to jest jeszcze aktualne? Czy uległo przedawnieniu wink
[...]

MF moja nagroda to się już dawno przedawniła lol, za to Twoja jest niezniszczalna big_smile !

5,368

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/7500/47919/thumb/p1bbh5tlhj1nci1h73tro1eveg911.JPG

Unikam dawania widoków jako zagadki, ale teraz temat ulubiony przez Forumowiczów, Babia Góra, właściwie Mała Babia Góra, Cyl. Skąd wykonano zdjęcie. Nie ja fotografowałem, ale byłem przy tym.

5,369

z Gibasowego Gronia

5,370

Niestety nie. Na wierzchołku Gibasowego nie byłem, tam nie ma szlaku. Jest pod szczytem, tam szedłem, ale nigdy w życiu nie dotarłem na Gibasy. Na pewno tam będę. Z Gibasowego, i identyczny widok jest z Potrójnej, są w jednej linii, było tyle zdjęć Babiej, że trudno zliczyć, wystarczy porównać.

5,371

Spod kapliczki na Groniku

5,372

Chodzi z pewnością o Gronik 552 z Kapliczka Górniczą, ale też nie.

5,373

nena napisał/a:
MF napisał/a:

[...]
Nagrody dotąd nie odebrałem big_smile Czy to jest jeszcze aktualne? Czy uległo przedawnieniu wink
[...]

MF moja nagroda to się już dawno przedawniła lol, za to Twoja jest niezniszczalna big_smile !

nena dzięki za wsparcie  big_smile  Tylko, co na to Dariusz Tlałka  roll

5,374

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/7500/47925/thumb/p1bbhlkss11kig17lkjnub8eees1.JPG

To samo zdjęcie w szerokiej perspektywie.

5,375

Z Łysiny?