Temat: Moje wielkie odkrycie botaniczne w Beskidzie Małym
Ukazała się moja 29 publikacja naukowa dotycząca niesamowitego odkrycia dwóch nowych gatunków paproci dla flory Polski w Beskidzie Małym Dryopteris affinis s. str. i D. pseudodisjuncta dla których m. in. w zeszłym roku organizowałem wycieczkę. Publikacja ta jest bardzo istotna nie tylko dla polskiej, ale i światowej botaniki
Wszystko zostało w niej ujawnione http://www.zbiosr.uni.wroc.pl/sites/def … -12_zm.pdf
Okazy Dryopteris affinis s. str. przynależą do podgatunku Dryopteris affinis subsp. jessenii będącej jedną z najrzadszych paproci świata, mającej w Beskidzie Małym 1 z 4 stanowisk na świecie (pozostałe znajdują się w Serbii i Rumunii) !!!!! , natomiast Dryopteris pseudodisjuncta ma w Beskidzie Małym sporą i jedyną w Środkowej Europie ostoję złożoną aż 10 stanowisk (pozostałe stanowiska znajdują się w Zachodniej i Północnej Europie) !!!
Kolejny mój cel to opisanie i opublikowanie taksonu mieszańcowego nieznanego nauce z Beskidu Małego, a znanego z zeszłorocznej wycieczki, wraz nadaniem pełnej nazwy łacińskiej z moim nazwiskiem i nie pozwolę by coś stanęło mi na drodze do osiągnięcia tego ![]()