Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?
Jeżeli chodzi o Ścieszków Groń to zupełnie nie tam. Stamtąd pewnie widać ogromny masyw Jałowca, który przesłania widok. Tutaj jest jeszcze daleko na zachód i niewidoczny. Janusz był najbliżej.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 214 215 216 217 218 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli chodzi o Ścieszków Groń to zupełnie nie tam. Stamtąd pewnie widać ogromny masyw Jałowca, który przesłania widok. Tutaj jest jeszcze daleko na zachód i niewidoczny. Janusz był najbliżej.
)( Bukowska ?
Jest to przełęcz, ale, jak pisałem, Janusz był najbliżej, a jest to prawie centrum Krzeszowa. Wszyscy mają widok Babiej Góry z Leskowca. Tam widać Jałowiec na tle Babiej. Trzeba się mocno przesunąć od Leskowca, bardzo mocno, aby Jałowiec znikł z pola widzenia, jak w pytaniu. Naprawdę daleko. I dlaczego wszyscy pchają się na zachód mocno, skoro widok przesuwa się jak wskazówka zegara. Jak górna część wskazówki idzie w prawo, to dolna w lewo, lub odwrotnie.
Zdjęcie zrobione na czarnym szlaku widoków ?
Nie ma tam szlaku czarnego, ale są dwa szlaki razem. Z widoku można skonstatować, że Polica jest bliżej i Krowiarki niż Babia Góra. To musi być bardzo daleko na wschód. Jest to wybitna przełęcz, moim zdaniem najpiękniejsza w Beskidzie Małym, ale to jest dość subiektywne.
)( Carchel
Zdjęcia Babiej Góry robiono spod tej kapliczki, widać gałązki przy lewym marginesie panoramy.
178 - sprocket73
140,5 - kisiel
60,5 - jolanta
56 - Cyberniok
51 - Gustek
49,5 - nenaq
43,5 - baca,
35,5 - MF
27,5 - Darek Tlałka, Eugeniusz Kępiński
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, Staszek
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, jasiomateuszek
0,5 - Janusz
przepraszam, jakaś litera wpadła nenie.
)( Carchel była pierwsza, o której pomyślałam patrząc na Twoje zdjęcie Eugeniuszu. Pamiętam jak leżałyśmy na tej polanie z Jolantą i podziwiałyśmy Babią
. Pod kapliczką zrobiłyśmy sobie mały popas
. Szukałam zdjęcia, ale niestety nie udało mi się znaleźć. Powstrzymało i zmyliło mnie tylko to, że poprzednia zagadka, też dotyczyła tej przełęczy ![]()
Kolejna "skałkowa" zagadka (zdjęcie troszkę rozmyte).
Gdzie jest taka skałka (jest to fragment większej bryły skalnej).
Ostatnio edytowany przez nena (2017-03-20 00:21:33)
Powstrzymało i zmyliło mnie tylko to, że poprzednia zagadka, też dotyczyła tej przełęczy
Mnie również
Dodatkowo Eugeniusz napisał "ta przełęcz za Żurawnicą, Cyrchel, może troche inaczej"... tak to odczytałem jakby nie był pewien, a potem sam walnął zagadkę z tej przełęczy - piękna zmyłka ![]()
A skałka... Na Beskidzie ?
Pisałem odpowiedź z pamięci, a Beskidu Małego nie znam tak jak Tatr, głównie nazw geograficznych. Mała Babia Góra była na linii z Carchelem w największym obniżeniu grzbietu miedzy Jałowcem a Magurką, a to daje wschodnią zupełnie część Beskidu Małego.
Kiedyś Witku dałęś identyczny widok z Dzwonka na Babia Górę. Określenie miejsca było skrajnie trudne dla mnie, chociaż wygrałem. Ale w pierwszym poście napisałem, że jest to daleko na wschód i podałem Żurawnicę. Można sprawdzić. Mnie bardziej chodzi o ustalenie kierunku niż dokładnie miejsca. Jak się dobrze ustali kierunek to potem może być zabawa.
Tutaj wspomniałem jak po maturze w 1957 roku, wybraliśmy się na dwudniową wycieczkę, Wadowice - Leskowiec - Sucha, z noclegiem w namiocie obok schroniska. Ówczesny MSB nie szedł oczywiście przez Żurawnicę. Choć tego odcinka zupełnie nie pamiętam, ani Krzeszowa, ani Żurawnicy, ani Przełęczy Carchel, jednak tam szedłem. Pamiętam zaś dokładnie, że schodząc do wsi przed Suchą, wtedy bardzo biedną i zupełnie zaniedbaną, widziałem idącą kobietę w średnim wieku z olbrzymim wolem na szyi. O tym się wtedy mówiło. Dodatkowo maturę zdawałem z chemii, to wiedzę miałem dużą. To jest może najmocniejsze moje wrażenie z wędrówek po Beskidzie Małym i okolicach. Tak, że aspektów górskich jest wiele, nie można sugerować się jedną subiektywna wypowiedzą.
Hmmm... fragment skał Na Kamieniu, no chyba, że to w paśmie Żurawnicy, ale trzymam się pierwszej myśli ![]()
Widzą mi się Czarne Działy
Tak Jolu dobrze Ci się kojarzy.
Byłyśmy tam razem 6 listopada 2010 r. ![]()
A tak wygląda w całej okazałości:
Zadajesz zagadkę !
178 - sprocket73
140,5 - kisiel
61,5 – jolanta
56 - Cyberniok
51 - Gustek
49,5 - nena
43,5 - baca,
35,5 - MF
27,5 - Darek Tlałka, Eugeniusz Kępiński
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
0,5 - Janusz
Tak Jolu dobrze Ci się kojarzy.
Byłyśmy tam razem 6 listopada 2010 r.
... a jako wytrawne turystki schodziłyśmy bez światełka
Na szczęście świat jest pełen dobrych ludzi i ktoś nam światełko pożyczył ![]()
Wracamy do zagadek!
Skąd zrobiłam to zdjęcie? Proszę podać kolor i przebieg szlaku, a poza konkursem
co widać?
Szlak żółty: Potrójna - Złota Górka - Przełęcz Bukowska. Zdjęcie zrobione z odcinka szlaku Targanice - Złota. Przed nami Jawornica a po lewej Leskowiec i Garncarz.
Szlak Frysiów biegnie z Rzyk Praciaków, z końca asfaltowej drogi, na Potrójną i dalej do Bukowskiej Przełęczy
Szlak Frysiów biegnie z Rzyk Praciaków, z końca asfaltowej drogi, na Potrójną i dalej do Bukowskiej Przełęczy
No tak, popatrzyłem na starą mapę ![]()
Punkt dla Eugeniusza, a dla Cybernioka pochwała
178 - sprocket73
140,5 - kisiel
61,5 – jolanta
56 - Cyberniok
51 - Gustek
49,5 - nena
43,5 - baca,
35,5 - MF
28,5 - Eugeniusz Kępiński
27,5 - Darek Tlałka,
22 - darkheush
19,5 - MK
19,0 - Tomrod
18,5 - łysy z łysiny
18 - tomkos
17,5 - rufi, Bisqp
12,5 - harnaś wołoski
12 - Karo
11,5 - 740715
10 - bcFan
9 - mały pikuś
7- teksanski,
5,5 - Skorpion
5 - Macieks
4,5 - marekk500
4 - kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - cwiartka11
1,5 - kris_61
0,5 - Janusz
Cyberniok wiele lepiej zna Beskid Mały ode mnie, ale potknięcia się zdarzają.
Pytanie:
Stawy Gąsienicowe były omawiane na Forum bardzo dokładnie. I jeszcze z pewnością będą wiele razy.
Proszę podać dwie nazwy w Beskidzie Małym odpowiadające dokładnie
nazwie dwóch Stawów Gąsienicowych.
Czarny Groń,
Polana Długa
Czarny Groń,
Polana Długa
Czarny Groń - Czarny Staw Gąsienicowy to pewne i łatwe.
O drugiej nazwie myślałem, ale zupełnie innej. Czy mógłbyś Gustekpodać gdzie jest Polana Długa? Nie mogę znaleźć. Jeżeli podasz punkt zaraz wpiszę.
Rzyki Jagódki
file:///C:/Users/TOM-8/Downloads/Obszary%20przyrodniczo%20cenne%20(4).pdf
str 55
Niestety nie wiem co to jest za plik, nie otwiera się, dając jagódki dla dzieci. Prześlij to tak Gustek jak dla nieinformatyka
Strony Poprzednia 1 … 214 215 216 217 218 … 310 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.117 sekund, wykonano 11 zapytań ]