Temat: Biały, ale wiosenny Beskid Mały :)
Nieciekawie pod względem pogodowym zapowiadał się długi majowy weekend i niestety prognozy te się sprawdziły
. Jednak kto je bardzo dokładnie śledził to udało mu się wstrzelić w jakieś pogodowe okno
. Ostatniego kwietnia i 1 maja można było gdzieś wyruszyć. My wybraliśmy łączki na Gancarzu, ponieważ zawsze o tej porze kwitną tam moje ulubione dzikie czereśnie, jabłonie i grusze
Mogę siedzieć i podziwiać je godzinami. ![]()
„Jeśli się zejdą w biały, biały sad prorocy,
Jakiż to sad?
- Święty... […]
/J. Tuwim/
W tym roku zbiegło się z nimi jeszcze kwitnienie dzikiej śliwy – tarniny, zwanej popularnie tarką, która zazwyczaj kwitnie nieco wcześniej od pozostałych drzew.
Niestety tegoroczne kwiecie nie jest tak obfite, jak w poprzednich latach. Dużo złego zrobił kwietniowy mróz, który zniszczył lub uszkodził znaczną ilość nie tylko kwiatów, ale również młodych liści np. buka.
Uszkodzone przez mróz młode liście buka nie przeszkadzają, jak widać, odorkowi zieleniakowi (Palomena prasina) ![]()
Mimo niesprzyjającej aury biel kwitnących dzikich leśnych drzew i krzewów owocowych, jak co roku, pięknie wyróżniała się wśród świeżej zieleni.
Jarzębina dopiero zawiązała pąki kwiatowe.
Z drzew iglastych najlepiej rozwinął się modrzew.
Ładnie kwitnie wilczomlecz sosnka (Euphorbia cyparissias).
Przygrzewające mocno słońce nagrzewa glebę. Uwielbiają wygrzewać się na niej gady np. żmije, ale też motyle np. rusałki pawiki czy latolistki cytrynki.
Bardzo powoli rozwija się tej wiosny runo leśne i podszyt. O tej porze w poprzednich latach paprocie już miały rozwinięte zielone liście. Ja znalazłam niewiele, zaledwie wychodzących z gleby pastorałów.
Powoli zaczyna robić pączki konwalijka majowa.
Jeżeli tak ubogi jest stok południowy, jak będzie wyglądał stok północny … ? Tego roku wiosna do nas naprawdę późno zawitała i ciągle jej coś przeszkadza, żeby zagościć na dobre. Dobrze, że chociaż temperatury były znośne i można było wieczorem siedząc przy ognisku słuchać wiosennego śpiewu ptaków, zajadać pieczoną kiełbaskę i popijać pyszną herbatkę
.