1

Temat: Szybka decyzja: Sucha Góra na zakończenie wakacji :P

Jadę jutro na Suchą Górę nad Rajczą(1040 m npm) jak ktoś na ochotę mi pomóc znaleźć bacówke to serdecznie zapraszam. Transport PKP z Bielska o 8:42, powrót o sensownej porze - tj około 19:00 chcę być spowrotem w Bielsku. Pozdr

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

Odp: Szybka decyzja: Sucha Góra na zakończenie wakacji :P

W ostatniej chwili zmieniły mi się plany i jestem chętny na ten wyjazd na Suchą Górę zwłaszcza że znajduje się tam taki gatunek widłaka, którego mam zrobić fotki do mojej książki. Mogę też pomóc w odnalezieniu bacówki smile

3

Darku za dwa tygodnie, pasuje?
Niestety z przyczyn osobistych nie pojechałem...

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

angi właśnie dzisiaj byłem w miejscu i godzinie podanej przez Ciebie i zauważyłem że Ciebie nie było. Z drugiej strony decyzję podjąłem w ostatniej chwili i zkąd można było wiedzieć że wybiorę się na tą wyprawę. Mimo to wybrałem się pod Suchą Górę bo chciałem zrobić zdjęcie do mojej książki niezwykłego widłaka jaki tam rośnie. Na południowo-zachodnim stoku Suchej Góry tuż przy niebieskim szlaku znajduje się urokliwy bór jodłowo-świerkowy który ocalał przed wycinką i okazał się on być niezwykle cenny przyrodniczo ze względu na występującą tu florę i nagromadzenie chronionej bielistki siwej. Dałem kiedyś propozycje utworzenia tutaj rezerwatu przyrody, by ocalić ten teren przed wycinką. Występują tutaj aż cztery gatunki chronionych widłaków: wroniec widlasty, widłak jałowcowaty, widłak goździsty i osobliwie wyglądający widlicz spłaszczony którego właśnie robiłem zdjęcia, również chroniony paprotnik kolczysty, podrzeń żebrowiec i paprotka zwyczajna. Występuje tu również bardzo rzadka nerecznica pośrednia. Kilka chronionych storczyków oraz wiele chronionych pozostałych roślin nasiennych smile Prawdziwe bogactwo cennej flory które jest zagrożone zniszczeniem poprzez wycinkę sad