Temat: Co słychać w Kozubniku ?
Chociaż dzisiaj przez pół dnia mieliśmy słońce, to temperaturę skutecznie obniżał bardzo silny wiatr. W drugi dzień świąt postanowiliśmy przespacerować się doliną potoku Mała Puszcza w Kozubniku, zobaczyć jak posunęły się prace rewitalizacyjne dawnego Ośrodka HPR.
Kapliczka przy wjeździe do dolinki.
Para krzyżówek na potoku Mała Puszcza. ![]()
Osobiście nigdy w Kozubniku nie byłam, czytałam tylko i oglądałam zdjęcia tego miejsca m.in. Wasze, wrzucone tu na Forum. Opowiadał mi również o ośrodku Staszek, który odwiedzał go jako nastolatek w czasach jego świetności. Dziś zobaczyłam to co po nim pozostało. Z ruin, które niedawno pokazywaliście pozostało niewiele. Nowy inwestor z Warszawy próbuje powoli zmieniać to miejsce. Powstały na nowo dawne Domy Wczasowe "Kiczora", "Daglezja" i "Kamieniołom".
Całkowicie wyburzono m.in. Dom Wczasowy „Limba” (Stołówka) wraz z pływalnią, klub „Piekiełko”, muszlę koncertową, kręgielnię.
Jednak w kilku miejscach w lesie straszą jeszcze ruiny dawnych budynków ośrodka.
Pustostany, las i ścieżki spacerowe zawalone są ogromną ilością betonowych płyt, drutu, rur, a przede wszystkim śmieci. Bardzo smutny i przygnębiający widok.
Ulica Klimatyczna ? Chyba tylko z nazwy … ![]()
Ciekawe czy uda się w tym miejscu utworzyć Kurort Górski Kozubnik, bo taki widać jest zamiar inwestujących tu biznesmenów.
Na szczęście przyroda budzi się do życia i lada chwila zieleń przykryje, ciągle jeszcze, brzydotę tego miejsca.
Poniżej ( pod łapką ) artykuł ze zdjęciami z Internetu oraz krótki dokument z Youtube.