Temat: Proponowany użytek ekologiczny "Nadsolańskie storczyki"

U podnóża Beskidu Małego, pomiędzy mostem drogowym na Sole a parkiem lipowym w Kętach znajdują się cenne łąki storczykowe które obserwuje od wielu lat. Na tych łąkach stwierdziłem 5 gatunków storczyków: listera jajowata, storczyk męski, podkolan zielonawy, kukułka szerokolistna i storczyk samczy (obserwowany przeze mnie do 2006 roku). Łąki te w wyniku wieloletniego braku wypasu i koszenia są w mocno zaawansowanej sukcesji roślinności. By ochronić to miejsce to planuje tutaj utworzenie użytku ekologicznego o nazwie "Nadsolańskie storczyki" ze wskazaniem na ochronę czynną łąk. Moje szczegółowe badania nad storczykami na tym terenie przeszły najśmielsze oczekiwania. Mimo mocnego zarośnięcia łąk to storczyki wciąż bardzo licznie tutaj występują. Łącznie naliczyłem tam aż około 1000 osobników listery jajowatej co okazuje się być jednym z najliczniejszych stanowisk tego gatunku w Polsce. Natomiast pozostałe storczyki: podkolan zielonawy (56 osobników) jest tam zagrożony, a kukułka szerokolistna (9 osobników) i storczyk męski (7 osobników) są na granicy wymarcia. To bogactwo storczyków tylko przemawia nad utworzeniem tutaj użytku ekologicznego.

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2021-09-28 05:45:52)

Odp: Proponowany użytek ekologiczny "Nadsolańskie storczyki"

Teren planowanego użytku ekologicznego został porządnie wysprzątany w ramach ogólnego sprzątania oraz wiosennej akcji sprzątania - gmina Kęty wymiata organizowaną przez gminę Kęty. W sumie zebrano z tego terenu około 300 kg śmieci big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2021-10-26 04:15:53)

Utworzenie w tym miejscu użytku ekologicznego nie całkiem ma uznanie w radzie gminy Kęty tłumacząc że jeśli jest tu obszar Natura 2000 więc po co tworzyć dodatkową ochronę. Nie wiadomo czy kiedykolwiek uda się ten teren objąć tą formą ochrony. Proponowany użytek ekologiczny "Nadsolańskie storczyki" zajmowałby powierzchnie 3,81 ha który według szczegółowych badań odznacza się też sporym bogactwem roślin naczyniowych (występuje tutaj przynajmniej 150 gatunków). Poza florą osobliwością jest tu spore nagromadzenie kopców mrówek (niektóre osiągają 40 cm wysokości) oraz występowanie nietypowej jak na ten teren skały wapiennej która przywędrowała tutaj w wyniku ruchów tektonicznych na przestrzeni dawnych epok geologicznych smile

4

Pewnie trzeba nadal naciskać Darku. Przecież na obszarach Natura 2000 też można stosować dodatkowe działania ochronne.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

nena napisał/a:

Pewnie trzeba nadal naciskać Darku. Przecież na obszarach Natura 2000 też można stosować dodatkowe działania ochronne.

Na obszarach Natura 2000 normalnie tworzy się użytki ekologiczne. Nawet botanicy mi to potwierdzają. Teren jest naprawdę wyjątkowy ale tą skałą wapienną jest całkiem zaskoczony. Może nagram jej filmik.

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2021-10-27 16:09:59)

Przesyłam nagrany przeze mnie dzisiaj filmik z osobliwych skał wapiennych w dolinie Soły w Kętach