1

Temat: Webinar - Znaczenie lasów wodochronnych na przykładzie Madohory.

Warto wysłuchać i zastanowić się jak bronić naszych lasów wodochronnych. 
Webinar odbył się 7 grudnia a ze jego organizację odpowiadają: Pracownia na rzecz Wszystkich Istot, Siostry Rzeki i Inicjatywa Dzikie Karpaty.

Wejście na webinar po kliku na poniższe zdjęcie:

https://lh3.googleusercontent.com/pw/ABLVV87OcsVrd18BXiuul-Zo9Dn9RugC38S8qdLNQ9dRQ6m8hj_nlfsiadY5b4LNCu89DTHhH-qv8oWPBtFeofxTEKZrR_GMQ3b8pI0gyPUDK6IKGoelFBkTIwyL9qBL-YnVfhjJL1BBAiD8rKd_M_HW7NeFfg=w672-h355-s-no

Dr hab. inż. prof. AGH Mariusz Czop to specjalista z zakresu hydrologii i ochrony zasobów wodnych. Opowiada na webinarze, jak ważne dla zapewniania wody pitnej są lasy wodochronne Karpat i jak negatywnie dla zasobów wody wpływa wycinka lasów.

W 2022 r. w aż 365 gminach, co stanowiło ok. 14,7% ich ogólnej liczby w całej Polsce, wprowadzono okresowe ograniczenia w zakresie wykorzystania wód wodociągowych do celów innych niż socjalno-bytowe.
Szczególne wyzwanie w zaopatrzenie ludności w wodę stanowią tereny górskie polskich Karpat a ich przyczyną są niekorzystne warunki geologiczne. Taki deficytowy obszar pod względem zasobów wód jest położony np. w gminie Andrychów. Głównym zagrożeniem dla tamtejszych zasobów wodnych jest niekorzystna zmiana stosunków wodnych związana z wycinką starodrzewu.

Niekorzystne zmiany związane z wycinaniem lasów są związane ze: zwiększeniem spływu powierzchniowego, ograniczeniem retencji wód w glebie, nasileniem erozji wylesionych obszarów, aktywizacją ruchów osuwiskowych, zwiększeniem zagrożenia występowania podtopień i powodzi, pogorszeniem jakości wód czy wzrostem kosztów oczyszczania wód.

Podczas spotkania ekspert wyjaśnia także jak poprzez ochronę lasów można chronić zasoby wody. Władze samorządowe Andrychowa oraz środowisko przyrodników apelują o poszerzenie tamtejszego rezerwatu przyrody Madohora.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/