176

Odp: Oczyszczanie ruin i akcja malowania krzyża na Jawornicy

ok no to super
Słuchojcie no. Ci co pzyjdą na scyt bydom mić piwo łod włodarza ziemi oraz ciepły posiłek

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

177

Ja mam małe karabińczyki i haki do  wciągnięcia i powieszenia puszek z farbą, pędzle i dwie szczotki , rozpuszczalnik by odtłuścić konstrukcję przed malowaniem. Co jeszcze mam załatwić?

178

ja kupuje 3 l rozpuszczalnika i 10 szczotek i 5 pędzlów, biore linę do asekuracji (tą z jaskiń) Reszte już z Markiem uzgodniłem Wodę do picia nam też weźmie
Trzymać tylko w kciuki, zeby była pogoda

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

179

Wywiozę
3 drabiny (5,5m; 4m; 3m) Będziemy mogli pracować z 4 stron na raz + ktoś na wysokościach
2 pary szelek; 2 pasy strażackie
Pędzli 6 + 15kg farby podkład + 15kg farby nawierzchniowej (dar ALPBUD)
Wodę do picia
Piła motorowa, łopata, kilofek, siekierkę i inne akcesoria potrzebne do czyszczenia schronu.

Przydałyby się ze 4 kaski budowlane (nie mam)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

180

nie zapomnij MK duży młot do prostowania zgiętych ramion,
no i jakby się komuś udało to blachę prostą 5 cm szeroką i 5 mm grubą to by się dół wzmocniło do tego wiertarka na baterię, wiertło 10 mm i jakieś śruby żeby skręcić tą blachę Z tym tematem będę jeszcze dzisiaj wieczorem rozmawiał z właścicielami czy oni to przygotują

- Jan Galicz

181

Zamiast lemoniady kawa i herbata z pewnościa będzie big_smile

Dlatego Marku dużo tej wody big_smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-09-23 19:52:31)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

182

Chętnie zaoferuje nogi do pracy i ręce do chodzenia o ile 'głowe' bede miał na swoim miejscu w sobote rano smile

W góry idę!!
Bo z wysoka problemy mniejszymi się stają..
W góry pędze!!
Bo tu me myśli z przyrodą sie dogadają..          [...]

183

Przydało by sie by każdy kto ma chęć do malowania zabrał ze sobą jakieś małe wiaderko lub puszkę z możliwością zawieszenia na konstrukcji [bezpieczniej jak jedna ręka trzyma na drabinie pędzel a druga trzyma  czego sie da].

184

ok leśnicy powiadomieni, straż pożarna powiadomiona więc ognisko legalnie można robić Będę miał kombinezony 4 od ferdynansa dla malowniczych ludzi ja postaram się zabrać puszki puste 2,5 litrowe bo malowaliśmy pokój i coś tam zostało Poszukam

- Jan Galicz

185

Wszyscy którzy chcą malować zabrać stare czapeczki na głowę, bo z góry może coś niecoś kapnąć smile

186

14.45 wujek Angi

"(...)porządnie mi tam pomalować krzyż na Jawornicy big_smile bo Was sprawdzę tongue  Pozdrów całą ekipę, wujek Angi"

No nie ma rady, jak sprawdzi to fuszery nie będziemy odstawiać tongue

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

187

Mam nadzieję, że ten mój stary, stary, stary „grat” (jeep) wywiezie wszystko na Jawornicę!
Ale istnieje możliwość, że ………. będziemy  wynosili wszystko na plecach!
Oby nie. Do tej pory zwiózł mnie i wywiózł na akcje bez problemu!
Ale kiedyś może być pierwszy raz.
Auto spakowane.
Baca - melduję gotowość do startu smile

188

MK napisał/a:

Mam nadzieję, że ten mój stary, stary, stary „grat” (jeep) wywiezie wszystko na Jawornicę!
Ale istnieje możliwość, że ………. będziemy  wynosili wszystko na plecach!
Oby nie. Do tej pory zwiózł mnie i wywiózł na akcje bez problemu!
Ale kiedyś może być pierwszy raz.

Marku, co prawda idę już i tak na "lekko-ciężko" (dwa dni w górach) i startuję dopiero z dziewczynami ok 7:30 żółtym z Targanic, ale jakby coś zostało do wyniesienia na górę, to dajcie znać. Mój nr tel. zna m.in. Baca wink W ostateczności będzie potrzebna akcja MBLGOPR (MałoBeskidzkie Lubowe Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe) jak mnie ciężar przytłoczy po drodze wink

Jako drugi melduję gotowość - time to launch: T-7:00 (tylko ten cholerny plecak wink)

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

189

Nie martw się!!!
Chcę zabrać Jolę to i ten twój "cholerny plecak" się zmeści smile

190

4.50 Baca

"Skontaktuj się..."  No to się zaczęło lol  ... ale jest 4.50 hmm

191

6.35 MK
Start smile

192

Melduję posłusznie, że wróciłem z przybytku dla  osób obłąkanych i uzależnionych od Kobiet pod patronatem NFZ w Bytomiu, cieszą mnie strasznie poprzednie wpisy w tym topicu.  A krzyż i tak sprawdzę czy przypadkiem nie odstawiliście fuszerki big_smile No cóż szkoda, że mnie tam z Wami nie ma...
Pozdrowienia wujek angi

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

193

no akcja pełna pochwały
ja już rano z ufokiem udeżyłem na szczyt Miał być jeszcze MSN ale pewnie zabalował no i go nie było. O 620 my już na szczycie Szybkie piwko i fotki z krzyża na wschód słońca, bo byli tacy co sugerowali, że nic nie widać. Zaczynamy szczotkami szorować górę krzyża o k. 8 schodzimy z krzyża a tu dochodzą początkowo ekipa Marcina Musiała z L.O. a za nim dojeżdża karemMK z Włóczykijką i Jolantą Jak dobrze kojarzę to i Darkhause dochodzi. Krótkie rozmowy i podział pracy a potem goł goł Jedni na krzyż, a drudzy do schronu. Włóczykijak z Jolą opanowały kuchnię i kiełbaski i szły im raz dwa. Krzyż wyczyszczony do 11 i zaczyna się malowanie podkładu. Ja żałuje bo o 1130 zmykam ze szczytu, ale wiem że zaraz po mnie miała dojechać właścicielka z obiadem
Reszte muszą inni dopisać

- Jan Galicz

194

już wiem po rozmowie z włóczykijką i mk, iż udało się na krzyżu położyć tylko podkład, zatem na pewno będzie jeszcze jedna akcja - dokończenia malowania na gotowe. No i dobrze. Przynajmniej podkład będzie dobrze trzymał.

A tak przy okazji to ciekawe co tam na Chatce się dzieje bo impreza chyba będzie przednia

- Jan Galicz

195

baca napisał/a:

(...) a za nim dojeżdża karemMK z Włóczykijką i Jolantą Jak dobrze kojarzę to i Darkhause dochodzi.

cyganisz wink ja na własnych nogach z  Darkhausem przyszłam, jak wróci z Trójkątnej to potwierdzi big_smile

baca napisał/a:

(...)  Włóczykijak z Jolą opanowały kuchnię i kiełbaski i szły im raz dwa.(...) ale wiem że zaraz po mnie miała dojechać właścicielka z obiadem

I to już szczyro prawda smile Wydawałyśmy też kawę i herbatę wedłu zamówień big_smile

Właściciele byli, a jakże. Dowieźli przepyszny bigos, który mignął się raz dwa big_smile no i oczywiście piwko wink
Był wspólny kieliszeczek i oczywiście gruppen foto. lol

Walczylismy także z crossowcami i udało nam sie nie dopuścić do ich przejazdu szlakiem na Targanice smile

Jestem pod wielkim wrażeniem tego co Marcin, Ania i licealiści dokonali przy ruinach schronu.
Bo walczyliśmy na dwu frontach, przy krzyżu i przy ruinach schronu

Fotki i dalsze relacje po ogarnięciu kuwety big_smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-09-25 18:34:37)

196

Akcja udana, rewelacja, fantastyczny dzień big_smile relacja i fotki jak ogarnę kuwetę big_smile

"Góry są środkiem, celem jest człowiek. Nie chodzi o to, aby wejść na szczyt, robi się to, aby stać się kimś lepszym.  "

197

Dojechałem 19.30
Córa złapała się za głowę mówiąc tato co ci się stało? Jesteś ranny!
A to tylko czerwony podkład (farba) na całym moim „ciałku” big_smile
Muszę zaraz doprowadzić siebie i auto do jako takiego wyglądu
Trochę to potrwa sad
Wszystkie bagaże naszych dzielnych malarzy zawiozłem do chatki studenckiej
Gdzie chyba ciężko zakończą ten dzień, ale spacer z Jawornicy będą mieli przedni.
Bez bagażu to można wędrować – ale zasłużyli sobie na to! smile
Kaper w chatce był już wesolutki, ale cieszę się, że go mogłem uścisnąć i troszeczkę mu przygadać yikes

198

Widzę że dzisiaj odwaliliście kawał dobrej roboty. To miejsce będzie chlubą Jawornicy. Tak trzymać smile

199

Sympatyczne zmęczenie smile doprowadziłem siebie do używalności big_smile

Chciałem podziękować wszystkim za wszystko!
Jesteście wspaniali!
Szczególne podziękowania dla opiekunów z LO z Andrychowa
Marcinowi i Ani oraz młodzieży - dzielnej i wspaniałej.
P.s. wink
Swoją drogą chłopcy, ze szkoły gdzie pracuje taka śliczna , sympatyczna pani Ania nigdy bym nie odszedł smile  nawet kosztem pozostawania w jednej klasie przez kilka lat. wink
Zawsze miałem do szkoły pod górkę. smile

200

jolanta napisał/a:

cyganisz wink ja na własnych nogach z  Darkhausem przyszłam, jak wróci z Trójkątnej to potwierdzi big_smile

A bo to się tak szybko działo, że ja gdzie się poszedłem przywitać to zaraz następny dochodził smile

- Jan Galicz