Temat: Edukacyjne ścieżki przyrodnicze w Beskidzie Małym

Parę dni temu ukazała się informacja o powstaniu nowej edukacyjnej ścieżki przyrodniczej w Beskidzie Małym położonej wzdłuż Wieprzówki. Ścieżka ta powstała z incjatywy Jana Zielińskiego i Wojciecha Blocha. Na trzykilometrowym odcinku Wieprzówki umieszczono 7 tablic informacyjnych z zakresu przyrody nieożywionej i ożywionej oraz miejsca do spoczynku.
Zachęcam do odwiedzenia tego miejsca. Informacja ta znalazła się na stronie: http://www.andrychow.pl/modules.php?op= … mp;thold=0

2

Odp: Edukacyjne ścieżki przyrodnicze w Beskidzie Małym

Zgadza się Ścieżka powstała dlatego iż powyżsi inicjatorzy zdobyli pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie zorganizowanym przez portal zielonalekcja.pl przez co dostali dofinansowanie na zbudowanie ścieżki. Myślę, że dla Jana Zielińskiego jest to sukces, gdyż jest autorem książki "Do źródeł Wieprzówki". jak ktoś tą pozycję czytał to już wie o co chodzi

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

3

super informacja ! piękne tablice smile Oby takich więcej w Małym smile

Książkę Pana Jana czytałam i nawet ją posiadam, często zresztą do niej sięgam z racji nauczanego przedmiotu. Robi kawał dobrej roboty w Małym, za co mu się należy szczególne podziękowanie. smile

Ostatnio edytowany przez nena (2010-10-02 20:22:16)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

Dla tych co nie wiedzą, przypomnę iż Jasiek Zieliński jest też autorem ścieżki przyrodnicze po Rzykach Praciakach, która zaczyna się przy Ośrodku Wypoczynkowym Czarnym Groń a kończy się przy Pracica Ski. Ścieżka ta składa się z 10 tablic i w większości pokrywa się z przebiegiem tras turystycznych: szlak czarny na Potrójną, dalej szlak czerwony na Przeł. Na Przykrej, bez szlaku turystycznego wzdłuż wyciągu narciarskiego. Oczywiście jest wyznakowany specjalny szlak ścieżki.

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

5

Dariusz Tlałka napisał/a:

Parę dni temu ukazała się informacja o powstaniu nowej edukacyjnej ścieżki przyrodniczej w Beskidzie Małym położonej wzdłuż Wieprzówki. Ścieżka ta powstała z incjatywy Jana Zielińskiego i Wojciecha Blocha. Na trzykilometrowym odcinku Wieprzówki umieszczono 7 tablic informacyjnych z zakresu przyrody nieożywionej i ożywionej oraz miejsca do spoczynku.
Zachęcam do odwiedzenia tego miejsca. Informacja ta znalazła się na stronie: http://www.andrychow.pl/modules.php?op= … mp;thold=0

Gdyby tak na mapie zaznaczyc nawet proowizorycznie, jak jest poprowadzona ta scieżka dydaktyczna? O to bym bardzo dziękował tongue

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

6

hehe Kris_61 ja widzę, że ty to tak na łatwiznę idziesz tongue

- Jan Galicz

7

Super informacja. smile

Wydawało mi się że to co robię to walka z wiatrakami, ale poprzez forum (tutaj ukłon do Bacy)
unaoczniliście mi, że jest nas nawet niezła grupka forumowiczów i nie tylko.
Zaczynam patrzeć pozytywnie (mimo że się nie poddawałem) na naszą wspaniałą młodzież. smile
Jeżeli będziemy trzymać ten kierunek to do czegoś dojdziemy! Ale musimy to robić razem.
My dorośli i Wy młodzi: Neno, Darek, Baco, Marcinie, muszę dodać Łukasza nauczyciela z Krzeszowa (wykonawcę ścieżek „Buków”, ”Skałek”, „Kapliczek” i wielu innych - w Was siła big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

8

baca napisał/a:

hehe Kris_61 ja widzę, że ty to tak na łatwiznę idziesz tongue

Bo nie kumam o jaką śiężkę chodzi?  Ta z tablicami , które towarzyszą czarnym znakom z Czarnego Gronia na Potrójną, a i owszem jestem zaznajomiony  i zachodzę w głowę jak zostanie poprowadzona ta inna ścieżka ?

Nowa ścieżka przyrodnicza znajduje się wzdłuż Wieprzówki od Zagórnika do Rzyk

10

Witam .
Chciałem poinformować iż Beskid Mały zyskał nowy szlak turystyczny biegnący zWilkowic (huciska ul. Pieczarkowa) na szczyt Magurki
Jest to szlak oznaczony Kolorem CZARNYM

11

Poldek napisał/a:

Witam .
Chciałem poinformować iż Beskid Mały zyskał nowy szlak turystyczny biegnący zWilkowic (huciska ul. Pieczarkowa) na szczyt Magurki

Zatem przydałby  się krótki opis szlaku lub jakiś mały  szkic nawet w paincie wink

12

Poldek napisał/a:

Witam .

Taki temat to najlepiej jakbyś napisał w temacie Szlaki tursytyczne wyzanczone w XXI w Ja tam już opisałem trochę A ten topic jest o innym temacie

- Jan Galicz

13

Czy ktoś z Was przeszedł już całą tą ścieżke przyrodniczą? Ja byłam w kilku miejscach na tej ścieżce ale chcialabym od poczatku do  końca sobie ją przejść. Bo nie wiem czy jest oznakowana w jakiś sposób?

14

monikakleszcz napisał/a:

Czy ktoś z Was przeszedł już całą tą ścieżke przyrodniczą? Ja byłam w kilku miejscach na tej ścieżce ale chcialabym od poczatku do  końca sobie ją przejść. Bo nie wiem czy jest oznakowana w jakiś sposób?

Chodzi Ci o tą ścieżkę na Praciakch, która idzie na Potrójną i schodzi obok wyciągu do dol. Pracicy?

15

Nie, tam juz byłam. Chodzi mi o ta nową doliną Wieprzówki.

16

Prawie wszystkie tablice sciezki znajdują sie na lewym brzegu Wieprzówki od strony Rzyk i Słukowic .Pierwsza znajduje się ok 60 m na północny wschód od przystanku autobusowego MZK Słukowice Babik .Ostatnia siódma jest po prawej stronie za mostem w Rzykach,rozpoczynając trase od pierwszej lub ostatniej reszte tablic zlokalizujemy bez problemu gdyż na kazdej z tablicy jest naniesiona mapa ze wszystkimi stanowiskami ścieżki. Autorzy wybrali ten odcinek .bo obejmuje on ciekawe jesli nie najciekawsze odsłąnięcia geologiczne nie tylko w rejonie Andrychowa ale całej Polski m. in. najładniejsze i unikatowe w Polsce odsłąnięcia łupków wierzowskich, łupków pstrych, i margli . W poblizu tych miejsc stwierdzono również liczne rzadkie i chronione gatunki ,zwierząt i roślin m.in. jedyne znane współcześnie stanowisko w Beskidzie Małym języcznika zwyczajnego ; Kazda tablica zawiera liczne mapy ,wykresy i zdjęcia oraz ciekawe teksty ,których nie znajdziemy w zadnej książce ,gdyż wszystkie dane pochodzą z tego terenu a zdjęcia wykonano w otoczeniu scieżki i na potrzeby jej realizacji. Poszczególne tablce zatytuowane sa  1) Wieprzówka jako potok i rzeka  2) Łupki wierzowskie -stanowisko dokumentacyjne  .  3) W nurcie rzeki i zastoiskach . 4) Łęg olszowy gwiazdnicowy . 5)  Kamieniołom i kamieniec.  6) Margle i pstre łupki . 7) Piaskowce spągowe i terasa- odpowiednik klifu morskiego .  Ścieżka powinna przyciągnąc liczne wycieczki szkolne  gdyż stanowi  doskonałe uzupełnienie programu nauczania w szkołach. Opisana ścieżka stanowi dolną częśc  równie ciekawej ścieżki przyrodniczej ,która znajduje się w rejonie Ośrodka Wypoczynkowego Czarny Groń . Razem z nią tworzy najdłuższą w naszym rejonie ścieżkę przyrodniczą.                                                               -                                                                                         Tekst oparty na artykule z Nowin Andrychowskich  nr 12  Grudzień 2010

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2011-01-16 12:42:24)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

17

Sam tylko widziałem tablice tej ścieżki z szyby autobusu. Na wiosnę przydałoby się tam wybrać, gdy opisywane obiekty przyrodnicze będą już widoczne w naturze. Myśle że takich ścieżek w Beskidzie Małym mogłoby powstać więcej, bo równie ciekawych miejsc w naszym beskidzie wcale nie brakuje smile

18

Dzisiaj przechodziałam obok tablicy nr 7. Obok niej postawiono dwie drewniane ławeczki. Miło, bo można przystanąć /przysiąść i poczytać. Niemniej jednak cały urok tego miejsca i w ogóle terenu nad rzeką psują wszędzie dookoła walające się śmieci sad. Najgorzej to wygląda wiosną lub późną jesienią, ponieważ brak zieleni odsłania wszystko co ludzie wyrzucają.
Darku jakbyś organizował jakąś wiosenną wycieczkę po tej ścieżce to jestem chętna .

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

19

nena napisał/a:

Darku jakbyś organizował jakąś wiosenną wycieczkę po tej ścieżce to jestem chętna .

nena I tak też zrobie.

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-01-18 18:58:04)

20

A weźmiecie mnie ze sobą ? wink  Proszę, obiecuję zabrać całe mnóstwo sera big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

21

Jolu bierzemy Cię z serem, a nawet bez ! big_smile , prawda Darku wink ?

22

Serek babuni był smaczny, więc bierzemy Cię Jolu z serem wink Muszę wam przecież pokazać ten jeleni język i kwiat paproci lol

23

Koniecznie Darku koniecznie big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile