1

Temat: 10.X.2010 r - X Rajd Rodzinny – Dzień Papieski – Groń Jana Pawła II

Tegoroczny, X Dzień Papieski obchodzony będzie w niedzielę 10 października. Towarzyszyć mu będzie hasło „Jan Paweł II - Odwaga Świętości".

Hasło zatwierdziło Konferencja Episkopatu Polski na Zebraniu Plenarnym w Częstochowie w listopadzie ub.r.

Obchody będą miały szczególny charakter ze względu na zbliżającą się uroczystość wyniesienia Papieża Polaka - patrona Fundacji "Dzieło Nowego Tysiąclecia" - na ołtarze. Dzień Papieski ma być dla polskiego społeczeństwa ważnym etapem duchowego przygotowania do tego wydarzenia.

Ostatnio edytowany przez baca (2010-09-01 08:52:49)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

2

Odp: 10.X.2010 r - X Rajd Rodzinny – Dzień Papieski – Groń Jana Pawła II

Przypominam zainteresowanym forumowiczom o rajdzie paspiekim. Będzie dobra okazja by odwiedzić Gancarz

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

3

Będę z całą rodziną !!!!!

Ostatnio edytowany przez gajopi (2010-10-10 05:44:40)

4

Niedzielny piękny poranek w dniu 10.10.2010 godz. 10.10, czarny i niebieski szlak na Groń Jana Pawła II, to nie tylko przeżycie duchowe ale i dla ciała i krzepy ogólnej. To również magiczna data i czas: 10.10.10 10:10. Kto nie był niech żałuje!

Ostatnio edytowany przez krakus (2011-09-25 10:27:24)

5

Pogoda chyba wymarzona! Ludzi widzę bardzo dużo przybyło (Choć i tak to nie pełny kadr).

6

Musiało być sporo ludzi, bo mi się przez sklep w niedzielę rano przewinęło chyba z 50 ludzi w strojach raczej nie "kościółkowych". Pogoda wymarzona aczkolwiek śmiem twierdzić, że sobota była ładniejsza, ludziska mi się z kijkami po sklepie plątali, a ja się kisiłem w robocie hmm Nic, odbiję sobie wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

7

no ja choć miałem tam być i pomagać w organizacji, to jednak musiałem odpuścić. Rodzinka też ważna, a ostatnio więcej po za domem jestem

- Jan Galicz

8

a ma Pan więcej zdjęć?

ps. to jest 6-tysięczny post na forum;)

9

szymskim napisał/a:

ps. to jest 6-tysięczny post na forum;)

No piknie w ciągu miesiąca (12/09-11/10) 920 postów big_smile

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

10

szymskim napisał/a:

... więcej zdjęć? ...

~
Ułani, ułani...
przygotowują się do udziału we Mszy św. na Groniu Jana Pawła II w dniu 10.10.10

http://lh3.ggpht.com/_bi9qZzdpqy4/TLNpElbZxjI/AAAAAAAAEPM/0mhkSk0dNPE/les02.jpg

Andrychowska społeczność biorąca udział we Mszy św. na Groniu Jana Pawła II w dniu 10.10.10

http://lh4.ggpht.com/_bi9qZzdpqy4/TLNpGbmjKWI/AAAAAAAAEPQ/AToCyJtSZwk/les03.jpg

Uczestnicy Mszy św. na Groniu Jana Pawła II w dniu 10.10.10

http://lh4.ggpht.com/_bi9qZzdpqy4/TLNpH-g1jcI/AAAAAAAAEPU/ox-LkfyzEwI/les04.jpg

W uroczystości na Groniu Jana Pawła II w dniu 10.10.10 brała udział orkiestra z Wadowic.

http://lh3.ggpht.com/_bi9qZzdpqy4/TLNpKQ0O2PI/AAAAAAAAEPY/Me1P2LJGVJw/les01.jpg]

Ostatnio edytowany przez krakus (2010-10-11 21:06:49)

11

o i widzę znajome twarze z PTTK-u Tadka i Andrzeja smile

- Jan Galicz

12

We wczorajszej relacji z Gronia Jana Pawła II zamieściłem zdjęcie m.in. przedstawicieli Andrychowskich Zakładów Przemysłu Bawełnianego pochylających sztandar Zakładów w czasie odbywającej się Mszy św.

W dniu dzisiejszym przeglądałem materiały z lat powojennych dotyczące wydarzeń w powiecie wadowickim i żywieckim i przypadek sprawił, że natchnąłem się na informację z wydarzenia, dużego napadu na Andrychowskie Zakłady Przemysłu Bawełnianego  dokonanego w sierpniu 1946 roku na kasę fabryczną i dużą ilość gotowych wyrobów konfekcyjnych przez Mieczysława Kozłowskiego ps. "Błysk"-"Bunt".  Opis tego zdarzenia znajduje się w książce ówczesnego funkcjonariusza SB Stanisława Wałacha pt.: "Świadectwo tamtym dniom...".

Czy dziś po latach można dać świadectwo tamtym dniom i wydarzeniom?

13

to jest sztandar PTTKu a dokładnie Zakładowego Oddziału PTTK przy AZPB Andropol

- Jan Galicz

14

Witam Wszystkich serdecznie!
Małe sprostowanie: W Rajdzie brała udział Orkiestra OSP Roczyny.

Zapraszam na stronę www.orkiestra.roczyny.pl
Miłego słuchania i oglądania!
Pozdrawiam