Temat: Dlaczego tu pustki ?
Nie wiem dlaczego tu tak pusto , czyżby nie było miłośników beskidzkiej flory ???<mysli>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem dlaczego tu tak pusto , czyżby nie było miłośników beskidzkiej flory ???<mysli>
No właśnie chodzi o to, że nie mamy "specjalisty" w tym temacie. Poprawka - nie mieliśmy do tej pory ![]()
Jakoś musiałem ominąć ten temat, a przecież to moja specjalność. W Beskidzie Małym oczywiście najbardziej znam paprotniki, gdzie zrobiłem bardzo szczegółowy spis gatunków i stanowisk tutaj występujących. Wynik zadziwił polskich botaników. Największą ostoje mają tutaj nerecznice (rodzaj paproci), nad którym obecnie przygotowuje publikacje w języku angielskim. Publikacją tą interesują się czescy botanicy. I tu wyszła zabawna historia jeśli chodzi o znajdującą się tutaj ostoje nerecznicy pośredniej złożona z 14 stanowisk, podczas gdy całej Republice Czeskiej gatunek ten znany jest z zaledwie 3 stanowisk. He he he. Botanicy czescy do roboty. Coś słabo u was z tym gatunkiem.
no i proszę od razu się znalazło dwóch
Że też Czesi mają tak mało swoich nerecznic
, kto by pomyślał...
Przeczytałam Twój artykuł odnośnie paprotników. Ciekawy. Mam pytanie odnośnie nerecznicy pośredniej i samczej ? Czy jest jakaś szczególna cecha , która je odróżnia od siebie ?
Ostatnio edytowany przez nena (2010-01-31 21:22:17)
to są kaczeńce dla darkheush-a, bo nie wie jak wyglądają
Ostatnio edytowany przez nena (2010-01-31 21:47:22)
Trochę przypomina mi to forum atlasu roślin. Nerecznica samcza ma liście zazwyczaj żywozielone, odcinki 1 rzędu są bez ciemnej obwódki u nasady, odcinki 2 rzędu są zaokrąglone z ząbkami bez kończyka, łuski jednobarwne. Nerecznica pośrednia ma liście ciemnosinozielone, odcinki 1 rzędu z ciemną obwódką u nasady, odcinki 2 rzędu są zaokrąglone z ząbkami z kończykiem, łuski dwubarwne. Na stronie www.atlas.roslin.pl mam dosyć dużo zdjęć paprotników oraz kluczy identyfikacyjnych.
Dziekuję Dariuszu , sprawdzę swoje rosnące zaraz w lasku za domem i w ogródku mam też ale dopiero jak się zielono zrobi
, bo mi się wydaje , że mam samczą . Strona atlasu mi się nie otwiera ![]()
nena, zmusiłaś mnie do off-topowania ![]()
to są kaczeńce dla darkheush-a, bo nie wie jak wyglądają
Za powyższe zawiśniesz, na pierwszym, lepszym, małobeskidzkim smreku ![]()
Powiem szczerze, że wiedza z tego działu może się przydać, aby po raz kolejny odkrywać uroki Beskidu Małego.
Przemierzając szlaki, często nie zdajemy sobie sprawy co nas otacza...
darkheush, czemu chcesz wieszać jedną z naszych najaktywniejszych forumowiczek? ![]()
Przepraszam wpisując adres internetowy zrobiła się pomyłka i dlatego link nie działa. Powinno być www.atlas-roslin.pl . Co do flory Beskidu Małego to nie wiem czy ktoś wie że tutaj występują również owadożerne rośliny. Mowa o rosiczce okrągłolistnej na którą natrafiłem w młace w pobliżu przysiółku Rola na południowym stoku Leskowca.
Piszcie, piszcie nena i Dariusz. Chętnie się czegoś dowiem o przyrodzie Beskidu Małego, ponieważ prawdę powiedziawszy moja wiedza na ten akurat temat jest dość znikoma. ![]()
Dobra, to coś dodam.
Ot taki grzybek w dol Kocierzanki.
A tu drugi. A mech jaki bogaty ![]()
Ostatnio edytowany przez kris_61 (2010-02-01 21:03:39)
kris_61 , kiedy znalazłeś tego grzyba ? Wygląda mi na mleczaja ( ten pierwszy) bo teraz już drugiego widzę ![]()
Ostatnio edytowany przez nena (2010-02-01 21:04:57)
kris_61 , kiedy znalazłeś tego grzyba ? Wygląda mi na mleczaja ...
Na początku października - jesienią ubiegłego roku ![]()
To chyba nie mleczaj, choć podobny trochę. Średnica kapelusza ok 25-30 cm.
Ostatnio edytowany przez kris_61 (2010-02-01 21:08:46)
teraz już sie domyślam , że nie teraz ![]()
a ten drugi to wyrośnięty juz nieco prawdziwek myślę ![]()
Za powyższe zawiśniesz, na pierwszym, lepszym, małobeskidzkim smreku
darkheush wypraszam sobie, pierwszy lepszy smrek nie dla mnie ![]()
a ten drugi to wyrośnięty juz nieco prawdziwek myślę
Tak był gigantyczny, korzeń miał zdrowy, ale kiedy zatargałem go do domu było wielkie rozczarowanie. Troche robzczywy. ![]()
Ostatnio edytowany przez kris_61 (2010-02-01 21:15:16)
to ja mam też mikologiczną zagadkę
Co to za grzybek ? naturalnie z Beskidu Małego
Ja czegoś takiego wogóle na oczy nie widziałem. Chyba, że się słabo rozglądam wokół siebie na szlaku ![]()
Ja na grzybach zwłaszcza niejadalnych wogóle się nie znam, więc trudno mi powiedzieć co to jest.
ten grzyb to kisielnica kędzierzawa . Całkiem przyjemna nazwa
Grzybek to moje znalezisko. Wyrósł na ściętej dzikiej czereśni . Grzyb ten wyrasta często na martwym już drewnie drzew liściastych, często buków albo leszczyny. Znalazłam go o nietypowej porze bo końcem marca. Jeszcze był śnieg. Najczęściej go można zobaczyć właśnie zimą albo wiosną . A że miałam tą czereśnię za domem zaraz więc mogłam go poobserwować troszkę
Ma konsystencję galaretki i żyje niedługo. Po prostu przychodzisz i grzybka nie ma
.
To chyba nie mleczaj, choć podobny trochę. Średnica kapelusza ok 25-30 cm.
to mleczaj kris_61 . Prawdopodobnie mleczaj chrząstka. Mleczaje miewają takie duże kapelusze
. Dosyć pospolity w naszych stronach .
Nie lubię wszystkiego co ma konsystencję galaretki ![]()
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.036 sekund, wykonano 12 zapytań ]