Temat: Skałki andrychowskie

Na pewno nie jeden z was słyszał o "Skałkach andrychowskich". Skałki te są o tyle ciekawe, że zbudowane są one z gnejsów, granitognejsów, wapieni, margli i zlepieńców które zajmują zaledwie 5 % powierzchni Beskidu Małego. Jak sama nazwa mówi zlokalizowane są w okolicy Andrychowa. Uwidaczniają się one w postaci dawnych wyrobisk i skałek. Kilka takich miejsc znajduję się w Roczynach u podnóża Złotej Góry, w Targanicach przy potoku Targaniczanka, w dwóch miejscach pod Pańską Górą i w Inwałdzie u podnóża Wapienicy.

2

Odp: Skałki andrychowskie

Takie wyodrebnione skały nazywane są porwakami. Te prawdopodobnie są pochodzenia tektonicznego i pozostały tam na skutek ruchów górotwórczych

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

O prosze jak milo nastepny temat o kamolcach.Moze na poczatek to chcialem wyjasnic co to porwak wprawdzie intuicyjnie mozna wyczuc ale dla laika slowko to moze byc jednak z deka enigmatyczne a wiec tak porwak to taki kawalek czegos co zostalo oderwane i porwane przez inne cos. Odnosnie tych skalek andrychowskich to o ile pamietam to byly olistolity czyli takie cos co spadlo z ladu do wody i zostalo przemieszczone przez osuwisko lub zeslizgnelo sie ze sklonu basenu. Wulkanity te sa wieku paleozoicznego (dewon ?) wiec o wiele wiele starze niz karpaty bo te jak wiemy to geologiczne mlodziany

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-05-11 09:21:10)

"Moim sprzymierzeńcem jest Moc i potężnym sprzymierzeńcem ona jest..."

4

A tak dokładniej to w czasie ruchów górotwórczych i faldowań w rejon Andrychów-Kalwaria został przerzucony porwak tektoniczny. lezy on sobie na płaszczowinie podsląskiej a pod plaszczowiną godulską. zbudowany jest ze skał metamorficznych wieku przeddewońskiego  oraz ze skał osadowych górnokredowych i z paleogenu.  jak wszesniej zostało napisane możemy je oglądać w gorze Wapienica w Inwałdzie, na Pańskiej Górze (wapienie i granitognejsy), w przełomie Targaniczanki i w Roczynach

5

Trochę pisałem >> tu <<

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

6

Wapienie w przełomie Targaniczanki

http://images49.fotosik.pl/403/867516b03d818bddmed.jpg

7

ładne zdjęcie moniko smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Moniko a gdzie dokładnie znajdują się te wapienie nad Targaniczanką. Szukałem ich kiedyś, ale bez skutku. Podaje się że znajdują się one na wschód od kamieniołomu w Targanicach, ale widziałem tam nad samą Targaniczanką tylko piaskowce, chyba że przeoczyłem.

9

Przełom znajduje się w Targanicach Dolnych. z Andrychowa trzeba skręcić w droge na Targanice (droga 781), przejechać przez tory i dalej drogą. Potem po prawej mija się parking, kapliczke i za tą kapliczkątrzeba skręcić w drogę asfaltową. Kolo mostu przez Targaniczankę jest ścieżka i tą ścieżką trzeba kawałek podreptać i jest się na miejscu. Niestety nie umiem Ci lepiej wytłumaczyć.. W korycie rzeki wapienie i na lewym brzegu mozna też w odsłonięciu oglądąć wapienie.

Ostatnio edytowany przez monikakleszcz (2010-11-22 16:31:00)

10

Przełom Targaniczanki przez wapienie znajduje się w niedaleko cmentarza, około 150 metrów powyżej mostu do Targanic Dolnych.

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

11

Oj nawet nie wiedziałam, że tam jest cmentarz..

12

Na stronie internetowej http://issuu.com/andrychow/docs/sciezka_wapiennik znalazłem elektroniczną wersje książki "Wapiennik w Inwałdzie - ścieżka przyrodnicza" opisującą bardzo szczegółowo przyrodę nieożywioną i ożywioną tego terenu. Naprawdę ciekawie opisana smile