1

Temat: Lipnik k/Bielska-Białej

Czasami piękne miejsca są bardzo blisko nas. Piętnaście minut jazdy z Kęt w kierunku Bielska i dojeżdżamy do Lipnika,
który łączy nastrój starych budowli z urokliwym pejzażem. Tu zaczyna się szlak niebieski na Gaiki, Magurkę, Czupel... i szlak czarny prowadzący do przełęczy "U Panienki" pod Hrobaczą Łąką.
Zapraszam do obejrzenia mojego albumiku z wędrówki po tej podbeskidzkiej miejscowości.
http://lh6.ggpht.com/_Uq9isq8sJwQ/TPgICafQ53I/AAAAAAAAANM/FdTCq-pAXTw/s144/Lipnik%20-%20Le%C5%9Bnicz%C3%B3wka%20%289%29.JPG
Po kliknięciu w obrazek obejrzysz albumik smile

"Przed nami Droga Mleczna.
Któż po niej przechodzi?
To przechodzi ludzkie pojęcie"   /Leopold Staff/

2

Odp: Lipnik k/Bielska-Białej

śliczna klimatyczna fotka bajko, bardzo mi się podoba, lubię takie big_smile i bardzo piękny jesienny album smile. Niestety nie byłam jeszcze nigdy w Lipniku.

http://lh3.ggpht.com/_Uq9isq8sJwQ/TPgM1zkj5cI/AAAAAAAAAOI/HaBbncy_uxY/s640/DSCF7413.JPG

Ostatnio edytowany przez nena (2010-12-04 20:42:40)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Lipnik to miejsce, z którego pochodzi moja rodzina (dawniej wieś, dzisiaj dzielnica BB). Bardzo udał Ci się bajko ten albumik smile

Widzę, że lubisz focić big_smile więc pewnie jeszcze nie raz obejrzymy coś ładnego smile

Może i do kalendarza się coś z czasem znajdzie? smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

4

Podibała mi się opuszczona leśniczówka smile Jakby alpejsko-galicyjski klimat?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

5

Bajka pokazała bajkowy obraz Lipnika. Lipnikowskie klimaty warto było obejrzeć. Dziękuję.

6

https://lh3.googleusercontent.com/__Nq_wtCxWWQ/Td1TOWskIuI/AAAAAAAAAj0/SWjn6iNDYis/s640/P%C4%99tla%20Lipnik.jpg
Komentarz do zdjęć z Lipnika bajki smile
Dołożę propozycję sympatycznej wycieczki w postaci pętelki szlakowej - wyjście z Lipnika-Kopiec szlakiem niebieskim.
W kwietniu br. właśnie taką przeszedłem, co polecam wszystkim, którzy wygospodarują około  5 godzin. Trasa ma długość dokładnie 10km. Mając więcej czasu (ok.7 godzin),  można dołożyć Hrobaczą Łąkę, co nam da ok. 13km marszu.
Trasa miejscami bardzo trudna, szczególnie w pierwszej fazie wędrówki. Charakterystyczne ostre północne stoki Beskidu Małego, w czym zaskakują turystów big_smile
https://lh5.googleusercontent.com/__Nq_wtCxWWQ/Td1TOj_5SoI/AAAAAAAAAj0/T0cATiGsRVg/s640/P%C4%99tla%20Lipnik%20profil.jpg
Różnica poziomów (+ - ) 400m

Ostatnio edytowany przez MK (2011-05-25 20:24:12)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

7

Trzeba będzie wygospodarować kiedyś te 7 h big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

8

Ja to już uwzgledniłem, bo wczesniej myślałem, że tak zurbanizowane, gęsto zaludnone tereny nie wnosa nic ciekawego do wycieczki. A tu - niespodzianka wink

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

9

Ja Lipnik bardzo miło wspominam, jak byłem jeszcze piękny i młody (chyba w innym zyciu) to właśnie do Lipnika i Małych Kóz biegałem 2-3 razy w tygodniu. Parę przewyższeń zapierało dech wink Niestety teraz zostały mi z tego tylko wspomnienia...

10

Fajnie jest jechać przez Lipnik górną drogą do Bielska, gdy w godzinach szczytu główne drogi są zakorkowane sad Można połączyć przejazd z podziwianiem widoków big_smile smile

"Przed nami Droga Mleczna.
Któż po niej przechodzi?
To przechodzi ludzkie pojęcie"   /Leopold Staff/

11

Jasne, że fajnie wink Tym bardziej, że ulica Lipnicka została ostatnio wyremontowana wink

12

O tak smile jeździ się miodzio. A jak skręcić koło kościoła to do Cygana fruuuu.....  i nie trzeba się do miasta pachać big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

13

Jako, że wspomniano tutaj o zabytkowej Leśniczówce "Lipnik" na trasie z Bielska-Białej na Gaiki i Hrobaczą Łąkę, to zapraszam do odwiedzenia strony projektu rewitalizacji Leśniczówki realizowanego przy współpracy dwóch organizacji pożytku publicznego Stowarzyszenia "Lipnik" i I Szczepu Harcerskiego "Na Szlaku" (ZHP).

www.lesniczowka.ezhp.pl

Leśniczówkę można odwiedzać, oglądać i dowiedzieć się nieco na temat prac wykonywanych w celu przywrócenia jej świetności.

14

Super sprawa, wielki szacunek dla Was, osobiście na pewno się pojawię w tym roku! Możecie nas informować poprzez forum co udało Wam się zrobić! Pozdrawiam!

15

Fantastyczny projekt, cieszę się, że zaangażowali się w niego harcerze bo to gwarancja stałości i solidnej roboty.

Jest szansa, że ta piękne okolica znowu będzie przyciągała spacerowiczów, turystów, odzyska swoja dawna formę, a budynek leśniczówki, amfiteatr  ożyją na nowo i z nowymi propozycjami nawiążą do tradycji kluturowych Lipnika   smile

Bardzo ciekawa stronka, dodałam do ulubionych, będę często odwiedzać by podglądać co się nowego podziało  big_smile

No i wizyta w realu konieczna  lol

16

Witam. Na stronie Leśniczówki pojawiła się relacja z biwaku remontowego, który odbył się w miniony weekend. Serdecznie zapraszamy do przeglądania strony! Czuwaj! smile

17

Czuwaj Papik!!! wink

Link bezpośredni do Waszej strony -> Biwak remontowy

Brawa za inicjatywę!!! Oby więcej takich smile

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

18

Nie będę ukrywał, ale poinformowałem o Waszej, Papik, inicjatywie admina strony andrychow.pl. Znalazł się tam i cytat z naszej forumowiczki, link do Waszej strony, no i jakimś cudem link do mojego skromnego internetowego pamiętniczka wink

Link na andrychow.pl

Dziękujemy Panie Jarku!!!

Jan Himilsbach

19

Świetnie! Dziękujemy serdecznie! Każdy sposób informowania szerszej publiki o naszej działalności jest na prawdę mile widziany smile Jeszcze raz dziękujemy! smile

20

super sprawa

Papik będą jakieś fotosy

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

21

Papik, no właśnie, będą jakieś foty??? A tak poza tym zapraszamy do rejestracji na Forum, bo widzę, że łaczy nas wspólna pasja czyli Beskid Mały wink

Jan Himilsbach

22

Papik bardzo miło było czytać o Waszej akcji i pewnie jeszcze tu u nas na forum niejedna wiadomość z Leśniczówki w Lipniku się pojawi smile.  Jesteście  autentycznym wzorem dla młodszego pokolenia. Takie inicjatywy warto opisywać i nagłaśniać ! Brawo ! smile

Ostatnio edytowany przez nena (2011-05-24 19:11:54)

23

Witam. Skorzystałem z rady i zarejestrowałem się na forum smile Jeśli chodzi o zdjęcia są one już dostępne na stronie projektu, zapraszam serdecznie do przeglądania galerii! smile

Czuwaj! Papik smile

24

dla szukających podaję linka do galerii

Papik Jeszcze raz świetna robota

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

25

Ja również gratuluję dobrze wykonanej roboty  big_smile

Niebawem pójdę oglądnąc to na własne oczy  wink  smile