Temat: Nietoperze w Beskidzie Małym
Czy Wy też macie bądź mieliście bliskie spotkania trzeciego stopnia z nietoperzami
Jakie gatunki nietoperzy żyją w Beskidzie Małym ? Może spróbujemy wspólnie sporządzić taką listę BM-owskich nietoperzy ? Ja pierwszego latającego obywatela BM już znalazłam i potwierdziłam nazwę gatunkową u znawców
Liczę , że dołożycie swojego kandydata do tej listy
. Niech to będą gatunki spotykane, bądź żyjące na terenie Beskidu Małego.
foto: nena
Nietoperze , zwane również rękoskrzydłymi występują niemal na całej kuli ziemskiej, jednak najliczniej w tropikach. W Polsce stwierdzono występowanie 25 gatunków. Nasze polskie nietoperze odżywiają się głownie owadami, bywa też , że owocami i małymi rybkami, jednak te żyjące w strefie tropikalnej często wzbogacają swoje menu np. o ryby, mięso a nawet krew ssaków czy ptaków, jak gatunki nietoperzy wampirów. Te latające ssaki są bardzo pożyteczne. Są niezastąpione w walce z plagą owadów np. komarów.
Nietoperze maja bardzo małe oczy. Z tego powodu często słyszymy błędne stwierdzenie, że są ślepe. Orientują się bowiem w ciemności nie za pomocą oczu tylko echolokacji. Wykorzystują więc do tego fale dźwiękowe i zmysł słuchu. Potrafią emitować ultradźwięki, czyli fale dźwiękowe o bardzo wysokiej częstotliwości, dla nas ludzi niesłyszalne, które rozchodzą się koliście wokół ich głowy. Napotykając na drodze przeszkodę odbijają się od niej i odbite wracają do ich uszu, informując nietoperza w ten sposób o wszystkich parametrach otoczenia (np. o odległości i kształcie przeszkody) lub przelatującego pokarmu – takie „nietoperzowe echo”
.
(kilka fotek zostawiam po kliknięciu w gacka) ![]()
foto: nena
U mnie zamieszkał sympatyczny długouchy gacek szary (Plecotus austriacus)
. Jest to gatunek wybitnie synantropijny. Żyje w ścisłym sąsiedztwie człowieka. Latem lubi przebywać w budynkach np. na strychach wisząc na ścianie lub w zakamarkach budynku np. za okiennicami. Jest owadożerny. Na polowanie wyrusza o zmierzchu. Można wtedy zauważyć nisko latające gacki szare wokół domu. Najwięcej nietoperzy obserwuję każdego roku w sierpniu. Zimę gacek szary spędza w stanie hibernacji najczęściej w przydomowych piwnicach, rzadko w jaskiniach.