1

Temat: Nietoperze w Beskidzie Małym

Czy Wy też macie bądź mieliście bliskie spotkania trzeciego stopnia z nietoperzami big_smile Jakie gatunki nietoperzy żyją w Beskidzie Małym ? Może spróbujemy wspólnie sporządzić taką listę BM-owskich nietoperzy ? Ja pierwszego latającego obywatela BM już znalazłam i potwierdziłam nazwę gatunkową u znawców big_smile Liczę , że dołożycie swojego kandydata do tej listy smile. Niech to będą gatunki spotykane, bądź żyjące na terenie Beskidu Małego.

http://lh6.ggpht.com/_rjFUpirYyGY/TH1Ntu3OvSI/AAAAAAAAGnw/tJZz9cCqoDs/s640/DSCF6432.JPG
foto: nena

Nietoperze , zwane również rękoskrzydłymi występują niemal na całej kuli ziemskiej, jednak najliczniej w tropikach. W Polsce stwierdzono występowanie 25 gatunków. Nasze polskie nietoperze odżywiają się głownie owadami, bywa też , że owocami i małymi rybkami, jednak te żyjące w strefie tropikalnej często wzbogacają swoje menu np. o ryby, mięso a nawet krew ssaków czy ptaków, jak gatunki nietoperzy wampirów. Te latające ssaki są bardzo pożyteczne. Są niezastąpione w walce z plagą owadów np. komarów.

Nietoperze maja bardzo małe oczy. Z tego powodu często słyszymy błędne stwierdzenie, że są ślepe. Orientują się bowiem w ciemności nie za pomocą oczu tylko echolokacji. Wykorzystują więc do tego fale dźwiękowe i zmysł słuchu. Potrafią emitować ultradźwięki, czyli fale dźwiękowe o bardzo wysokiej częstotliwości, dla nas ludzi niesłyszalne, które rozchodzą się koliście wokół ich głowy. Napotykając na drodze przeszkodę odbijają się od niej i odbite wracają do ich uszu, informując nietoperza w ten sposób o wszystkich parametrach otoczenia (np. o odległości i kształcie przeszkody) lub przelatującego pokarmu  – takie „nietoperzowe echo” wink.

(kilka fotek zostawiam po kliknięciu w gacka)  winkhttp://lh3.ggpht.com/_rjFUpirYyGY/TH1N1jqPQbI/AAAAAAAAGnw/Wrcow8t3iUw/s640/DSCF6451.JPG
foto: nena

U mnie zamieszkał sympatyczny długouchy gacek szary (Plecotus austriacus) big_smile.  Jest to gatunek wybitnie synantropijny. Żyje w ścisłym sąsiedztwie człowieka. Latem lubi przebywać w budynkach np. na strychach wisząc na ścianie lub w zakamarkach budynku np. za okiennicami. Jest owadożerny. Na polowanie wyrusza o zmierzchu. Można wtedy zauważyć nisko latające gacki szare wokół domu. Najwięcej nietoperzy obserwuję każdego roku w sierpniu. Zimę gacek szary spędza w stanie hibernacji najczęściej w przydomowych piwnicach, rzadko w jaskiniach.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Nietoperze w Beskidzie Małym

Nena no jak to się stało, że go "dopadłaś" obiektywem wink w takich nie nietoperzowych warunkach big_smile

Widywałam nietoperze z bliska, ale aż tak to nie smile Pozował przepięknie  smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-09-01 15:58:06)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3

w sumie sama się bardzo zdziwiłam, bo nietoperze to aktywne są po zmierzchu, a ten ... ganiał za dnia big_smile . Mam nadzieję , że nie był chory , np. nie miał wścieklizny. big_smile Fotki zrobiłam jak przysiadł na drzewie i na murze domu, gdzie wisiał aż do zmroku. Po zmierzchu latał sobie wokół domu, pewnie polował . Chyba to był on, ale 100 % pewności nie mam smile. A nietoperze to ja też często u mnie widuję smile, ale tak jak piszesz Jolu ciężko im zrobić fotkę z bliska big_smile. Miałam chyba tego dnia wielkie szczęście, albo ten gacek był szczególnie przyjazny big_smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

no ja coś takiego pod domem żony też widuje bo na tyle latarni upatrzył sobie przy jej domu, ale faktycznie raz miałem okazję też spotkać nietoperza w Beskidzie Śląskim w jaskini Malinowskiej

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

5

jak będziecie blisko to próbujcie zrobić focię . Może nie używajcie fleszy , żeby ich nie zbudzić , bądź wystraszyć , bo szkoda maleństw wink , ale tak po cichutku ... big_smile

Ja natomiast do nietoperzy nie mam szczęścia, nie przypominam sobie bym widział kiedyś jakiegoś z bliska sad Natomiast znalazłem informacje o stwierdzieniach nietoperzy w Beskidzie Małym, przeważnie z terenów jaskiniowych. Są to: gacek brunatny i szary; nocek duży, orzęsiony, wąsatek/Brandta; mroczek pozłocisty; podkowiec mały smile

7

oooooo no proszę smile , więc gacka szarego już mamy , chociaż jaskinie wybiera sporadycznie, a teraz czekamy na nasze potwierdzenie pozostałych gatunków i ich fotki wink

8

Nena śliczne nietoperze podziwiam, że udało Ci się je dopaść i zrobić takie piękne fotki big_smile

"Góry są środkiem, celem jest człowiek. Nie chodzi o to, aby wejść na szczyt, robi się to, aby stać się kimś lepszym.  "

Nena śliczne te nietoperze smile

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

10

dziękuję dziewczyny big_smile , tak , słodki ten nietoperz big_smile czekam teraz na Wasze smile

11

Z terenu Beskidu Małego podaje się występowanie 14 gatunków nietoperzy. Oto ich pełny wykaz:
Podkowiec mały (Rhinolophus hipposideros)
Mroczek pozłocisty (Eptesicus nilssonii)
Mroczek późny (Eptesicus serotinus)
Nocek Bechsteina (Myotis bechsteinii)
Nocek Brandta (Myotis brandtii)
Nocek duży (Myotis myotis)
Nocek ostrouszny (Myotis oxygnathus)
Nocek orzęsiony (Myotis emarginatus)
Nocek rudy (Myotis daubentonii)
Nocek wąsatek (Myotis mystacinus)
Borowiaczek (Nyctalus leisleri)
Borowiec wielki (Nyctalus noctula)
Gacek brunatny (Plecotus auritus)
Gacek szary (Plecotus austriacus)
Nietoperze nieodłącznie kojarzą nam się z zimą i z jaskiniami smile

12

Nie wiedziałam, że jest ich aż tyle big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

13

fajnie, że wrzuciłeś tą listę Darku . Będzie łatwiej szukać długouchych rękoskrzydłych big_smile.

14

nena -> stuknęło okrągłe 600 postów wink

15

I to jakich postów smile proszę kolejne 600 w takiej super jakości big_smile

16

Akall napisał/a:

nena -> stuknęło okrągłe 600 postów wink

dobrze, że to posty są Akall big_smile