1

Temat: kwiecień 2010

witam
w kwietniu po świętach wybieramy się rodzinką na tydzień w okolice Myślenic. chcę ze swoją 1,5 roczną córeczką "spróbować" zdobyć górę Czupel. zaznaczam, że nigdy nie byłem w Beskidzie Małym-mam doświadczenie w Beskidzie Wyspowym, Sądeckim i Niskim. nie mam jeszcze przewodnika p. Trusia. proszę forumowiczów o rozsądne rady czy to dobry pomysł, czy może lepiej poczekać aż Kasia będzie miała ponad 2 lata. mam zamiar kupić specjalne nosidełko na plecy.

2

Odp: kwiecień 2010

Ciężko mi na ten temat złożyć parę zdań, gdyż nie mam doświadczeń. Sam szlak na Czupel nie jest ciężki, zarówno podejście z Miedzybrodzia i z Bielska-Białej. Najszybciej dostaniesz się z Przełęczy Przegibek przez Magurkę (schronisko) i na Czupel. Dla dziecka to na pewno będzie ciekawe przeżycie, o ile świeże powietrze nie spowoduje, że szybko zaśnie wink w nosidełku.

3

Ja 20 miesieczna wnuczke nosiłem w takim nosidełku po Leskowcu z tą różnicą ze było to w sierpniu i było bardzo ciepło kilka dni puzniej byłem też na Magurce a z niej na Czupel to rzut kamieniem niestety reszta rodzinki niemiała ochoty isc dalej A w kwietniu róznie to bywa z temperatura a małe dziecko łatwo przeziebic jesli bedzie ciepło ???? to mysle ze można ale polecałbym raczej lato  Trase polecam z Przełeczy Przegibek mysle ze jest najmniej meczaca a taki dzidzius juz troszke ciązy na plecach

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

4

No cóż, jak i lowell, ani nie polecę, ani nie zniechęcę (w sumie to raczej poleciłbym wink ). Również nie mam doświadczeń w tym temacie. Generalnie mogę powiedzieć tak - cały Mały jest w zasadzie spacerowy. Przy dobrej pogodzie możesz się obawiać jedynie tego, że córa Ci w nosidełku zaśnie od nadmiaru świeżego powietrza, jak napisał lowell wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

5

Dzękuję za cenne uwagi. do kwietnia jeszcze daleko, ale chcę córeczce pokazywać, że nasze krajobrazy są wspaniałe

6

Słusznie! wink