1

Temat: Tarnawska Góra

Tarnawska Góra - 502 m npm nad Tarnawą Dolną jest najdalej położonym szczytem we wschodnio-południowej części Beskidu Małęgo. Szczy ten mieści się pomiędzy potokami: Tarnawka od południa i Śleszówka od północy. Od zachodu rozdziela ją Przełęcz Śleszowicka a od wschodu rzeka Skawa.

Północnym stokiem Tarnawskiej Góry był poprowadzony czerwony szlak ze Skawiec przez Przeł Śleszowką na Leskowiec przez takie przysiółki jak Na Nizinie (Nizień), Do Lasku czy Do Kachla. Szlak ten był wyznakowany we wrześniu 1930 r. przez Władysława Midowicza. Szlak ten zaproponował Czesław Panczakiewicz w 1929 r. (wtedy to szlak czerwony prowadził z Gorzenia). Po decyzji o budowie zapory w Świnnej Porębie przeniesiono go w 1988 r. nieco bardziej na południe z Zembrzyc prze Żurawnicę (według mnie niepotrzebnie bo zbiornik dopiero teraz będzie oddawany do użytku).

Przysiółek Do Kachla jest najwyżej położonym miejscem zamieszkiwanym na Tarnawskiej Górze, zaś w pobliżu przysiółka Do Lasku mieści się masz telefonii komórkowej.

Na południowym stoku znajduje się nieczynny już kamieniołom. W kamieniołomie tym znajduje się tez największa Jaskinia Beskidu Małego - Jaskinia Dziurawa.

Z drzewostanu jaki mi jest znany to wiem, żę dominuję sosna, jodła i brzoza, ale tu pewnie Darek się będzie mógł wykazać

Z innych ciekawych informacji zapewne Krakus i Dorota coś dopowiedzą jako stali mieszkańcy tej ziemi wink

Ostatnio edytowany przez baca (2011-02-11 18:29:58)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

2

Odp: Tarnawska Góra

Oglądając wczoraj urocze Twoje zdjęcia, to trochę się obawiam, że jeśli nie będzie odpowiedniej ochrony prawnej tego miejsca, to może ulegnąć sukcesywnej degradacji?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

3

pewnie tak się stanie jak z Czarnymi Działami czy obecnie z Komonieckiego

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

baca napisał/a:

Z drzewostanu jaki mi jest znany to wiem, żę dominuję sosna, jodła i brzoza, ale tu pewnie Darek się będzie mógł wykazać

Z racji tego że Tarnawska Góra zaliczana jest przez botaników do Beskidu Makowskiego, to nigdy tutaj nie byłem i nie mogę się na ten temat wypowiedzieć. Ze zdjęć rozpoznaje młodnik sosnowy. Ciekawie wygląda ten kamieniołom z gruzowiskiem skalnym i z ukrytymi tam dziurami. Szkoda by było by to miejsce uległo degradacji neutral

5

baca napisał/a:

Tarnawska Góra ... Z innych ciekawych informacji zapewne Krakus i Dorota coś dopowiedzą jako stali mieszkańcy tej ziemi ;

Wywołany do tablicy przez Bacę dodam, iż wspomniana jaskinia (-ie) zaznaczona jest na mapie turystycznej Beskid Mały, wyd. Compass, wyd. V, 2009 r. Teren po byłym kamieniołomie jakby naprędce opuszczony z rozwalającym się barakiem. Otoczenie kamieniołomu odstrasza potencjalnych turystów. Kierując się szerokim traktem w kierunku szczytu Tarnawskiej Góry napotykamy na przeszkody, jakby gospodarz terenu nie życzył sobie naszej bytności. Pytałem okolicznych mieszkańców czy coś wiedzą na temat istniejącej jaskini lub czy wiedzą, że na mapie w tym terenie zaznaczona jest Jaskinia Dziurawa - w odpowiedzi spotkałem się ze zdziwieniem, że taki obiekt tu może istnieć. Sam nie dotarłem do tych na pewno ciekawych utworów.

Poniżej widoczek na nieczynny kamieniołom.

https://lh3.googleusercontent.com/_bi9qZzdpqy4/TVgn-ePVQAI/AAAAAAAAFf0/fOAoTrnXR1A/s576/tg-kamien.jpg