Temat: Świnna - Przełęcz Kocierska

Dzisiaj w czasie około 8h zrobiłem tąwłaśnie trasę  smile
Pogoda była bardzo fajna ,Osób spotkanych na szlaku okolo 20 więc tłoku nie było wink
Martwi mnie ta wycinka drzew którą zobaczycie na zdjęciach.Naliczyłem około 300 wyciętych na samym szlaku i to te najładniejsze....jak policzyłem słoje to wyszło że miały po 150 lat...
Między Groniem JPII a Leskowcem jest tablica gdzie ładnie nam ktoś wyjaśnia że wycinane są chore świerki bo starają się odnowić taki drzewostan który był dawno dawno temu no ok ale czemu wszystkie te drzewa ścięte były zdrowe? i nie były to tylko świerki ale Jodły Buki Brzozy ?
Jeśli to tak będzie wyglądać to wiele drzew za kilka lat nie zostanie a na pewno nie będzie tych najcenniejszych.
Poza tym jeśli drzewa będą w dużych odległościach od siebie to silny wiatr będzie je wywracał i będzie świetny powód do kolejnej ścinki....:/

Powiem wam że jak szedłem tą trasą 3 tygodnie temu to szlak miejscami wyglądałinaczej teraz są miejsca gdzie zrobiło się łyso sad((

Zapraszam do galerii !

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

2

Odp: Świnna - Przełęcz Kocierska

Teksański fajny albumik, dla mnie bardzo cenny big_smile
Na trasie Świnna – Groń JPII nie byłem 3 lata. Stan oznaczenia znam tylko części górnej z relacji Joli i Neny
z wycieczki na Kamień, a teraz z Twojej. Dzięki smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

3

teksanski piękna wycieczka smile. Pogoda Ci dopisała i miejscami wszyła na fotkach piękna „jesień” big_smile. Część trasy sobie przypominam, jednak tak potwornie okaleczonych drzew nie widziałyśmy z Jolą zeszłej jesieni sad. Nie rozumiem takiego postępowania sad. Nie wiem czym tłumaczyć tak intensywną wycinkę, jak mówisz, nawet zupełnie zdrowych drzew ... Być może wiąże się to z jakąś planowaną inwestycją. Jeszcze nigdy nie widziałam tak pięknej Dusicy smile. Rewelacyjny lodospad smile. A przy Grocie nie byłeś ?

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

MK jakbym wiedział to bym zrobił jeszcze więcej zdjęc stanu oznakowania ale myślę że i tak jest ok skoro jesteś zadowolony wink

Neno wink w Grocie nie byłem gdyż najpierw poszedłem do wodospadu no i wdrapałem się na to zbocze i potem zchodzić już mi się nie chciało  smile

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

5

Ostatnio z Gronia JPII na Świnną szedłem ...... kilka lat temu hmm Gratuluję wycieczki i pogody smile

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

6

teksanski piękny albumik Ci wyszedł  smile traska bardzo fajna, a tempo ....   lol

Nie przypominam sobie, żeby ktoś tak się nad Dusicę wdrapał i takie ujęcia porobił, gratki za pomysł  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile