1

Temat: Elektrownia Porąbka-Żar

Witam!

Swoistą ciekawostką Beskidu Małego jest szczytowo-pompowa Elektrownia Porąbka-Żar. Jak wieść niesie, elektrownię można zwiedzać, jednak trzeba wchodzić z grupą. Chciałem zapytać w związku z tym, czy znajdzie się grupa (;-) ) do zwiedzenia elektrowni? Jestem skłonny podjąć się organizacji, szczególnie że będę w to wciągał pewnie ekipę z kursu przewodnickiego.

http://mkarweta.vot.pl - szczyt łebdizajnu, stworzę każdemu za dwa piwa.

2

Odp: Elektrownia Porąbka-Żar

Ja kiedyś zwiedzałem (jeszcze w technikum) elektrownię, ale zbyt wiele nie pamiętam... takie czasy były, że się o tym zbytnio nie myślało... Ale pomysł ciekawy wink

3

Ja się tam wybieram w najbliższym czasie,ale w kwestii czysto biznesowej smile Jeśli chodzi o wycieczkę "turystyczną", to i tak się pisze !!

4

A panowie tak sami, czy z kobietyma? Bo bym liczył pięć osób chętniej ;-)

5

Zależy od terminu, ale być może +1 smile

6

no ja byłem tam kilka razy

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

7

baca, ale to nie szkodzi. Możemy potem skoczyć zrobić jakiegoś bronka w Międzybrodziu i dopiero udawać się dodom. ;-)
W ogóle to mam pomysł na taki lekko (post)industrialny dzień: rzucić okiem z bliska na Stalownik, przejść do Elektrowni Porąbka-Żar, a potem jeszcze iść w Kozubnik przez Żar.

8

Pupa blada, że tak powiem. Dzwoniłem dzisiaj do elektrowni, niestety ze względu na remont jest wstrzymane zwiedzanie elektrowni do października, a co będzie w październiku to pani nie potrafiła mi powiedzieć. :-(

9

ale kulpa To nici marcus z twojego planu do jesieni

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

10

No to rzeczywiście porażka...

11

marcus napisał/a:

Dzwoniłem dzisiaj do elektrowni, niestety ze względu na remont jest wstrzymane zwiedzanie elektrowni do października :-(

Skala remontu w komorze Elektrowni Porąbka - Żar jest o wiele większa niż przewidywano. Ze względów bezpieczeństwa niemożliwe jest zwiedzanie elektrowni (próbowałem zorganizować takie wejście). Termin zakończenia remontu – jak mnie poinformowano u źródła - przewidziano na połowię maja br.

12

Jak dobrze pójdzie będę w elektrowni w przyszłym tygodniu to dowiem się czegoś więcej.

13

Swego czasu zwiedzałam elektrownię w zaporze Solina, do tej też bym się chętnie wybrała  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

14

Ja równiez zwiedzałem ta elektrownie  w troche inny sposób byłem tam słuzbowo elektrownia zakupiła w zakładzie w którym pracuje maszyny do warsztatu remontowego pracownik który nas oprowadzał twierdził ze sztolnia wydrązona w górze ma taką wysokosc ze Kosciół Mariacki zmiesciłby się na stojąco w całosci. Budowa rozpoczeła sie za moich młodych lat i  jedynie co ja  zapamiętałem to to ze podczas budowy zbiornika na szczycie zginął pracownik .                                                                                                                                                                                                                                  Wszyscy macie do tego dostep ale mimo to wrzuce do posta opis elektrowni zaczerpnięty z internetu

Znajduje się ona dosłownie wewnątrz oraz na powierzchni góry Żar. Owa góra ma ok. 850 m n.p.m., a jej wysokość względna wynosi ok. 400 m. Leży ona w Beskidzie Żywieckim, ok. 10 km od centrum Żywca, nad Zbiornikiem Międzybrodzkim na rzece Sole. Jest to miejsce znane ze wspaniałych warunków do para lotniarstwa, lotniarstwa i szybownictwa. Jest ono także znane z występowania wielu niewyjaśnionych zjawisk. Jest to wspaniałe miejsce dla elektrowni wodnej. Po pierwsze Żar ma płaski szczyt, idealny do budowy górnego zbiornika, po drugie wodę dla elektrowni można czerpać z pobliskiego zbiornika.

Elektrownia składa się z 3 najważniejszych części. Na szczycie góry znajduje się potężny zbiornik gromadzący wodę. Ma on 650 m długości oraz 250 m szerokości w najszerszym miejscu. Obwałowania maja ponad 30 m wysokości. Ma kształt deltoidu. Mieści on 2 310 000 m3 wody, której maksymalna głębokość wynosi 28 m. Jest on uszczelniony kilkoma warstwami asfaltu, przełożonych żelbetonem. Znajduje się pod nim galeria do pomiarów przecieków. W ciągu doby, ze zbiornika wyciekają zaledwie 2 litry wody.

Drugim elementem elektrowni są 2 szyby wywiercone wewnątrz góry. Mają 4 metry średnicy i są pochylone pod katem 45o względem podłoża. Transportują one wodę do hali elektrowni, oraz gdy jest pompowana do zbiornika górnego. Elektrownia wyposażone jest 4 nowoczesne turbiny wykonane w Austrii. Każdy z 2 kanałów transportowych rozgałęzia się na 2 turbiny. Następnie woda przepływa przez 4 malutkie zawory, z których każdy waży 80 ton. Podczas pracy pełną mocą każda z 4 turbin połyka 36 ton wody na sekundę. Wszystkie turbiny dają moc 500 MW. Czas rozruchu elektrowni wynosi zaledwie 3 minuty. Pełnią one funkcje zarówno turbin jak i pomp. Ich hala ma kubaturę większą niż Kościół Mariacki w Krakowie. Pompując wodę do zbiornika górnego w tempie 145 m3/sek. każda z nich zużywa 135 MW. Pompowanie pełnego zbiornika trwa 5 godzin. Następnie woda jest wypuszczana do Zbiornika Międzybrodzkiego. Prąd o napięciu ponad 14 KV jest transportowany do rozdzielni u stóp góry. Następnie jego napięcie jest zwiększane do 120 000 V i jest przesyłany dalej.

Linia biegnąca przez Żar i następne góry jest zagrożona nie tylko przez drzewa, które trzeba regularnie przycinać, ale także przez pechowych lotniarzy czy paralotniarzy. Na wszelki wypadek słupy pomalowano na czerwono, teren wokół linii jest nieustannie monitorowany. W sytuacji zagrożenia używany jest znajdujący się w halach elektrowni wyłącznik wielkości średniego samochodu. Wyłącza prąd na linii w ciągu 0,05 sekundy z ogłuszającym hukiem.

Budowa elektrowni rozpoczęła się w 1974r. Budowę tuneli zlecono ekipom składającym się ze Śląskich górników. Prace zakończyły się 5 lat później. Niestety już po roku eksploatacji okazało się, że asfalt uszczelniający zbiornik górny został źle położony. Osuszono więc zbiornik, a do położenia nowej warstwy zatrudniono Szwajcarów. Zrobiona przez nich warstwa służy bez zarzutu po dziś dzień.

Elektrownia jest udostępniona dla zwiedzających w każdą wakacyjną niedzielą. Turyści są oprowadzani po elektrowni przez jednego z jej pracowników.

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2011-03-11 17:21:14)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

15

Miałem okazję zwiedzić tą elektrownię od "wewnątrz" w ramach zajęć na studiach. Fajna sprawa, kto ma okazję to polecam  big_smile

"Przyroda (...) to nieustający cud. Otwórz oczy, spójrz!"

16

Ja nie byłam nigdy wewnątrz takiej hydroelektrowni, a opis ferdynansa bardzo mi się spodobał big_smile. Wypadałoby to kiedyś zobaczyć na własne oczy big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

17

A może dla userów BM były by jakieś przywileje?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

18

Ja myślę, że jakbyśmy uzbierali solidna grupę to moglibyśmy coś uskubać smile

19

koniecznie  lol

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

20

Witam Przepraszam za pisownię. Piszę do was z prosobou o pomoc. Chciałbym zorganizować wizytę Elektrownia Porąbka-Żar. Ale nie mogę znaleźć godziny otwarcia, przyjęcia lub inne informacje. Czy mógłbyś mi pomóc i skierować mnie? Jest to wycieczka autobusowa z Uniwersytetu w Żylinie i nemôžemetam iść na ślepo. Dzięki za wszelkie informacje. Pozdrawiam Michal

21

http://www.pascal.pl/atrakcja.php?id=59849

Tutaj jest podany numer telefonu, ale nie wiem czy jest aktualny smile

22

lowell79 napisał/a:

http://www.pascal.pl/atrakcja.php?id=59849

Tutaj jest podany numer telefonu, ale nie wiem czy jest aktualny smile

Nie jest aktualny.

Najlepiej kontaktować się z Panią Joanną Brzezicką

Sekretariat
PGE Energia Odnawialna S.A. Oddział w Międzybrodziu Bialskim
ul. Energetyków 9, 34-312 Międzybrodzie Bialskie
tel. (33) 48 68 200

e-mail: sekretariat@zewpz.pl

23

Dziękuję bardzo

24

MF napisał/a:

Najlepiej kontaktować się z Panią Joanną Brzezicką

Sekretariat
PGE Energia Odnawialna S.A. Oddział w Międzybrodziu Bialskim
ul. Energetyków 9, 34-312 Międzybrodzie Bialskie
tel. (33) 48 68 200

e-mail: sekretariat@zewpz.pl

Pamiętacie jeszcze  wink że mieliśmy się do elektrowni wybrać?

Czy nadal są chętni?  big_smile

25

Są chętni są  smile smile smile
Nigdy od środka nie zwiedzałem sad

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.