1

Temat: Rekonesans na zielonym szlaku Beskidu Małego z zimowym biwakiem

Witajcie!
Zapraszam do poczytania relacji z naszej zimowej wycieczki i biwaku w Beskidzie Małym:
https://picasaweb.google.com/1055423125 … 2122012012
Joli dziękuję za wspólnie spędzone chwile i mam nadzieję, że wkrótce znowu ruszymy na zimowe szlaki...
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Piotrek
P.S. Wszelkie pytania i uwagi jak zwykle mile widziane.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

2

Odp: Rekonesans na zielonym szlaku Beskidu Małego z zimowym biwakiem

Piekna przygoda. Tylko pozazdroscic wink

3

No to trzeba teraz czynić przygotowania do kontynuacji smile

4

fajny 'wypadzik' smile)))

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

5

Tak mi się marzy zrobić w przyszłym tygodniu taki sam wypadzik Sucha – Gaiki smile
Morze będę miał więcej szczęścia?
Fajna wyprawka, byłem jednym z wielu forumowiczów, który na bieżąco wink Was „obserwował” smile
Mój plan kapeczkę inny. Mniej bagażu, większe tempo - ale to tylko plan.
Na konsultacje z Wami się zgłoszę big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

6

Pomysł na ten zimowy biwak "chodził" za mną już od jesieni   tongue ale trzeba było najpierw znaleźć kompana bo to nowe dla mnie przedsięwzięcie  wink

Dla mnie ta wycieczka rozpoczęła się tym, że mój pociąg najechał na niestrzeżonym przejeździe na osobowe autko. Cudem zdążyłam na zbiórkę bo miał 100 minut opóźnienia  hmm

Zimowy biwak jest super pod warunkiem, że się jest do niego dobrze przygotowanym.
Ja byłam  cool

Oczytałam się w „fachowej” literaturze, ale najważniejsze dla mnie było to, że mogłam te książkowe mądrości skonfrontować z wiedzą i doświadczeniem naszego forumowicza Marka500 – dzięki Marku – niewątpliwie przyczyniłeś się do tego, że ten biwak był przyjemnością i chce się takie wyprawy kontynuować  big_smile

Na trasie, jak to zazwyczaj - sporo było śmiesznych, zabawnych sytuacji – powstało parę fajnych powiedzonek:
- Okulbacz Pan konia – wołałam, kiedy nie miałam siły włożyć na grzbiet swojego ciężkiego plecaka i pomagał mi w tym Piotrek  big_smile
- albo z Panią Sklepową, która po cichu na zapleczu zrobiła nam w tajemnicy przed szefem kawusię, wszak w sklepie spożywczym kawy nie podają  smile
- co tu tak ciasno? – namiot się skurczył? Nie to tylko w nocy napadało tyle śniegu, który następnie zjechał po ściankach namiotu i „zacisnął” go u dołu  lol

Samo biwakowanie też miało swój klimacik -  najbardziej obawiałam się czy nad ranem nie będzie zimo – nie było – dodatkowa wyściółka z foli NRC, mata-samopompa, puchowy śpiworek dały komfort snu.

Gotowanie na prymusie – może i uciążliwe, ale ciepła zupka, herbatka, kawusia – smak bezcenny  big_smile

Piotrek  hmm  - dlaczego Ty napisałeś na końcu albumiku The End - przecież powinno być C.D.N  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

7

jolanta napisał/a:

Piotrek  hmm  - dlaczego Ty napisałeś na końcu albumiku The End - przecież powinno być C.D.N  wink  big_smile

Już przerabiam babciu ;D

MK napisał/a:

Tak mi się marzy zrobić w przyszłym tygodniu taki sam wypadzik Sucha – Gaiki
Morze będę miał więcej szczęścia?

Warunki są na razie bardzo ciężkie, więc ja bym jeszcze poczekał...

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-01-26 08:27:00)

8

Jolu - pięknie się czytało! Nawet stosowny klimat można było poczuć smile Widać, że wzbudzacie zaufanie u ludzi, skoro nawet kawę robią w spożywczym sklepie.  roll

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

Długa trasa jak na tak zimowe warunki. Zimowe biwaczenie pewnie ma swój taki urok smile
Ja do tej pory jeszcze nie biwakowałem nawet latem, zdarzało się natomiast u mnie nocowanie w kopce siana big_smile

10

piotr napisał/a:

Piotrze cały widz w tym, że w zeszłym roku miałem „komfortowe” warunki, a chciałbym się zmierzyć z extremalnymi big_smile
W planie wyjście w niedzielę wczesnym rankiem z Suchej, a dojście w Poniedziałek wieczorem na Gaiki.
Zobaczymy. U mnie sytuacja, że nie mogę zaplanować godziny do przodu, wszystko na żywioł big_smile  dlatego z nikim się nie umawiam, tak jak w zeszłym roku. Co Bozia da, to będzie wink big_smile smile

11

No cóż Marku, żeby się tylko nie skończyło tym, że trzeba będzie organizować pomoc dla Ciebie smile
Zwłaszcza, że jak donoszą koledzy:
http://www.beskidmaly.pl/pun/post18312.html#p18312
warunki są baardzo trudne
Jak ty chcesz przejść tę trasę w 2 dni? Będziesz szedł dzień i noc? roll

12

piotr napisał/a:

"Bardzo" to bardzo delikatne określenie. Dziś ekipa z forum G-S zrobiła wycof ze szlaku Kubalonka-Soszów po przejściu całych... 200 merów szlaku!!!

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

13

Potwierdzam, potwierdzenie foto wraz z relacją szykuję. A  tu widok na szlak przy samym schronisku.http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/8000/18318/thumb/p16kdr7400bcj35e16lc1ju05521.JPG

Góroczub.

14

MK napisał/a:
piotr napisał/a:

Piotrze cały widz w tym, że w zeszłym roku miałem „komfortowe” warunki, a chciałbym się zmierzyć z extremalnymi big_smile
W planie wyjście w niedzielę wczesnym rankiem z Suchej, a dojście w Poniedziałek wieczorem na Gaiki.
Zobaczymy. U mnie sytuacja, że nie mogę zaplanować godziny do przodu, wszystko na żywioł big_smile  dlatego z nikim się nie umawiam, tak jak w zeszłym roku. Co Bozia da, to będzie wink big_smile smile

hmm  hmm  hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

15

jolanta napisał/a:

.... ale najważniejsze dla mnie było to, że mogłam te książkowe mądrości skonfrontować z wiedzą i doświadczeniem naszego forumowicza Marka500

Łoj tam, łoj tam...  tongue  wink Jolu, cieszę się że mogłem choć w maleńkim stopniu pomóc  smile

Świetnie się czytało, i te powiedzonka, z "okulbaczeniem" nie znałem  big_smile  Kawa na zapleczu, ukryta przed kierownikiem - jak z filmu Barei  big_smile  big_smile  big_smile  Dobre  tongue

Piotrze, Jolu, ładne focie, śniegu kupa, prawdziwa zima. I w tej prawdziwej zimie - prawdziwa przygoda... HOWK !

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

16

marekk500 napisał/a:

(...) I w tej prawdziwej zimie - prawdziwa przygoda... HOWK !

Ponieważ bezpieczeństwo jest najważniejsze dokonaliśmy odwrotu w tej okrutnie ośnieżonej zimie wink big_smile ale kontynuacja biwaków na "zielonym szlaku" będzie - jeszcze tej zimy   tongue

Mam nadzieję, że wtedy będzie okazja byś Marku wraz z kompanami do nas dołączył  big_smile

A tak w ogóle to marzy mi się zimowy - forumowy biwak  smile - gdzieś już z resztą to stwierdzenie padło  wink

Do tego jednak trzeba się przygotować - zakładając, że ma to być przyjemność, a nie katorga  hmm

Adminie - załóż nam proszę nową "przegródkę" z takim tematem  big_smile

17

Jolu, myślę, że poza nami i Markiem500 (pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku lub biwaku) nie będzie więcej chętnych na ten zimowy forumowy biwak, ale podoba mi się Twój entuzjazm smile
P.S. Proponuję przenieść temat do innego działu wink

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-01-27 08:13:04)

18

mirek napisał/a:

Potwierdzam, potwierdzenie foto wraz z relacją szykuję. A  tu widok na szlak przy samym schronisku.http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/8000/18318/thumb/p16kdr7400bcj35e16lc1ju05521.JPG

Gdzie to jest, przy którym schronisku?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

piotr napisał/a:

Jolu, myślę, że poza nami i Markiem500 (pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku lub biwaku) nie będzie więcej chętnych na ten zimowy forumowy biwak, ale podoba mi się Twój entuzjazm smile

Piotrze jak nie będzie!!! a ja? a Lowell79? o ile pamiętasz też byliśmy chętni na wspólny zielony szlak i zimowy biwak wink tylko śpiworków jeszcze nam wtedy brakowało sad
My na pewno będziemy biwakować w lutym smile

Ostatnio edytowany przez CzarownicaZpogodnej (2012-01-27 08:47:32)

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

20

Dobrze Czarowniczko. Zatem dam znać kiedy będziemy szli, bo my też w lutym będziemy atakować, więc może warto połączyć siły.

21

piotr napisał/a:

(...)
Jak ty chcesz przejść tę trasę w 2 dni? Będziesz szedł dzień i noc? roll

Piotrze mam swą koncepcję marszu.
Martwił się będę na szlaku. Nauczyłeś mnie trochę, kiedy zamierzaliśmy  z Harnasiem i Tedi500 zdobyć Babią – umiejętności odwrotu. Poza tym wraz z Jolą też pokazaliście klasę decyzji. Wszystko mam zakodowane, ale martwić się będę jeżeli wymarsz dojdzie do skutku, a u mnie to jest nie do przewidzenia big_smile
Po prostu łapię wink moment chwili big_smile

Wczoraj w nocy zrodziła się nowa koncepcja.
Zaatakowania Babiej Góry w niedzielę.
Pogoda ma być mroźna, ale słoneczna, czyli sprzyjająca big_smile
Trasa Zawoja Marki-schronisko-)( Brona-Babia i powrót.

Czy w ogóle coś z tego mi wyjdzie???
smile smile smile

22

Marku uważaj z Broną. Tam jest b. lawiniasto, a śniegu jest za trzęsienie teraz...

23

piotr napisał/a:

Marku uważaj z Broną. Tam jest b. lawiniasto, a śniegu jest za trzęsienie teraz...

Rzeczywiście jest „lawiniasto” doświadczyliśmy tego, parę dni temu.
W duchu liczyliśmy, że nawisy śnieżne z Brony się nie oderwą big_smile
Mimo wichury na )( Bronie trzymały się mocno, a my mogliśmy spokojnie wejść i zejść.
smile  smile  smile

24

CzarownicaZpogodnej napisał/a:
piotr napisał/a:

Piotrze jak nie będzie!!! a ja? a Lowell79? o ile pamiętasz też byliśmy chętni na wspólny zielony szlak i zimowy biwak wink tylko śpiworków jeszcze nam wtedy brakowało sad
My na pewno będziemy biwakować w lutym smile

A ja pamiętam wink

I zdaje się, że jeszcze Jardo chciał  big_smile

25

Dopiero teraz dorwałam się na spokojnie do kompa i ostatnich forumowych relacji i pomysłów na zaś.  big_smile wink Jestem pod wrażeniem zdjęć z trasy i w ogóle Waszej wytrwałości przy takim multum śniegu !. big_smile  Jolu , Piotrze fajna przygoda !   Nie dziwię się wcale, że macie chętkę na więcej.  big_smile

PS. bardzo mi się podobało Wasze kolorystyczne zgranie !   cool  big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/