Temat: Pasmo Żurawnicy czyli ziemia niczyja
Ziemia Niczyja czyli pasmo Żurawnicy grupa górska która od lat sprawia wielu turystą i nie tylko kłopot z określeniem swej przynależności . By nie napisać ze nie wiem gdzie byłem twierdze ze to wycieczka z Makowskiego w Mały. Dawno nie byłem w tym rejonie a prognozy pogodowe były dobre postanowiłem to nadrobić W niedziele wyruszyłem o 8.00 z dawnej stacji kolejowej Zembrzyce szlakiem czerwonym przez Żmije tu kilka starych chałup, Gołuszkową Górę i przełęcz Carchel po drodze urokliwe stare kapliczki, Kozie Skałki i stąd już szlakiem zielonym na Żurawnicę aby dojść pod krzyż trzeba zejść ze szlaku dawniej było to proste na polanie krzyż był widoczny z daleka dziś wszystko mocno zarosło trzeba troszkę pokluczyć następnie w dół do przepięknie położonych górskich wiosek Krzeszowa piękny przeszło 100 letni kościół i Targoszowa po drodze kilka starych chałup i kapliczek. Następnie szlakiem żółtym na Gronik tu jedna z najstarszych kapliczek św Barbary ufundowana przez górników wydobywających rudy darniowe i na Leskowiec przez cały dzien była widoczna Babia góra która okraszała wspaniałe widoki całość zajęła mi około 8 godzin z kilkoma przerwami . kilka fotek po kliku w link https://picasaweb.google.com/1122344850 … directlink
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2012-04-30 20:20:26)