1

Temat: Questing - turystyka z zagadkami - zaproszenie na bezpłatne warsztaty

Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia wraz z Fundacją Miejsc i Ludzi Aktywnych zaprasza naszych Forumowiczów na bezpłatne warsztaty questingowe, które odbędą się  10-11 listopada w Stryszawie (w siedzibie Stowarzyszenia).

http://img.interia.pl/turystyka/nimg/9/7/Questing_robi_furore_5282300.jpg

Czym jest questing?

Questing to jeden ze sposobów prezentacji, udostępniania i interpretacji dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego. Polega na tworzeniu nieoznakowanych szlaków, którymi można wędrować, rozwiązując zagadki zawarte w wierszowanych wskazówkach. Na końcu przejścia na zdobywców czeka skarb – skrzynka, a w niej pieczątka, której odbicie potwierdza przebycie całej trasy.

Questy, nazywane też wędrówkami odkrywców, są atrakcyjną formą zwiedzania ciekawych i z pozoru nieciekawych miejsc i mogą stanowić doskonałe uzupełnienie znakowanych szlaków i tras turystycznych – przede wszystkim tych nastawionych na prezentację dziedzictwa, jak zielone szlaki – greenways i ekomuzea.

Ramowy program warsztatów dla branży turystycznej

QUESTING – TWORZENIE SZLAKÓW TURYSTYCZNO- EDUKACYJNYCH W FORMIE POSZUKIWANIA SKARBÓW

Dzień I

9.00 – 10.30 - Przedstawienie metody questingu, prezentacja materiałów warsztatowych
10.30 – 11.15 - Wstępna inwentaryzacja zasobów dziedzictwa, ustalenie potencjalnej trasy Questu
11.15 – 13.00 - Praca w terenie – przejście pomiędzy wytypowanymi miejscami
13.00 – 13.45 - Opracowanie informacji zebranych w terenie – ustalenie trasy Questu, motywu przewodniego
13.45 – 14.30 – Obiad
14.30 – 16.30 - Praca w terenie w zespołach roboczych – tworzenie wierszowanej instrukcji Questu
16.30 – 17.00 - Podsumowanie i zakończenie pierwszego dnia warsztatów

Dzień II

9.00 – 11.00 - Prezentacja stworzonych instrukcji questu, poprawki, uzupełnienia
11.00 – 13.00 - Przetestowanie stworzonej ścieżki, przygotowanie pieczątki, mapy i zdjęć/rycin do ścieżki
13.00 – 13.45 – Obiad
13.45 – 15.30 - Opracowanie zebranych informacji z terenu (po testowaniu questu) – doskonalenie powstałego questu
15.30 – 16.30 - Prezentacja metod uzupełniających – Ekomuzea, Zielone Szlaki – Greenways,
16.30 – 17.00 - Podsumowanie szkolenia – o czym trzeba pamiętać przy tworzeniu dobrego questu, refleksje uczestników; wręczenie dyplomów

Podczas warsztatów zaplanowane są przerwy kawowe. Część zajęć będzie odbywała się w terenie. Proszę pamiętać o wygodnym obuwiu, oraz odpowiednim ubraniu.

Zgłoszenia mailowe są przyjmowane do końca października.

Wyślij: (Imię, nazwisko, nr tel., e-mail, organizacja) na biuro@zielonalinia.org.pl 

Ilość miejsc ograniczona.

Więcej informacji na stronie Stowarzyszeniai : TUTAJ

Osoba kontaktowa:

Monika Zawada-Miska
Prezes

Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia
34-205 Stryszawa 263
tel/fax 33 874 25 25
e-mail: monika.zawada@zielonalinia.org.pl
www.zielonalinia.org.pl

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Questing - turystyka z zagadkami - zaproszenie na bezpłatne warsztaty

Z opisu przypomina nieco Geocaching, tylko tam w użyciu jest GPS, a tutaj to w sumie nie wiem?

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

3

Odp: Questing - turystyka z zagadkami - zaproszenie na bezpłatne warsztaty

Warsztaty wydają się być interesującą propozycją? Czy ktoś z forum miałby ochotę stać się specjalistą od questingu?