Odp: Rozrost Czarnego Gronia
Zupełnie nie rozumiem dlaczego w tym opracowaniu pominięto Gancarz. Wybitny szczyt, strome stoki opadające praktycznie do centrum Rzyk. Wystarczy wyciąć kilkanaście hektarów lasu, zrobić gondolkę i mamy fisowską trasę salomową z widokiem na Wieprzówkę
Czyż to nie proekologiczne rozwiązanie
![]()
M.
p.s.
w lecie można by zarabiać na wypożyczalni quadów i motorów cross, że też inwestor o tym nie pomyślał
Ostatnio edytowany przez bcFan (2014-01-30 15:07:39)
Leskowiec, Klimaska, Turoń, Potrójna... toż to ogromny obszar... czy jest naprawdę takie zapotrzebowanie na łatwe i krótkie trasy w Beskidach? Obecny wyciąg jest jakoś szczególnie obciążony? Własnie spojrzałem na kamerkę, mimo ferii ludzi mało.
O ile dobrze pamiętam, to w latach osiemdziesiątych reklamowany był w telewizji "Kolorowy zawrót głowy" pomysłu redaktora Zieleniackiego (lub jakoś tak się nazywał) polegający na zbudowaniu w sercu Bieszczadów podobnego ośrodka.
Ale rekordy biją oczywiście pomysły dotyczące polskiej części Tatr. Co pewien czas pojawiają się nowe poronione pomysły osób żądnych pomnażania swojej fortuny i pragnących zostawić przyszłym pokoleniom żałosne lunaparki w miejscu zniszczonej przyrody. A wszystkie te pomysły są szeroko reklamowane jako jedno wielkie dobrodziejstwo dla mieszkańców i turystów.
Wstyd mi za niektórych "naukowców", którzy sprzedali się forsie, polityce, stanowiskom itd.
Przeraża mnie też naiwność części naszego społeczeństwa wierzącego w te reklamowe bzdury.
Obecny wyciąg jest jakoś szczególnie obciążony? Własnie spojrzałem na kamerkę, mimo ferii ludzi mało.
Patrzyłeś o złej godzinie . Popołudniu już trasy są rozjeżdzone i ludzi mniej . Ale z rana i wieczorom po 18-tej po ratrakowaniu jest super ,choć dziś było trochę za bardzo przymrożone. Ja byłem dziś na nartach od 8.30 -10.30 . Ludzi dużo a bywało więcej ,szczególnie w weekendy. Dziś z rana od 9 godziny pojawiły się 3 szkółki narciarskie z maluchami + trenowali jeszcze slalom paraolimpijczycy i czasem trzeba było stać kilka minut w kolejce do orczyka.
Natomiast co do inwestycji to Rzyki na niej nic nie zyskują. Prywatny folwark milionera i nabijanie jego kasy.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego w tym opracowaniu pominięto Gancarz. […]
bcFan ponieważ Gancarz jest mój !
![]()
Czy na wyjscie na Gancarz bedzie teraz wymagane pozwolenie?
Czy na wyjscie na Gancarz bedzie teraz wymagane pozwolenie?
Jak pójdziesz ze mną Januszu to nie !
![]()
Moje ulubione zdanie o gorach;Jak tu cicho i spokojnie[St. Pagaczewski] Czy wobec planowanego zamienienia Rzyk w St. Moritz bedzie jeszcze mozna tak powiedziec ?
Na koniec swiata ,i nawet na Gancarz
Moje ulubione zdanie o gorach; Jak tu cicho i spokojnie[St. Pagaczewski] Czy wobec planowanego zamienienia Rzyk w St. Moritz bedzie jeszcze mozna tak powiedziec ?
A mnie się podoba to: „Góry milczą. Wszystko co milczy nadaje się do przechowywania ludzkich tajemnic.” /ks. Józef Tischner/ ![]()
Mam taką cichą nadzieję, że Rzyki mimo wszystko nie staną się drugim St. Moritz i pozostanie tu dla ludzi ceniących spokój i ciszę jeszcze wiele uroczych zakątków, gdzie będzie można zostawiać swoje tajemnice
. Beskid Mały, jak sama nazwa wskazuje, jest niedużym pasmem i inwestycja aż na taką skalę w tak małym paśmie na pewno jego przyrodzie się nie przysłuży. Wbrew temu, co niektórzy wypisują na fb i w innych miejscach, że BM to tylko lasy i nic więcej, pasmo to jest bogate w cenne gatunki roślin i zwierząt, co udowadnialiśmy na naszym Forum niejednokrotnie. Że we Włoszech, Szwajcarii, Austrii czy innych Ski regionach sobie poradzili i nikt nie wszczynał protestów ? – nie sądzę. A inna sprawa to to, że skutki takich inwestycji widzi się dopiero po latach … .
I na koniec jeszcze jeden cytat ks.Tischnera :
„Tracąc góry, tracimy coś z siebie. Góry stały się częścią naszego człowieczeństwa.”
A dzisiaj znalazłam coś takiego: Beskidzkie jeziora potrzebują ciszy…
Na koniec swiata ,i nawet na Gancarz.
oooo kurczę …
![]()
bcFan napisał/a:
Zupełnie nie rozumiem dlaczego w tym opracowaniu pominięto Gancarz. […]
bcFan ponieważ Gancarz jest mój !
![]()
![]()
![]()
i już wiadomo kogo boi się inwestor ![]()
i już wiadomo kogo boi się inwestor
![]()