1

Temat: Rozrost Czarnego Gronia

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ … ,id,t.html

2

Odp: Rozrost Czarnego Gronia

wink
Zupełnie nie rozumiem dlaczego w tym opracowaniu pominięto Gancarz.  Wybitny szczyt, strome stoki opadające praktycznie do centrum Rzyk. Wystarczy wyciąć kilkanaście hektarów lasu, zrobić gondolkę i mamy fisowską trasę salomową z widokiem na Wieprzówkę wink  Czyż to nie proekologiczne rozwiązanie
wink

M.
p.s.
w lecie można by zarabiać na wypożyczalni quadów i motorów cross, że też inwestor o tym nie pomyślał

Ostatnio edytowany przez bcFan (2014-01-30 15:07:39)

3

Leskowiec, Klimaska, Turoń, Potrójna... toż to ogromny obszar... czy jest naprawdę takie zapotrzebowanie na łatwe i krótkie trasy w Beskidach? Obecny wyciąg jest jakoś szczególnie obciążony? Własnie spojrzałem na kamerkę, mimo ferii ludzi mało.

4

O ile dobrze pamiętam, to w latach osiemdziesiątych reklamowany był w telewizji "Kolorowy zawrót głowy" pomysłu redaktora Zieleniackiego (lub jakoś tak się nazywał) polegający na zbudowaniu w sercu Bieszczadów podobnego ośrodka.

Ale rekordy biją oczywiście pomysły dotyczące polskiej części Tatr. Co pewien czas pojawiają się nowe poronione pomysły osób żądnych pomnażania swojej fortuny i pragnących zostawić przyszłym pokoleniom żałosne lunaparki w miejscu zniszczonej przyrody. A wszystkie te pomysły są szeroko reklamowane jako jedno wielkie dobrodziejstwo dla mieszkańców i turystów.

Wstyd mi za niektórych "naukowców", którzy sprzedali się forsie, polityce, stanowiskom itd.
Przeraża mnie też naiwność części naszego społeczeństwa wierzącego w te reklamowe bzdury.

5

sprocket73 napisał/a:

Obecny wyciąg jest jakoś szczególnie obciążony? Własnie spojrzałem na kamerkę, mimo ferii ludzi mało.

Patrzyłeś o złej godzinie . Popołudniu już trasy są rozjeżdzone i ludzi mniej . Ale z rana i wieczorom po 18-tej  po ratrakowaniu jest super ,choć dziś było trochę za bardzo przymrożone.  Ja byłem dziś na nartach od 8.30 -10.30 . Ludzi dużo a bywało więcej ,szczególnie w weekendy. Dziś z rana od 9 godziny pojawiły się 3 szkółki narciarskie z maluchami + trenowali jeszcze slalom paraolimpijczycy i czasem trzeba było stać kilka minut w kolejce do orczyka.

Natomiast co do inwestycji to Rzyki na niej nic nie zyskują. Prywatny folwark milionera i nabijanie jego kasy.

6

bcFan napisał/a:

wink Zupełnie nie rozumiem dlaczego w tym opracowaniu pominięto Gancarz. […]

bcFan ponieważ Gancarz jest mój !  big_smile big_smile big_smile  wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

Czy na wyjscie na Gancarz bedzie teraz wymagane pozwolenie?

8

Janusz napisał/a:

Czy na wyjscie na Gancarz bedzie teraz wymagane pozwolenie?

Jak pójdziesz ze mną Januszu to nie ! big_smile big_smile big_smile tongue wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

9

Moje ulubione zdanie o gorach;Jak tu cicho i spokojnie[St. Pagaczewski] Czy wobec planowanego zamienienia Rzyk w St. Moritz bedzie jeszcze mozna tak powiedziec ?

10

Na koniec swiata ,i nawet na Gancarz

11

Janusz napisał/a:

Moje ulubione zdanie o gorach; Jak tu cicho i spokojnie[St. Pagaczewski] Czy wobec planowanego zamienienia Rzyk w St. Moritz bedzie jeszcze mozna tak powiedziec ?

A mnie się podoba to: „Góry milczą. Wszystko co milczy nadaje się do przechowywania ludzkich tajemnic.” /ks. Józef Tischner/ smile

Mam taką cichą nadzieję, że Rzyki mimo wszystko nie staną się drugim St. Moritz i pozostanie tu dla ludzi ceniących spokój i ciszę jeszcze wiele uroczych zakątków, gdzie będzie można zostawiać swoje tajemnice smile. Beskid Mały, jak sama nazwa wskazuje, jest niedużym pasmem i inwestycja aż na taką skalę w tak małym paśmie na pewno jego przyrodzie się nie przysłuży. Wbrew temu, co niektórzy wypisują na fb i w innych miejscach, że BM to tylko lasy i nic więcej, pasmo to jest bogate w cenne gatunki roślin i zwierząt, co udowadnialiśmy na naszym Forum niejednokrotnie. Że we Włoszech, Szwajcarii, Austrii czy innych Ski regionach sobie poradzili i nikt nie wszczynał protestów ? – nie sądzę. A inna sprawa to to, że skutki takich inwestycji widzi się dopiero po latach … .

I na koniec jeszcze jeden cytat ks.Tischnera :
„Tracąc góry, tracimy coś z siebie. Góry stały się częścią naszego człowieczeństwa.”

A dzisiaj znalazłam coś takiego: Beskidzkie jeziora potrzebują ciszy…

Janusz napisał/a:

Na koniec swiata ,i nawet na Gancarz.

oooo kurczę … big_smile wink

12

nena napisał/a:
bcFan napisał/a:

wink Zupełnie nie rozumiem dlaczego w tym opracowaniu pominięto Gancarz. […]

bcFan ponieważ Gancarz jest mój !  big_smile big_smile big_smile  wink

i już wiadomo kogo boi się inwestor big_smile

13

bcFan napisał/a:

i już wiadomo kogo boi się inwestor big_smile

big_smile wink