Temat: Przydatne Punkty na Mapie

Co myślicie o mapie z interesującymi punktami Beskidu Małego i przyległych miejscowości? Opisy ciekawych miejsc, zabytków, jak również przystanków autobusowych, sklepów, miejsc gdzie można napić się piwa. Słowem uporządkowany mish-mash.

Przygotowałem wersje początkową tego projektu - http://www.beskidmaly.pl/beskidmmalypoi.php

Proszę jej nie traktować jako ukończonej i ostateczne. Spróbujcie się tym pobawić. Dodać nowy punkt.  Zależy mi na Waszych sugestiach, opiniach i problemach jakie napotkaliście. To chyba tyle... Pozdrawiam

2

Odp: Przydatne Punkty na Mapie

Ciekawy pomysł, ale ja nie jestem zbyt tęgi jeżeli chodzi o Beskid Mały. Z knajp to chyba jest najlepsza nasza ulubiona mordownia w Kocierzu Basiach wink. Ja dla mnie ceny są tam mistrzostwem świata. Aż głupio się nie "urżnąć"...

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-12-16 08:33:37)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

3

pomysł godny uwagi, zwłaszcza jeżeli chodzi o sklepiki i knajpy, będzie chwila czasu to postaram się coś dorzucić od siebie
mam propozycję dodania punktów, w których można zostawić samochód, pod hasłem np. "bezpieczny i sprawdzony parking", włącznie, a może przede wszystkim, z namiarami na uprzejmych gospodarzy, sugerowałbym znających i korzystających z takich miejsc, aby w miarę możliwości dodawali takowe do bazy

4

Ciekawy pomysł smile Może zacząć właśnie od obiektów zabytkowych, przyrodniczych... to nam się mapa szybciutko zapełni. Z czasem dojdą inne obiekty: sklepy, noclegi... parkingi - super, tylko trzeba by mieć pewność, że gospodarze sobie tego życzą  - czasami wolą, aby było "po cichu" wink

Nie wiem czy to możliwe technicznie, ale przystanek może mógłby mieć odsyłacz do tablicy z rozkładem jazdy czy coś w tym stylu big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

Z bezpiecznym i sprawdzonym parkingiem może być problem, bo tak jak Jolanta wspominała, ktoś może sobie tego nie życzyć. Ja bym chyba nie chciał wink Co do przystanków autobusowych to w przypadku bielskiego MZK da się to zrobić  (może być problem gdy zmieni im się struktura strony i linki nie będą pasować, ale raz już zmieniali w tym roku więc chyba przy tym zostaną), w przyszłości będzie możliwość dodawania zdjęć do punktu i komentarzy. Więc można zrobić zdjęcie rozkładu i tyż będzie ok wink

6

lowell79 napisał/a:

(...) Więc można zrobić zdjęcie rozkładu i tyż będzie ok wink

A fotkę zawsze można łatwo podmienić wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Ciekawy pomysł. Można by było poznaczyć ciekawe obiekty przyrodnicze jako punkty warte odwiedzenia smile

8

Dodałem możliwość dodawania zdjęć.

9

I niech mi nikt nie mówi, że darkheush wsadził łapki i się musiało popsuć wink, ale przy próbie dodania zdjęcia:

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/lowell79/domains/beskidmaly.pl/public_html/potgaleria.php:12) in /home/lowell79/domains/beskidmaly.pl/public_html/potgaleria.php on line 161
Upload failure

An error has occured: : html form max file size exceeded... The upload form is reloading

Chyba było za duże, jeśli tak, to trzeba by podać max rozmiar zdjęcia na stronie. A po drugie, to może dać możliwość umieszczania zdjęć nie tylko z pliku na kompie, ale również przez podanie adresu do fotki, która już "wisi" gdzieś w necie (mówię tu szczególnie o Picassie, z której wielu z nas korzysta). Po pierwsze dużo łatwiej, a po drugie nie będzie obciążało serwera.

Na razie tyle. Będę się bawił dalej. Pomysł OK.

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

10

darkheush napisał/a:

I niech mi nikt nie mówi, że darkheush wsadził łapki i się musiało popsuć wink

Darkheush nikt tak nie będzie mówił wink  Ale o to mi właśnie chodziło, aby wyłapać rzeczy, które dla mnie mogą być oczywiste wink Faktycznie jest ograniczenie co do wielkości pliku, a nie zostało to napisane... Stąd też błąd i wywaliło błęda.  wersja z podanie linka jak najbardziej praktyczna i zostanie dodana..

11

Aha jeszcze tak mnie naszło. Możliwość dodawania zdjęcia powinna być raczej przy dodawaniu punktu (na samym początku), a nie przy jego późniejszej edycji (jak obecnie). Podczas edycji punktu pozostawiłbym tylko możliwość zmiany zdjęcia lub/i dodania kolejnych.

P.S. Pomimo tego, że byłem zalogowany po dodaniu punktu dostałem komunikat, że musi on zostać zaakceptowany przez admina ponieważ dodałem go jako niezalogowany. Jednak punkt pojawił się od razu na mapce.

P.S2. To w sumie też mogą być przydatne informacje. Mój zestaw na którym pracuję to WinXP SP3 + Mozilla Firefox 3.6.13 + Flash 10. Alternatywnie do FF korzystam czasami z IE8, ale bardzo rzadko.

Jan Himilsbach

12

darkheush napisał/a:

Aha jeszcze tak mnie naszło. Możliwość dodawania zdjęcia powinna być raczej przy dodawaniu punktu (na samym początku), a nie przy jego późniejszej edycji (jak obecnie). Podczas edycji punktu pozostawiłbym tylko możliwość zmiany zdjęcia lub/i dodania kolejnych.

P.S. Pomimo tego, że byłem zalogowany po dodaniu punktu dostałem komunikat, że musi on zostać zaakceptowany przez admina ponieważ dodałem go jako niezalogowany. Jednak punkt pojawił się od razu na mapce.

Słusznie. Powinna być możliwość dodania zdjęcia już od samego początku.

Co do PSa to tekst jest bardziej złożony: "Dziękuje za dodanie punktu. Jeżeli nie jesteś zalogowany, punkt musi zaakceptować administrator!"

13

lowell79 napisał/a:

Co do PSa to tekst jest bardziej złożony: "Dziękuje za dodanie punktu. Jeżeli nie jesteś zalogowany, punkt musi zaakceptować administrator!"

A no może tak to było Ojcze dyrektorze. Tak to jest jak się człowiek bawi stroną w przerwach na pakowanie gratów tongue

Jan Himilsbach

14

Z natury już taki jestem, że wybaczam... wink Dziękuję za konstruktywne komentarze!

15

Poprawki Darkheusha weszły w życie, zapraszam do dalszego testingu wink Początkiem roku ruszymy z tym oficjalnie, teraz można wpisywać cokolwiek wam do głowy przyjdzie wink

16

No to ruszamy http://www.beskidmaly.pl/beskidmmalypoi.php

Czekam na pierwsze punkty od Was!