Temat: GPS WHEREIGO

Chcialem zapoczatkowac nowy temat zwiazany troche z GPS i nie pisac tu o technicznych aspektach tej technologii ale moze wspolnie mozna by sie pokusic o wyznaczenie jakis tras badz oprogramowanie jakiejs fajnej gry terenowej WHEREIGO. Czy macie jakies odbiorniki GPS bo jesli ich nie ma to troche trudno chociaz mozna by sie pokusic np o stworzenie jakiegos pliku klm ogolnie dostepnego na stronie w ktorym beda zawarte wszystkie znane Wam ciekawe miejsca z BM ale moze i nie tylko.

"Moim sprzymierzeńcem jest Moc i potężnym sprzymierzeńcem ona jest..."

2

Odp: GPS WHEREIGO

Pomysł bardzo trafny i zapewne przydatny dla wielu osób. Ja nie posiadam niestety odbiornika GPS, ale chętnie będę śledził poczynania naszych forumowiczów. Można założyć osobny dział z plikami kml do pobrania oraz wizualizacją na google maps. Inny podobny projekt chodzi mi po głowie, ale o tym początkiem przyszłego roku wink

3

Sprawa wyglada tak
Nie przeczytalem od deski do deski waszego forum (pewnie powiniennem) ale z tego co tam wylapalem widze potencial informacyjny ktory gdzies tam ginie w natloku postow. Jest duzo materialu ale ktory pasuje jak ulal wlasnie do tworzenia gier terenowych wszelkiej masci oraz wirtualnych przewodnikow takich jak google earth z trackami. Tak mi zajarzyl taki pomysl poniewaz tu musze sie przyznac ze moj kontakt z BM ogranicza sie do przejazdu przez Wadowice w kierunku Swidnej Poreby smile a poniewaz uzywam gps jak dla mnie bylo by to miodzio zapakowac sobie wasze punkty i wybrac sie na szlak przy pierwszej sprzyjajacej sposobnosci bo jak wiecie zapewne nadaje do was z dosc daleka. Jakies probki tego rodzaju dzialalnosci znaidziecie na stronie www.wierchy.org tu ponizej podaje linki do strony gdzie sobie mozna pobrac wlasnie takie pliki i zobaczyc jak to wyglada (pobrac mozna zzipowane pliki klm lub gpx)
http://www.wierchy.org/Spozagor/Polska/ … index.html
http://www.wierchy.org/Galerie/Alpy/200 … index.html
Czy myslicie ze stworzenie czegos takiego bylo by dobre czekam na opinie i zapraszam do dyskusji

4

Hmmm, po górach z GPS'em w kieszeni (telefon) chodzę od około roku, zazwyczaj do zapisania trasy, czasami jako "narzędzie bezpieczeństwa".
Wszystkie (póki co) udostępnione przeze mnie szlaki można znaleźć na portalu WIKILOC.
Kiedyś próbowałem zrobić jeden plik z tych wszystkich moich wypocin oraz tego co pozbierałem w sieci, ale po awarii komputera straciłem cały materiał (plus z tysiąc zdjęć z mojej "prehistorii"). Można by się pokusić na zrobienie tras w pliku KML wraz ze szczytami i ciekawymi punktami, wszystko można zrobić w Google Earth, ale na to trzeba czasu ....

5

Tak wlasnie o cos takiego mi chodzilo. Jak tak sobie mysle ze biorac pod uwage ilosc informacji jaka jest na tym forum fajne narzedzie bylo by google earth bo umozliwia ono wstawianie opisów danego miejsca. Inna kwestia to jak to oprogramować na stronie www prawdę mówiąc nie wiem jak sie za to zabrac dlatego na tej stronie którą robie mapki nie widac tylko trzba pobrac pliki.
A co myslicie o grach whereigo

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-11-26 19:10:59)

6

Szczerze nie słyszałem o grach tego typu. Co do google earth to można to wszystko wrzucić na stronę, nawet całe pliki kml

U nas  - http://www.beskidmaly.pl/czupel.php

oraz cała trasa http://www.2beinspired.pl/pilsko.php

7

Gry to troche bardziej zaawansowany geocashing szczegóły znajdziesz tu http://www.wherigo.com/ .Można tez próbować oprogramowywać takie gry jednak narzedzie builder do tego nie jest najlepsze teoretycznie zrobilem taka gierke ale nie wiem z jakiego powodu na odbiorniku sie zaciela na jednym punkcie pomimo tego ze w playerze na kompie szla plynnie. Generalnie zasada takich gier jest bardzo prosta dzielimy teren na strefy i w kazdej strefie jest zadanie do wykonania jesli dobrze sie wykona zadanie na odbiorniku odblokowuje sie nastepna strefa z zadaniem i tak az do mety. Cala zabawa programistyczna polega na wkomponowaniu gry w ciekawa fabule a w terenie pozostaje juz sie tylko dobrze bawic

8

Poltergeist napisał/a:

Gry to troche bardziej zaawansowany geocashing szczegóły znajdziesz tu http://www.wherigo.com/ .Można tez próbować oprogramowywać takie gry jednak narzedzie builder do tego nie jest najlepsze teoretycznie zrobilem taka gierke ale nie wiem z jakiego powodu na odbiorniku sie zaciela na jednym punkcie pomimo tego ze w playerze na kompie szla plynnie. Generalnie zasada takich gier jest bardzo prosta dzielimy teren na strefy i w kazdej strefie jest zadanie do wykonania jesli dobrze sie wykona zadanie na odbiorniku odblokowuje sie nastepna strefa z zadaniem i tak az do mety. Cala zabawa programistyczna polega na wkomponowaniu gry w ciekawa fabule a w terenie pozostaje juz sie tylko dobrze bawic

To już chyba inna bajka, chociaż jest to bardzo innowacyjne rozwiązanie i warto sie zainteresować tematem. Dla mnie blokadą jest brak GPSa wink Taki tradycjonalista jestem ....

9

Nie przejmuj się Lowell - ja też jestem tutaj tradycjonalistą wink i poza wysokościomierzem nie noszę w góry żadnej bardziej skomplikowanej elektroniki.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

10

Ej Panowie kiedys gdzies przeczytalem ze Garminki popularne sa w Polsce jak maluchy za PRL: Pozostaje mi tylko apelowac "Panowie zadbajcie o wlasne maluchy"

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-12-01 12:07:39)

11

prubujemy spolszczyć whereigo i troszke ruszyć z tematem. jesli chodzi o wieszanie się w garminie, być może oprogramowałeś zdażenia "on click", których akurat garmin nie obsługuje. Zamiast tego należy używać zdażeń "commands"

zajrzyj na nasze geokeszerskie forum, oto wątek:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p … amp;t=5956

tam własnie na bieżąco polszczymy i oswajamy temat, co mam nadzieję udosteopni  tą grę szerszemu gronu.

12

O super ktos sie odezwal a ja przypomnialem sobie haslo do konta po przedawkowaniu lecytyny smile. Odnosnie programowania to ja jestem samoukiem poprostu przekartkowalem manuala ze strony buildera i cos tam probowalem zrobic na podstaiw ejakiejs kosmicznej fabuly rodem z Awatara. Generalnie fabula na kompie wygladala przerazliwie o tyle w terenie fabula jak widze ma juz 2 rzedne znaczenie i zaczyna sie gonitwa od punktu do punktu z podwyzszona adrenalina dlaczego zapytacie ano powod jest prosty gierke wytyczylem ze zdjec satelitarnych w okolicach krasnobrodu jednak nie wziolem pod uwage ze sciezki drogi pola lasy tak moga zarosnac chyba widzialem wszystkie rodzaje pojakow roztoczanskich od polnych po lesnie. Tak jak pisalem girka sie zaciela w polowie kiedy to pozytywnie odpowiedzielismy na pytanie Bogini Antary i sie kuzwa nie odblokowala nastepna zona. Poza tym widze tez inne problemy np nie laduja sie wszystkie jpg kiedy wyswietlaja sie opisy strefy jedne sie wyswietlaja inne nie nie wiem od czego to zalezy. Watek z linka przesledze dzieki bardzo

13

Czesc to znowu ja
Tak sobie przerzucam od czasu do czasu to wasze forum. Ostatnio znalazlem oczojebne zdjecie Darka odkrywki jak na moje z pionowo stojacym faldem i jeszcze z uskokiem piekna sprawa az sie mloteczkiem chce z lekka postukac. No ale ja w zasadzie nie o tym chcialem powrocic do tematu whereigo. Sposobnosc oprogramowywania odbionika niesie za soba mozliwosc utworzenia swego rodzaju elektronicznych przewodnikow. Znacie wiele fajnych miejsc. Takie elektroniczne przewodniki mozna umieszczac na stronie do pobrania. Ja moge sie podjac proby oprogramowania z waszej strony potrzebuje:
1. pomyslu na trase
2. listy interesujacych punktow na trasie
3. opisu tych punktow wraz z jednym zdjeciem opis nie powinien byc przydlugawy i nuzacy
4. Goscia z odbiornikiem gps (colorado,oregon, dakota 20) ktory to wszystko obtestuje w terernie jak juz bedzie to gotowe