Temat: Gorzeń Górny

Na południe od Wadowic, u podnóża północnych stoków Iłowca znajduje się wieś Gorzeń Górny z bogatą historią ukazującą się dwóch obiektach zlokalizowanych na wschód od wsi.
Pierwszym obiektem jest grodzisko na wzgórzu usytuowanym nad doliną Skawy. Na grodzisku tym znajdują się słabo widoczne pozostałości wałów i fos osady najpewniej założonej w okresie kultury halsztackiej. Zaleziono tu resztki ceramiki z tego okresu. Od tego grodziska wzięła się nazwa wzgórza Grodzisko lub inaczej Grapa. Stoki tego wzgórza porasta dobrze zachowany fragment buczyny będący propozycją leśnego rezerwatu przyrody "Grodzisko".
U podnóża wzgórza można napotkać na łany chronionego skrzypu olbrzymiego. Tutaj znajduje się też drugi obiekt historyczny - Dwór w Gorzeniu który był wzmiankowany już a 1419 roku. Pierwotnie był to parterowy dwór obronny z wieżą. Należał do rodu Gorzeńskich od których wzięła się nazwa wsi. W XIX wieku został nabyty przez Tytusa Zegadłowicza (ojca Emila) i gruntownie przebudowany, uzyskując wtedy obecny, klasycystyczny kształt. Po śmierci ojca odziedziczył go właśnie Emil Zegadłowicz znany poeta. W 1946 roku otworzono w dworze muzeum biograficzne Zegadłowicza które działa do dziś.

2

Odp: Gorzeń Górny

Już dobrych kilka lat temu byłem zwiedzić dwór.  Ostatnio w Gorzeniu byłem w listopadzie  smile Ciekawe zejście z Dzwonka do Gorzenia. Na stoku Goryczkowca wiosną można spotkać ciekawe roślinki.

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

3

Dworek Zegadłowicza i muzeum miałam okazję zwiedzić kilka lat temu. Ogród i stary park wokół dworu trochę zaniedbane i robią nieco ponure wrażenie, natomiast wnętrze i zbiory muzealne ciekawe i warte zobaczenia np. rzeźby powsinogi beskidzkiego - Jędrzeja Wowry .

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Sam jeszcze nie miałem okazji zwiedzić Dworku i muzeum Zegadłowicza, natomiast parę razy tędy przechodziłem. Uwagę moją zwróciły też stare drzewa w otoczeniu, które zostały posadzone przez Tytusa Zegadłowicza.

kris_61 napisał/a:

Ciekawe zejście z Dzwonka do Gorzenia. Na stoku Goryczkowca wiosną można spotkać ciekawe roślinki.

Stoki Dzwonka (Goryczkowca) są dobrze widoczne z drogi głównej prowadzącej z Wadowic do Suchej Beskidzkiej. Jadąc tą drogą można zaobserwować wiosną kwitnące tam rośliny.
Dla nas botaników Dzwonek (Goryczkowiec) zaliczany jest do Pogórza Wielickiego. Jest tzw. izolowanym wzniesieniem łączącym się tylko od południa z Beskidem Małym ze stokiem Iłowca.
Natomiast Gorzeń Górny to pogranicze Pogórza Wielickiego i Beskidu Małego smile

5

^^^
No to nie lada ciekawostka. Przeszedłem wzdłuż i w szerz Pogórze Wielickie. Kiedy jeszcze często kursowały pociągi z Wadowic do Trzebini przez Piłkę Kościelecką, Alwernię, Spytkowice smile Miło wspominam, jak świetne połączenia były. Inna trasa to Oświęcim, Brzeźnica, Skawina, Kraków.

Pasemko Draborza i Trawnej Góry.

6

Grapa w Gorzeniu Górnym i  Dzwonek w Gorzeniu Dolnym są  mi dobrze znane i często odwiedzane . A te „ciekawe roślinki „ to :
Grapa :
- chronione.: wawrzynek wilcze łyko, lilia złotogłów, buławnik mieczolistny, storczyk siny, pióropusznik strusi, parzydło leśne .
- pod ochroną częściową.: konwalia majowa, marzanka ,czosnek niedźwiedzi, bluszcz    kopytnik, pierwiosnka wyniosła,
-mało spotykane.:  miesiącznica trwała, żywokost bulwiasty, zdrojówka rutewkowata
Ponadto na szczycie grapy jest ok. 10 szt wielkich mrowisk.

Dzwonek.:
- chronione.: wawrzynek wilcze łyko, storczyk siny, kruszczyk szerokolistny, gnieźnik leśny,
- pod ochroną częściową.:, marzanka ,czosnek niedźwiedzi, bluszcz    kopytnik,
-mało spotykane.:  biedrzeniec większy, psianka słodkogórz, kosaciec żółty, gruszyczka.

Gustek napisał/a:

Grapa w Gorzeniu Górnym i  Dzwonek w Gorzeniu Dolnym są  mi dobrze znane i często odwiedzane . A te „ciekawe roślinki „ to :
Grapa :
- chronione.: wawrzynek wilcze łyko, lilia złotogłów, buławnik mieczolistny, storczyk siny, pióropusznik strusi, parzydło leśne .
- pod ochroną częściową.: konwalia majowa, marzanka ,czosnek niedźwiedzi, bluszcz    kopytnik, pierwiosnka wyniosła,
-mało spotykane.:  miesiącznica trwała, żywokost bulwiasty, zdrojówka rutewkowata
Ponadto na szczycie grapy jest ok. 10 szt wielkich mrowisk.

Dzwonek.:
- chronione.: wawrzynek wilcze łyko, storczyk siny, kruszczyk szerokolistny, gnieźnik leśny,
- pod ochroną częściową.:, marzanka ,czosnek niedźwiedzi, bluszcz    kopytnik,
-mało spotykane.:  biedrzeniec większy, psianka słodkogórz, kosaciec żółty, gruszyczka.

No tą florą Grapy i Dzwonka to jestem zaskoczony. Pióropusznik strusi na Grapie, to o tym nie wiedziałem, chociaż jako stanowisko ATPOL to mam już one potwierdzone z zeszłego roku, z pobliskiego miejsca.
I ten storczyk siny na Grapie,  takiego storczyka nie mamy we florze Polski i chodzi tutaj o kruszczyka sinego, a ten gatunek z Beskidu Małego dotychczas nie był znany !!! big_smile
I jeszcze kolejne stanowisko buławnika mieczolistnego który poza tym terenem był stwierdzony dotychczas tylko na 2 stanowiskach w Beskidzie Małym: Bujakowski Groń i Upalisko smile
Oj trzeba by się tam wybrać w tą wiosnę smile

8

Pióropusznik ma swoje stanowisko nad strumykiem za ogrodzeniami Młyna Jacka i Restauracji Joker .
Kruszczyk siny i pióropusznik strusi prezentują się najlepiej w środku lata (kruszczyk kwitnie w I połowie sierpnia).
Aktualnie kwitnie zdrojówka rutewkowata i żywiec gruczołowaty.
Najbardziej interesujące pod względem florystycznym są północne i północno-wschodnie stoki Grapy.

Ciekawostką Gorzenia Górnego w okolicach Grapy (Grodziska) jest kilkuhektarowe powierzchnie chronionego czosnku niedźwiedziego składające się tutaj z kilkuset tysięcy osobników. Prawdopodobnie jest największe nagromadzenie czosnku niedźwiedziego w Beskidzie Małym hmm Oto zdjęcia wzgórza Grapy z czosnkiem niedźwiedzim oraz dworu Zegadłowicza w Gorzeniu Górnym.

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11133/thumb/p15u9prva9cbd199l1i8f16j6tbs1.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11133/thumb/p15u9psov313oc1gni1llo1ips1p9m2.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11133/thumb/p15u9ptk6612l126riejbh41ga83.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11133/thumb/p15u9pufljs7u5m51f062cv16v34.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11133/thumb/p15u9pvqab7oh8shqg21oat1mhf5.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11133/thumb/p15u9q0jp910lvcl58h8d583906.JPG

10

piękne zdjęcia, niesamowite ile go tam jest , aż przed kompem poczułam czosnkowy zapach wink big_smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

11

A ja nawdychałem się tego czosnkowego zapachu do tego stopnia że do teraz go czuje lol

12

nie przejmuj się , wyjdzie Ci tylko na zdrowie  lol wink

13

Czosnek według ludowych wierzeń chroni od wampirów  wink
Więc od tej gadziny jesteś Darku bezpieczny  lol

Piękne, czosnkowe połacie  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

14

super sprawa Darek Zawsze jak tam przechodzę to potem mi zostaje smak w ustach Oczywiście po czosnku

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

15

Pięknie. Dworku niestety nie zwiedzałem, a pewnie warto. Niestety zawsze jak byłem w okolicy, to był zamknięty na cztery spusty. Dworek przypomniał mi, że czytałem oczywiście Zmory, które są na przemian rubaszne, a na przemian sentymentalne i jak może niektórzy wiedzą są satyrą na Wadowice (ukryte pod nazwą Wołkowice). Niektóre postacie w powieści miały swoje pierwowzory w autentycznych mieszkańcach tego pięknego miasteczka. Niestety dzisiaj jest to już zupełnie nieczytelne. Słyszałem, że początkowo Zmory nie sprzedawały się, aż do czasu jak zrobił im - niechcący - reklamę pewien ksiądz  lol

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-04-27 22:06:12)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

16

Po ZMORACH kolejną pozycją czytelniczą o loasach tego Wielkiego Polaka z Gorzenia Górnego powinny być MOTORY. Gorąco polecam!

17

Kolejna wizyta na Grapie w poszukiwaniu storczyków i pełne zaskoczenie w postaci kruszczyka sinego bez chlorofilu (odmiana różowa ? ). Pierwszy raz coś takiego spotkałem .

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/3500/13621/thumb/p165u400uv1f29412a1914fa80a1.jpg

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/3500/13621/thumb/p165u40jpd1f851qm619hu927bn73.jpg

trafił się też dzwonek albinos (skupiony a może  pokrzywolistny ?)

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/3500/13621/thumb/p165u46f351tv215oo158m1mq1ohb1.jpg

i niepozorny o tej porze roku buławnik szerokolistny .

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/users/1000/100/tmp/thumb/ptcfk19821k79icapirqjq19l1.jpg

Ostatnio edytowany przez Gustek (2011-08-15 20:41:31)

18

Łał ! Jestem pod wrażeniem tak cennych znalezisk storczyków big_smile Na dwóch pierwszych zdjęciach to oczywiście jest kruszczyk siny (Epipactis purpurata) i na dodatek w rzadszej odmianie bez chlorofilu, mający tutaj jedyne stanowisko w Beskidzie Małym. Gratuluje smile Ale to jest nic. Ten storczyk na ostatnim zdjęciu to buławnik wielkokwiatowy (Cephalanthera damasonium) z zawiązanymi owockami i chcę oznajmić że jest to odkrycie nowego gatunku rośliny dla Beskidu Małego !!! Wielkie gratulacje smile Natomiast na dzwonkach to się słabo znam, więc trudno mi powiedzieć coś o tej albinotycznej formie neutral

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-07-31 13:04:28)

19

Dariusz Tlałka napisał/a:

Natomiast na dzwonkach to się słabo znam, więc trudno mi powiedzieć coś o tej albinotycznej formie neutral

Wg mnie to dzwonek pokrzywolistny (Campanula trachelium L.) o rzadkiej białej odmianie kwiatów smile.
Gratuluję Gustku znalezienia pięknych i rzadkich okazów smile

20

Witajcie smile

Na forum o Beskidzie Małym przyciągnął mnie właśnie Gorzeń Górny. Pięknie piszecie tu wszyscy o zabytkowym dworku Zegadłowicza, o faunie i florze pod ochroną smile zapomniany został jednak jeden ważny element przyrody w Gorzeniu! Przyrody nieożywionej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że Gorzeń G. w swoim potoku odkrywa przepiękne piaskowce glaukonitowe! Niemalże identyczne z tymi z okna tektonicznego Żywca. Warstwy te datuje się ją na paleocen, względnie dolny eocen. Co ciekawe w tej okolicy odsłaniają się one tylko tutaj. Dlatego też lokalne wydzielenie tych warstw nazwano warstwami gorzeńskimi. Te drobnoziarniste piaskowce można obserwować w formie kanciastego gruzu - bloków skalnych w potoku, których wielkość (wzdłuż, wszerz i na wysokość)  sięgać może nawet do 1 m. Dlatego będąc w Gorzeniu warto i na to zwrócić uwagę jeżeli ktoś jest miłośnikiem geologii. Niestety ochrona przyrody nieożywionej w gm. Wadowice jest mówiąc wprost "olewana". Jak do tej pory mamy jeden pomnik przyrody nieożywionej (Skałka fliszowa na Żarze, k. Ponikwi). Przyglądałam się nieco bliżej bogactwu środowiska abiotycznego gminy i warto by zajęć się tym aspektem staranniej. W gminie jest kilka na prawdę unikowych wychodni warstw budujących obszar, na których studenci geologii mogliby skupić się podczas praktyk terenowych.

21

Będąc w Gorzeniu Górnym to tych piaskowców jeszcze nie widziałem. A gdzie one dokładnie się znajdują ?

22

Dariusz Tlałka napisał/a:

Będąc w Gorzeniu Górnym to tych piaskowców jeszcze nie widziałem. A gdzie one dokładnie się znajdują ?

Grupy skalne przy żółtym szlaku w okolicach Kamienia są mi dobrze znane, ale że niby są jakieś inne i to w pobliżu Gorzenia ? Też pierwszy raz słyszę wink

Zatem warto monitować do naszego drogiego kolegi MK - by może jakiś skrótowy czarny lub żółty szlak wytyczył smile

23

Tak, grupy skalne znajdują się przy żółtym szlaku z Czartaka na Leskowiec. Mają one formy bloków, progów, wszystkie z nich to warstwy istebniańskie. Piaskowce z Gorzenia, o których pisałam to zupełnie co innego. Są przede wszystkim młodsze i odróżnia je piękne zielone zabarwienie (to dzięki zielonemu glaukonitowi rozsianemu w całej skale, szczególnie dobrze widoczny na "świeżym" przełamie). Odsłaniają się one w brzegu potoku. Kiedy mnie było dane je oglądać robiąc badania do pracy magisterskiej było tam sporo mułu i innego naniesionego materiału przez potok (efekt ulewnego deszczu dnia poprzedniego). Ciężko mi określić dokładną lokalizację najlepszego odsłonięcia jakie znalazłam. Otoczenie odsłonięcia jest silnie zarośnięte. Dlatego mało kto zwraca uwagę na to co znajduje się w potoku. Niestety jest on też silnie zaśmiecony. Jadąc główną drogą biegnącą przez Gorzeń ("stromy" odcinek;)) w stronę Wadowic po lewej jest potok, tam trzeba przedrzeć się przez krzaki i oto to czego szukamy. Wrzucam jedno ze zdjęć jakie udało mi się tam zrobić. http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/4000/14271/thumb/p1683n8sio1q7epdn1b9uvdk10jm1.JPG

24

Muszę przyznać, że i ja nawet nie wiem w którym miejscu to jest

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

25

Według opisu przypuszczam że te piaskowce znajdują się nad potokiem Dąbrówka w pobliżu drogi prowadzącej z Gorzenia Górnego do Gorzenia Dolnego hmm W tym miejscu to jeszcze nie byłem neutral