Temat: Susfatowa Góra

Susfatowa Góra jest szczytem położonym pomiędzy Zagórnikiem a Kaczyną. Prowadzi tutaj zielony szlak turystyczny z Andrychowa na Groń Jana Pawła II. Szczyt ten wznosi się na wysokość 542 m. Największą atrakcją Susfatowej Góry jest tzw. "górski kanion" położony zachodnim stoku. Kanion ten przedstawia się w postaci skalnych ścian położonych wzdłuż górskiego potoku, który na przestrzeni lat uformował jego obecny kształt. Na tych ścianach skalnych można spotkać paprotkę zwyczajną i zanokcicę skalną. Natomiast na wschodnim stoku znajduje się nieskalista, ale równie malownicza Zbójecka Dolina smile

2

Odp: Susfatowa Góra

No proszę, a ja nigdy nie słyszałam ani tej nazwy, ani takich ciekawych informacji o tym wzniesieniu też nigdzie nie można znaleźć Darku. Piszą tylko, że w całości przykryte lasem i że nie jest dobrym punktem widokowym. A Ty Darku pokazujesz, że wcale tak nie jest, bo i jakiś "kanion", ciekawe roślinki i Zbójecka Dolina big_smile. Ciekawa jestem, czy ktoś z naszych Forumowiczów, oprócz Ciebie, idąc zielonym na Groń JP II widział to wszystko ?

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

nena napisał/a:

Ciekawa jestem, czy ktoś z naszych Forumowiczów, oprócz Ciebie, idąc zielonym na Groń JP II widział to wszystko ?

Idąc tym zielonym szlakiem turystycznym to tych atrakcji się nie zobaczy. Sam "kanion" ukryty jest w kompletnej dziczy big_smile Nie prowadzą tu nawet górskie ścieżki. Najlepiej do niego dotrzeć z samego Zagórnika idąc od centrum tej wsi, czyli skrzyżowań dróg obok kościoła w kierunku południowo-wschodnim i zaraz przed podnóżem południowo-zachodniego stoku Susfatowej Góry skręcamy w mniejszą drogę prowadzącą w kierunku północno-wschodnim. Dochodzimy do rozwidlenia potoków. Do "kanionu" dotrzemy udając się potokiem prowadzącym na wschód w górę i po wejściu w las nagle ukazują nam się te skalne ściany. Zaś do Zbójeckiej Doliny można dotrzeć od przystanku Kaczyny Kamieniołom, najpierw główną drogą w kierunku południowo-zachodnim, a następnie skręcić trzeba w ścieżkę w pierwszą dolinę po prawej stronie. I to jest właśnie ta Zbójecka Dolina smile

4

Darku, czy ty się prosisz o kolejne przewodnictwo? wink

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

piotr napisał/a:

Darku, czy ty się prosisz o kolejne przewodnictwo? wink

Przewodnikiem mogę być, tylko jak ja ogarnę te wszystkie planowane wyjazdy hmm No i przydało by się zrobić prawdziwy spis atrakcji dla całego obszaru Beskidu Małego big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-05-22 13:22:07)

6

no tak myślałam , że bez Ciebie to tam nikt nie trafi big_smile wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/