Temat: Mała Góra
Mała Góra w Beskidzie Małym, szczyt, o którym nikt nie pisze. Zapewne dobrze znany amatorom haszczingu!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mała Góra w Beskidzie Małym, szczyt, o którym nikt nie pisze. Zapewne dobrze znany amatorom haszczingu!
Mała Góra jest prawie niewyróżniającym się szczytem położonym na południowych stokach pomiędzy Czuplem a Magurką Wilkowicką. Szczyt ten znajduje się poza szlakami i z tego powodu jest mało znany. Natomiast dla mnie amatora chaszczingu z jego atrakcjami jest dobrze znany. Same jego stoki są ciekawie ukształtowane, przechodzą one w kierunku zachodnim i południowym w dwa podłużne garby pomiędzy którymi znajduje się szerszy stok o nazwie Groniczek. Na stokach schodzących na zachód znajdują się porozrzucane malownicze skałki z których największą atrakcją jest "Skała Czarownic" oraz obryw skalny nad samym potokiem. Natomiast na południowych stokach Małej Góry pomiędzy Groniczkiem a garbem południowym znajduje się duże nagromadzenie malowniczych stawów gdzie w zeszłym roku odkryłem tutaj największe obecnie znane w Polsce stanowisko skrzypa pośredniego liczące kilkadziesiąt tysięcy osobników. Zaś same podnóże Małej Góry porośnięte jest przez las iglasty na torfowisku ![]()
Mam też zaległe fotki malowniczych stawów ze stoku Małej Góry. Oto one ![]()
Na drugiej fotce widzę Darku, że ktoś już wrzucił do stawu starą oponę. Tubylcy nie byliby sobą, gdyby nie wykorzystali takiego miejsca do wyrzucania śmieci ![]()
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-05-26 09:48:46)
Piotrze nie wiem czy to jest stara opona. Mi to wygląda na grzbiet potwora z Loch Ness
![]()
Mam też zaległe fotki malowniczych stawów ze stoku Małej Góry. Oto one
Rzeczywiście pięknie się prezentują, pomijając oponę. Będę musiał je odnaleźć w wolnym czasie!
Darku, w ktorym miejscu są te stawiki? Jakieś wskazówki jak do nich dojść?
Piotrze nie wiem czy to jest stara opona. Mi to wygląda na grzbiet potwora z Loch Ness
![]()
I tego się trzymajmy
. My też mamy swojego potwora w Beskidzie Małym. Z pewnym pytaniem uprzedził mnie już Lowell79
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-05-27 08:29:01)
Chyba znalazłem na mapie wujka google...taki nieregularny kształt. TYlko pytanie czy w nich będzie woda?
Darku, w ktorym miejscu są te stawiki? Jakieś wskazówki jak do nich dojść?
Od przystanku pociągowego PKP Łodygowice udajemy się najpierw szlakiem żółto-czerwonym w kierunku północno-zachodnim. Po pewnym czasie od niego oddziela się szlak czerwony, my udajemy się wciąż żółtym aż do miejsca gdzie po lewej stronie napotkamy kościół i cmentarz i zaraz przy przystanku Łodygowice Kościół skręcamy w drogę w kierunku północno-wschodnim. Droga ta po pewnym czasie zamienia się w ścieżkę. Idziemy czały czas tą ścieżką aż dojdziemy do tych stawików. Zlokalizowane są one wzdłuż potoku który jest dopływem Bartoszowca ![]()
Bardzo ładne te stawiki Darku ![]()
stawiki wyglądają bardzo ciekawie i zachęcają do odwiedzenia tego miejsca ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 11 zapytań ]