1

Temat: Czeski Raj

Z racji tej że obecnie mieszkam w Czechach i daleko mam do naszych Beskidów, penetruję okoliczne wszystko co jest n.p.m. Chociaż brakuje " Ducha Beskidzkiego" też jest na co popatrzeć a i spocić się też można smile Poniżej link do mojej wczorajszej przechadzki smile https://picasaweb.google.com/jardo1970/ … directlink

2

Odp: Czeski Raj

Fajna wyprawa. Tereny mi obce, choć raz tam byłem w życiu. smile

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

3

Pikne tereny!

4

Ciekawe miejsce jardo i piękna fotorelacja. smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

5

....a mnie najbardziej podobała się  " narada partyjna" przed atakiem .

6

iziel napisał/a:

....a mnie najbardziej podobała się  " narada partyjna" przed atakiem .

zdąrzyłem uciec przed zapadnięciem decyzji o ataku big_smile

7

Czeski raj - prawdziwy raj  smile

Piękne widoczki, skałki, chałupki, no i autochtoni  wink   big_smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2011-04-17 18:21:47)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

Wczoraj udałem się na kolejny etap wędrówki po Czeskim Raju, tym razem w jego południową część w okolicy Mnichowa Hradiste. Teren ten w 2005 roku został ogłoszony parkiem geologicznym UNESCO. Można tutaj zobaczyć wiele bloków z piaskowca oddzielonych od siebie wąski i głębokimi rozpadlinami. Są też ruiny zamków/ Klamorna, Drabskie Swetnicki, oraz Valecov/ Wycieczka była udana, piękne widoki ciekawe formy skalne no i te ruiny zamków smile  Pogoda również dopisała a w jednym z zamków można było się schłodzić złocistym napojem z pianką big_smile  Zapraszam na fotorelację smile https://picasaweb.google.com/jardo1970/CeskiRajValecov

9

Rewelacyjne miejsce jardo i bardzo ciekawie go nam pokazałeś na zdjęciach smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

10

Super, ja osobiście poczekam na relację z innych okolic Czeskiego Raju.Mianowicie z okolic Hrubej Skali,hradu Trosky  i uzdrowiska Sedmihorky.

Góroczub.

11

no ja też mam nadzieję mirku, że jardo będzie wycieczkę po Czeskim Raju kontynuował i jeszcze tu niejedno ciekawe miejsce zobaczymy wink

12

W tamtych okolicach już byłem kilka lat wcześniej smile niestety niewiele fotek mam sad  Trzeba będzie trasę powtórzyć big_smile https://picasaweb.google.com/jardo1970/Downloads

13

jardo powtórz proszę.Będzie to powrót do wspomnień z dzieciństwa.Spędziłem tam kilka wakacji gdy moja mama pracowała w Turnovie.

Góroczub.

14

Mam coś tutaj jeszcze dla Ciebie Mirku z przed kilku lat, jak córki były u mnie na wakacjach smile  Może rozpoznasz niektóre miejsca big_smile  https://picasaweb.google.com/jardo1970/Czechy2009

15

Jardo fajny ten Czeski Raj. Chyba Czesi pozazdrościli Słowakom ichniejszego raju smile. A w ostatniej galeryjce widzę znajome widoczki z Pragi w tym nieśmietelne hiciory typu Plac Wacława, Most Karola itd. Szkoda, że Praga zrobiła się teraz taka droga i "zadeptana" przez turystów. Słyszałem, że pobierają już nawet pieniądze za wstęp do Złotej Uliczki sad Mimo wszystko z trójcy reprezentacyjnych stolic C.K. monarchii (Praga, Budapest, Wien) zawsze do Pragi miałem największy sentyment.

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-07-17 21:41:34)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

16

Jardo, dzięki.Znalazłem sporo znajomych miejsc;Hruba Skala, Mysia Dziura itp.Praga to piękne miasto,choć słabo je pamiętam.Byłem tam  tak dawno ,że niektórzy z forumowiczów byli wtedy  jeszcze  owijani pieluszkami tertowymi. big_smile

Ostatnio edytowany przez mirek (2011-07-18 07:58:01)

Góroczub.

17

Chciałaby dusza do raju  smile ten Czeski Raj jak najbardziej się do tego nadaje  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

18

Za oknami prawie wiosna big_smile  więc w niedzielę postanowiłem rozpocząć sezon na wędrówki w Czeskim Raju i kontynuować to co zacząłem w ubiegłym roku big_smile  Zatem zapraszam na pierwszą relację z labiryntów skalnego miasta Chleviste big_smile

19

Piękny ten skalny labirynt, jest się gdzie pogubić. big_smile Rewelacyjna wycieczka jardo, a zdjęcia skałek cool. Zazdroszczę wrażeń. wink

20

No przyszedł czas na kontynuację wędrówki po Czeskim Raju smile  Co prawda było to już miesiąc temu, ale się nie mogłem jakoś zebrać z pisaniem smile  Tym razem na specjalne życzenie Mirka okolice Turnowa, zamku Hruba Skała no i oczywiście uzdrowisko Sedmihorki smile  Zapraszam big_smile
http://yardo1970.blogspot.cz/2012/05/cz … .html#more

21

Jardo,dzięki za wspaniałe foty i wspomnienia z lat młodzieńczych.

Góroczub.

22

Na ten deszczowy wieczór - bardzo dobre  big_smile