Temat: Rzyki Jagódki - Babia Góra
Czy będąc na Leskowcu i podziwiając widok na Babią Górę myśleliście o tym, żeby dojść tam w ciągu jednego dnia?
Ja miałem takie myśli... Rzuciłem temat kuzynowi, zdecydował się od razu bo lubi takie akcje i w dniu 14.08.11 ruszyliśmy w trasę Rzyki Jagódki - Leskowiec - Babia Góra.
Z Rzyk wystartowaliśmy o 4.30, trasa wiodła naturalnie na Leskowiec, następnie żółtym szlakiem do Targoszowa, potem bez szlaku do Kukowa i Lachowic. Z Lachowic niebieskim szlakiem na Jałowiec, dalej zółtym i zielonym przez Przełęcz Klekociny na Mędralową. Z Mędralowej Głównym Szlakiem Beskidzkim dochodzimy do schroniska na Markowych Szczawinach. Następnie osiągamy Przełęcz Brona i ok. 18.00 docieramy na szczyt Babiej. Tu niespodzianka - słońce, ciepło i bezwietrznie, niezła widoczność na Leskowiec
Jeszcze tylko zejście do schroniska ok. 1,5h i zasłużony odpoczynek. Trasa Rzyki Jagódki - Babia Góra zajęła nam więc ok. 13,5h + 1,5h zejście do schroniska na Markowych. Razem Rzyki Jagódki - Babia Góra- Markowe Szczawiny około 15h.
Dobrze, że jesteśmy "zaprawieni w bojach" bo niedzielny spacer to nie był. Zasuwaliśmy dość szybkim tempem i dzięki temu udało nam się dojść do schroniska przed zmrokiem i jeszcze wygospodarowaliśmy czas na godzinną drzemkę na Jałowcu. Pogodę mieliśmy idealną - słonecznie i ciepło. Wspaniała wycieczka, która dostarczyła wielu wrażeń i satysfakcji. Jeśli jesteś w dobrej formie to polecam, inaczej będziesz płakał/a po drodze
. Jeszcze kilka danych; całkowita długość trasy: ok. 42km, suma podejść: 3500m, suma zejść: 2750m.
![]()
Widok z Leskowca na Babią Górę (godzina 5:30)
![]()
Widok z Babiej Góry na Leskowiec (godzina 18:00)
Ostatnio edytowany przez mentos (2011-08-18 22:34:00)