1

Temat: Na kalwaryjskich dróżkach

„To, co tutaj stale pociąga na nowo, to właśnie owa tajemnica zjednoczenia Matki z Synem i Syna z Matką. Tajemnica ta jest opowiedziana plastycznie i szczodrze przez wszystkie kaplice i kościółki, które rozłożyły się wokół centralnej bazyliki".
                                                                                                                                      /Bł. Jan Paweł II /

Każdy pewnie słyszał, zna lub chodził po kalwaryjskich dróżkach wytyczonych wśród beskidzkiej przyrody na stokach Góry Lanckorońskiej (530 m) i góry Żar /Żarek/ (527 m). Historia dróżek kalwaryjskich sięga 1600 r. kiedy to wojewoda krakowski, Mikołaj Zebrzydowski, wzniósł na górze Żarek pierwszą kaplicę. Doszukałam się w necie, że „przełomowe znaczenie dla rozwoju dróżek kalwaryjskich miała książka Christiana Adrichomiusza, opisująca Jerozolimę w czasach Chrystusa z którą zetknął się Mikołaj Zebrzydowski około 1604 roku. Postanowił wówczas ufundować, wzorowane na Jerozolimie, stacje Męki Pańskiej, tym bardziej, że dopatrzył się w swoich posiadłościach, rozłożonych pomiędzy Lanckoroną i Żarem, znacznego podobieństwa do położenia Jerozolimy. Wzgórze Żarek nazwano Golgotą, wzniesienie pod Lanckoroną – Górą Oliwną, pagórek w okolicy dzisiejszej Kaplicy Dom Kajfasza – Górą Syjon, wzniesienie pod przyszły Ratusz Piłata – Górą Moria, a rzekę Skawinkę nazwano Cedronem.”

Most Anielski
https://lh5.googleusercontent.com/-LmVuVO8klbw/Ts5vfEm2G3I/AAAAAAAACco/a428NImPHTY/s912/SDC15012.JPG?gl=PL
foto: Jolanta

Na obszarze dróżek rośnie wiele drzew. Niektóre z nich wiekiem  pamiętają ich początki. Tworzą urokliwe aleje chroniąc pielgrzymujących przed spiekotą  i deszczem  smile.  Szczególnego uroku nabierają wczesną wiosną i jesienią . Dominują wśród nich buki , dęby , kasztanowce , lipy, klony, brzozy, jesiony i robinie.

https://lh4.googleusercontent.com/-0XK3jID1q2I/Ts5zDHwxk1I/AAAAAAAACkk/5YvUq4aNmds/s912/100_3739.JPG?gl=PL
foto: nena

Kaplice na dróżkach powstały w XVII w. Ujmują swoją oryginalną architekturą. Każda posiada ołtarz główny, a niektóre również boczne ołtarzyki, dodatkowe wyposażenie i piękną polichromię. Niestety upływ czasu i warunki atmosferyczne powodują , że konieczne jest podjęcie szybkich prac konserwatorskich , żeby te ciekawe obiekty mogły odwiedzać jeszcze przyszłe pokolenia. Dróżki kalwaryjskie wraz z Bazyliką i Klasztorem oo. Bernardynów ze względu na unikalną wartość przyrodniczą, kulturową i kultową wpisano na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO jako: Krajobrazowy Zespół Manierystycznego Parku w Kalwarii Zebrzydowskiej. Nie da się wejść do środka wszystkich kaplic, ponieważ są na co dzień zamknięte. Wtedy pozostaje jedynie zerknięcie do środka przez okna lub dziurki w drzwiach smile. Tylko niektóre można zwiedzić od środka.

Kaplica Serca Maryi
https://lh4.googleusercontent.com/-5Y2fS5k-cgM/Ts50glpLiRI/AAAAAAAACoA/K0P4m6BIxSE/s912/100_3815.JPG?gl=PL
foto: nena

W czwartek dopisałyśmy sobie z Jolantą Kalwarię Zebrzydowską do naszej wcześniejszej lanckorońskiej wycieczki smile. Właściwie to postanowiłyśmy przejść całe dróżki kalwaryjskie, odwiedzając po kolei rozmieszczone na nich kapliczki i kościółki smile. A jest ich wszystkich razem 42. Dzień 25 sierpnia 2011 r. już o poranku zapowiadał się bardzo upalny. To nas jednak nie zraziło i wczesnym przedpołudniem parkujemy autko przed Bazyliką Matki Bożej Anielskiej w Kalwarii Zebrzydowskiej i ruszamy w stronę pierwszej kapliczki ... smile.

Przejście wszystkich dróżek to trasa o długości ok. 10 km z pięknymi widokami na Beskidy. Najlepiej wybrać się w dzień tygodnia. Wtedy nie ma tłumów i można spokojnie zatrzymać się, zaglądnąć i pokontemplować przy każdej kapliczce, kościółku czy obiekcie towarzyszącym , bo takowe na dróżkach też istnieją smile. Polecamy wszystkie. Poniżej zostawiam mapkę wg której znajdowałyśmy i odwiedzałyśmy poszczególne obiekty na dróżkach.

Trasa dróżek
https://lh6.googleusercontent.com/-sRgDR7BRJ2k/TuOoD86_QiI/AAAAAAAADto/DXl25Jri6Ig/s912/bez%2525C2%2525A0tytu%2525C5%252582u.JPG?gl=PL
Źródło: wikipedia

Naszą wędrówkę zakończyłyśmy na Placu Rajskim w Bazylice, przed cudownym Obrazem Matki Bożej Kalwaryjskiej. A jak na raj przystało, wink trzeba było po długiej wędrówce, coś dobrego, nie tylko duszy ale i ciału zafundować big_smile, więc zafundowałyśmy sobie na koniec dnia solidną papieską kremówkę big_smile wink. Kalwarię Zebrzydowską opuszczałyśmy w przepięknie zachodzącym tego dnia słońcu smile.

PS. Nie ominęły nas oczywiście tego dnia przygody ... big_smile. Siadając na ławce przed Domem Matki Bożej zaliczyłam glebę ...  big_smile, a obchodząc z tyłu Ratusz Piłata trafiłyśmy na gniazdo pełne szerszeni ... big_smile Pomimo tego, chyba dzięki temu miejscu, całe i zdrowe wróciłyśmy do domu big_smile 

Po kliku na kapliczkę nasz wspólny albumik z kalwaryjskich dróżek smile. Polecamy dróżki szczególnie tym, którzy szukają Boga, ciszy, spokoju i ucieczki od problemów dnia codziennego. smile.

https://lh5.googleusercontent.com/-flOkKdCRD9k/Ts50Urk8JyI/AAAAAAAACng/JUJ7cCAdWfE/s912/100_3803.JPG?gl=PL

Jolu ogromnie dziękuję za wspólne pielgrzymowanie smile. Jakże miło było razem wędrować po tych pełnych uroku ścieżkach smile.

"To jest zupełnie przedziwna rzecz - te dróżki..." smile
                                                                                       /Bł. Jan Paweł II/

Ostatnio edytowany przez nena (2011-12-10 19:45:20)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Odp: Na kalwaryjskich dróżkach

Piękne te budowle dróżki kalwaryjskiej smile Wprawdzie tą dróżką nie szedłem, ale byłem w okolicach klasztoru oraz przy ruinach zamku na górze Żar smile

3

Kawał  drogi przeszłyście Jedno jest pewno Szłyście w spokoju ale przy uroczystościach to ciężko było by coś zobaczyć

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

4

baca napisał/a:

Kawał  drogi przeszłyście Jedno jest pewno Szłyście w spokoju ale przy uroczystościach to ciężko było by coś zobaczyć

I o to nam najbardziej chodziło  smile udało się wiele z tych śliczności spokojnie pooglądać, szkoda, że nie wszystko jest dostępne...   hmm

Na mnie największe wrażenie zrobiła Betsaida z aniołem, który odbijał się w sadzawce  big_smile

Trochę mam wątpliwości czy aby widziałam ruiny zamku barwałdzkiego czy też może były to ruiny kościoła, który tam kiedyś stał... hmm  ale to bym musiała z Tobą Baca albo z Darkiem T. na żywo obgadać przy jakiejś okazji  wink  big_smile

Wędrowanie z Tobą Nena to czas śmiechu i czas kontemplacji - dziękuję smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2011-08-28 20:26:21)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

Pewnie Jolu Jak wrócę to podeślę ci foto czy to wtedy widziałaś smile

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

6

Fajnie smile czekam cierpliwie  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

7

jolanta napisał/a:

Trochę mam wątpliwości czy aby widziałam ruiny zamku barwałdzkiego czy też może były to ruiny kościoła, który tam kiedyś stał... hmm  ale to bym musiała z Tobą Baca albo z Darkiem T. na żywo obgadać przy jakiejś okazji  wink  big_smile

Z tego Jolu co jeszcze doczytałam w dopatrzyłam na zdjęciach big_smile to to co widziałyśmy, to były ruiny kościoła smile, ale z tego co widzę niewiele nam brakowało, żeby odnaleźć i zobaczyć ruiny zamku Barwałd ... big_smile

cyt: "Po kilku minutach docieramy do Kaplicy Św. Marii Magdaleny. Dalej idąc grzbietem docieramy do szczytu. Znajdują się tu resztki ruin zamku Barwałd."

Ostatnio edytowany przez nena (2011-08-30 14:58:01)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

8

nena napisał/a:

(...) Z tego Jolu co jeszcze doczytałam w dopatrzyłam na zdjęciach big_smile to to co widziałyśmy, to były ruiny kościoła smile, ale z tego co widzę niewiele nam brakowało, żeby odnaleźć i zobaczyć ruiny zamku Barwałd ... big_smile

cyt: "Po kilku minutach docieramy do Kaplicy Św. Marii Magdaleny. Dalej idąc grzbietem docieramy do szczytu. Znajdują się tu resztki ruin zamku Barwałd."

Czyli należało iść jeszcze dalej za to miejsce, z którego zawróciłyśmy  hmm

Ponieważ ktoś musi być winny  wink  - winne są pszczoły   wink  big_smile

9

Ja na dróżkach byłem z jakieś 17 lat temu, nie wiele pamiętam. Kilka lat temu byłem w Sanktuarium w Kalwarii . To wszystko robi na prawdę duże wrażenie. Kiedyś trzeba będzie przypomnieć sobie trasę dróżek kalwaryjskich....

10

Jolanta napisał/a:

Czyli należało iść jeszcze dalej za to miejsce, z którego zawróciłyśmy  hmm 
Ponieważ ktoś musi być winny  wink  - winne są pszczoły   wink big_smile

Na to wygląda Jolu big_smile, ale dobrze, że jest na co zrzucić winę … big_smile wink

lowell79 napisał/a:

Ja na dróżkach byłem z jakieś 17 lat temu, nie wiele pamiętam. […] Kiedyś trzeba będzie przypomnieć sobie trasę dróżek kalwaryjskich....

Ja byłam jako dziecko z rodzicami i też niewiele pamiętałam i wiem, że wtedy całych nie przeszłam na pewno.

11

lowell79 napisał/a:

(...) Kiedyś trzeba będzie przypomnieć sobie trasę dróżek kalwaryjskich....

Fajne jest to w dróżkach kalwaryjskich, że każdy moim zdaniem znajdzie tam coś dla siebie - od uniesień duchowych - religijnych po kontemplację architektury i otaczającej ją przyrody  smile

No i jak to już było wspomniane warto wybrać się w tygodniu.

Cisza i spokój działają na korzyść tego miejsca smile

12

widzę, że sprawa ruin rozwiązana

- Jan Galicz

13

baca napisał/a:

widzę, że sprawa ruin rozwiązana

...ale jakieś fotki możesz Baca tu wstawić  - będzie info dla następnych poszukiwaczy wink big_smile

14

Jest okazja odświeżyć temat. smile

Kalwaryjskie Misterium Pasyjne, zaczęło się w połowie XVII w. Po zreformowaniu go po II wojnie światowej gromadzi do dzisiaj rzesze pielgrzymów i turystów z kraju i z zagranicy. Misterium w Kalwarii jest odtwarzane każdego roku, w poszczególne dni Wielkiego Tygodnia. Odbywa się w plenerze na Dróżkach Kalwaryjskich na przestrzeni ok. 6 kilometrów. Inscenizacja procesji palmowej, z modlitwami, śpiewami i dialogami, po raz pierwszy po II wojnie światowej została przedstawiona w kalwaryjskim sanktuarium w 1947 roku. Od tamtego czasu stała się ona nieodłączną częścią Chwalebnego Misterium Męki Pańskiej.

Kilkanaście zdjęć z dzisiejszej Drogi Krzyżowej na kalwaryjskich dróżkach (po kliku na zdjęcie)

http://i.iplsc.com/-/000285Y82G5DCPHA-C0-F3.jpg