Odp: Magurka Wilkowicka
Ciekawe czy jeśli, daj Boże, będzie zimą śnieg to wpuszczą nas psimi zaprzęgami... Kiedyś mogłem na Magurkę wjeżdżać... ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ciekawe czy jeśli, daj Boże, będzie zimą śnieg to wpuszczą nas psimi zaprzęgami... Kiedyś mogłem na Magurkę wjeżdżać... ![]()
Tak się złożyło, że dziś nawiedziłem Magurkę Wilkowicką. Oto co zobaczyłem:
Wschodni stok, tuż poniżej schroniska, rozorany przez ciężki sprzęt:
Polana szczytowa (stok zachodni)
Parking???:
I jeszcze raz stok wschodni polany szczytowej:
I stok zachodni jeszcze raz:
Nie wiem jak to skomentować. Magurka robi się kolejnym ośrodkiem turystyki masowej typu Równica??? Oby nie!!!
no brak słów Tak patrzę na to miejsce i mam wrażenie że nie tylko Magurka Wilkowicka straci na uroku ale też pobliskie szczyty
Darek o której byłeś, ja też przez dwie godzinki byłem na Magórce ![]()
No wszędzie musi się pchać w góry ta cywilizacja, wcześniej Łysa Przełęcz a teraz Magurka Wilkowicka. A z ochrony przyrody to nic się nie dzieje. Za niedługo to Beskid Mały nieźle zabetonują podobnie jak Beskid Śląski ![]()
Darek o której byłeś, ja też przez dwie godzinki byłem na Magórce
Około 13:30. Strzeliłem piffo, pogadałem chwilę z Jarkiem z bufetu i tak około 14 zacząłem schodzić do Wilkowic.
kris_61 napisał/a:Darek o której byłeś, ja też przez dwie godzinki byłem na Magórce
Około 13:30. Strzeliłem piffo, pogadałem chwilę z Jarkiem z bufetu i tak około 14 zacząłem schodzić do Wilkowic.
Ano szkoda, bo po 13 szedłem już do Wilkowic czarnym. Po drodze zamarudziłem u chatkowego na Rogaczu. Z bufetowym tez trochę pogadałem ![]()
Ano szkoda, bo po 13 szedłem już do Wilkowic czarnym. Po drodze zamarudziłem u chatkowego na Rogaczu. Z bufetowym tez trochę pogadałem
No to mamy wybitnego pecha. To już, o ile pamiętam, drugi raz kiedy rozmijamy się o kilka minut (Potrójna w kwietniu ubiegłego roku) ![]()
No to mamy wybitnego pecha. To już, o ile pamiętam, drugi raz kiedy rozmijamy się o kilka minut
kiedyś na siebie traficie na pewno ![]()
Generalnie rzecz biorąc, nie jestem przeciwny budowaniu udogodnień dla obsługi turystów, w tym turystów/sportowców narciarskich, ale:
1. na Magurce już jest jedno takie udogodnienie, a mianowicie schronisko PTTK - biorąc pod uwagę ograniczony obszar szczytu, głupotą i działaniem niszczycielskim jest budowanie kolejnego
2. nie sądzę, żeby ten kawał betonu, nawet z trawiastym dachem, mógł wkomponować się w polanę, szczególnie, że jest umieszczony na samym szczycie grzbietu - bardziej neutralnie całość wyglądałaby kilkanaście metrów poniżej grzbietu i wtedy być może ładnie wtapiałaby się w krajobraz.
A kiedyś na Magurce była ładna polana ![]()
A kiedyś na Magurce była ładna polana
Straszne jest to, co odstawili, straszne.. coraz częściej mam wrażenie, że kasa, układy i dziwne koncepcje osób, które przy okazji 'rozwoju' kombinują, jak ukręcic swój własny biznesik na boku ![]()
Dobrze napisałeś "kiedyś"
Generalnie rzecz biorąc, nie jestem przeciwny budowaniu udogodnień dla obsługi turystów, w tym turystów/sportowców narciarskich,
A ja jestem. Czym więcej udogodnień - wyciągów, bud, asfaltu, tym niestety więcej ludzi, śmieci i syfu. Dla mnie np. Żar w obecnym kształcie to jest jedna wielka ohyda: góra ze ściętym wierzchołkiem, poogradzana płotami, obsypana budami z fastofoodem, udostępniona dla wszystkich przy pomocy szpetnej kolejki linowo-torowej. Powiedzmy szczerze - to nie żadna góra, ale Disneyland... A to co widzę na zdjęciu powyżej to jest jakiś koszmarny kloc, który mógłby w "pięknie" konkurować tylko z blokami z wielkiej płyty.
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-10-02 20:16:54)
Rafał napisał/a:Generalnie rzecz biorąc, nie jestem przeciwny budowaniu udogodnień dla obsługi turystów, w tym turystów/sportowców narciarskich,
A ja jestem. Czym więcej udogodnień - wyciągów, bud, asfaltu, tym niestety więcej ludzi, śmieci i syfu. Dla mnie np. Żar w obecnym kształcie to jest jedna wielka ohyda: góra ze ściętym wierzchołkiem, poogradzana płotami, obsypana budami z fastofoodem, udostępniona dla wszystkich przy pomocy szpetnej kolejki linowo-torowej. Powiedzmy szczerze - to nie żadna góra, ale Disneyland... A to co widzę na zdjęciu powyżej to jest jakiś koszmarny kloc, który mógłby w "pięknie" konkurować tylko z blokami z wielkiej płyty.
Oj to prawda Piotr Ja do ej pory nie mogę się z tym pogodzić
W takim razie spójrzmy na fotkę chyba z 4 grudnia 2007 r.
Wygląda na to że będzie na szczycie jak na Równicy albo na Żarze
http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi … rking.html
Czyli tak jak przypuszczałem
Zamierzamy wykupić tam teren i urządzić na nim parking dla około 50 pojazdów.
- To nie jest dziewicze miejsce. Na istniejącej drodze i tak jest ruch, bo w wyższych partiach Magurki mieszka sporo osób. Parking, który chcemy zbudować, nie będzie duży, więc Magurka nie zostanie zadeptana i zajeżdżona - odpowiada wójt Rączka.
Czyli co??? Wójt wynajmie górala z ciupagą, przed parkingiem postawi szlaban, wpuści 50 samochodów dziennie, a ciupagą zawróci nadwyżkę aut spowrotem na dół???
Robi się druga Równica. Niestety ![]()
a może będzie jak Szczelińcu? dwóch cieciów-bileterów na dole i jeden na górze z radyjkami?
raczej nie, niestety...
Wygląda na to że będzie na szczycie jak na Równicy albo na Żarze
http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi … rking.html
Normalnie mnie postrząsnęło
:(:( Chyba nie zasnę, bo tak mi się podniosło ciśnienie. Ceprowa góra na dobre. ![]()
Będziemy tam chadzać świtem i po zmroku - w sam raz na wschody i zachody.... a za dnia uciekać w kierunku Czupla...
![]()
No cóż, jak już się zrobiło "wielką infrastrukturę" pod biegówki, to wypada i zrobić Alpenstrasse i "światowy parking". Do tego nie może zabraknąć "wielkiej gastronomii", bo jakżeby inaczej, a skoro już to wszystko miałoby być, to wypada wyrżnąć las, zrobić stoki zjazdowe (oświetlone rzecz jasna) i jakąś kolejkę linową/szynową/...wie-jaką plus stado orczyków. Hulaj dusza, kasa leci, hej!
A u nas w konkursie na 7 Cudów nikt ich nie zgłosił....
A u nas w konkursie na 7 Cudów nikt ich nie zgłosił....
zgłosimy jak będzie konkurs na najbrzydsze miejsca ![]()
Czy ktoś już zwrócił uwagę na stronę ze sferycznymi fotografiami panoramicznymi?
Jeśli nie, to zachęcam do odwiedzin. Każdy znajdzie tam coś dla siebie w najwyższej jakości.
Na stronie można znaleźć m. in. panoramy z Magurką Wilkowicką w roli głównej ...
Kiedyś miałem wielki sentyment do Magurki, dziś niestety to dla mnie pagór pozbawiony górskiego klimatu. Parking z ażurowych płyt, budynek dla obslugi zawodów...ktoś kto twierdzi, ze ten betonowy kloc bedzie sie dobrze komponował z otoczeniem chyba zmysły postradał. To straszydło nawet nie jest drewnem obudowane, którym wspominano. Szlak na Czupel z Magurki to nie szlak a trakt, po kórym jeżdza nawet samochody. Nawet tuz pod wierzchołek Czupla mozna wjechac samochodem czego byłem swiadkiem w ubiegłej zimy !!. Mało tego, w połowie szlaku miedzy Czuplem a Magurką ktoś wykupił sobie kawalek terenu pod zabudowe jak mniemam gdyz przechodząc można czesto i usłyszeć i zobaczyć jak własciciel kosiareczka spalinową wykasza swoją nową posesję. Kto wogóle wydaje zezwolenia na budowę w takim terenie ? I to ma być park krajobrazowy ?. Wracajac do pocztowek archiwalnych ciekaw jestem czy widoczne na zdjeciu schronisko bylo na miejscu starego czy obecnego schronu? Podejrzewam, że starego.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 11 zapytań ]