Temat: Jaskinie i dziury
Jeśli chodzi o jaskinie Beskidu Małego to zaczynam się dopiero wgryzać w ten temat i robię pierwsze odkrycia. Beskid Mały może pochwalić się kilkoma ciekawymi obiektami. Należy wymienić tutaj Czarne Działy,Jaskinię Lodową, Grotę Komonieckiego, Jaskinię w Straconce, Wietrzna Dziura (Smocza Jama) oraz wiele innych mniejszych i mniej znanych dziur. Oto, na początek, krótka relacja z Wietrzna Dziura.
Byłem dzisiaj w jaskini w straconce. szczerze mówiąc nie spodziewałem się że jest taka trudna. Dotychczas w beskidzie małym byłem w jaskiniach w czarnych działach. jest ich 6 lub 7. oraz w wietrznej dziurze na magurce. Jaskinia w straconce jest z nich najtrudniejsza ze względu na ostre zejście do jaskini(poradziłem sobie bez liny ale przy wychodzeniu musiałem się namęczyć) a szczególnie trudne są 2 ostatnie zaciski gdzie ledwo udało mi się zmieścić.Przez ostatni musiałem przeciskać się głową w dół i trochę się przy tym poobdzierałem. na końcu znajduje się zeszyt wpisów. niestety był tak mokry że nie udało mi się do niego wpisać..
Gratuluje i zazdroszczę wrażeń!!!
Osobiście mogę polecić Komonieckiego, Czarne Działy, Lodową. Od dłuższego czasu poszukuję też otworu Mysiorowej Jamy w Zagórzu k/Wadowic. Znalazłem nawet opis dojścia w przewodniku P. Matuszczyka ale niestety teren jest mocno zmieniony z uwagi na budowę zapory w Świnnej Porębie. A poza Beskidem Małym polecam Jaskinię Malinowską w rejonie Skrzycznego i Zimną Dziurę w Szczeblu (Beskid Wyspowy). Ta ostatnia zrobiła na mnie ogromne wrażenie z uwagi na niesamowitą ciasnotę. Choć to tylko dwadzieścia kilka metrów korytarzyka ale mieliśmy niezłą gimnastykę aby ją przejść. Pozdrawiam!