Temat: Jaskinie i dziury

lowell79 napisał/a:

Jeśli chodzi o jaskinie Beskidu Małego to zaczynam się dopiero wgryzać w ten temat i robię pierwsze odkrycia. Beskid Mały może pochwalić się kilkoma ciekawymi obiektami. Należy wymienić tutaj Czarne Działy,Jaskinię Lodową, Grotę Komonieckiego, Jaskinię w Straconce,  Wietrzna Dziura (Smocza Jama) oraz wiele innych mniejszych i mniej znanych dziur. Oto, na początek, krótka relacja z Wietrzna Dziura.

wietrzna dziura

gosc napisał/a:

Byłem dzisiaj w jaskini w straconce. szczerze mówiąc nie spodziewałem się że jest taka trudna. Dotychczas w beskidzie małym byłem w jaskiniach w czarnych działach. jest ich 6 lub 7. oraz w wietrznej dziurze na magurce. Jaskinia w straconce jest z nich najtrudniejsza ze względu na ostre zejście do jaskini(poradziłem sobie bez liny ale przy wychodzeniu musiałem się namęczyć) a szczególnie trudne są 2 ostatnie zaciski gdzie ledwo udało mi się zmieścić.Przez ostatni musiałem przeciskać się głową w dół i trochę się przy tym poobdzierałem. na końcu znajduje się zeszyt wpisów. niestety był tak mokry że nie udało mi się do niego wpisać..

lowell79 napisał/a:

Gratuluje i zazdroszczę wrażeń!!!

dmaly napisał/a:

Osobiście mogę polecić Komonieckiego, Czarne Działy, Lodową. Od dłuższego czasu poszukuję też otworu Mysiorowej Jamy w Zagórzu k/Wadowic. Znalazłem nawet opis dojścia w przewodniku P. Matuszczyka ale niestety teren jest mocno zmieniony z uwagi na budowę zapory w Świnnej Porębie. A poza Beskidem Małym polecam Jaskinię Malinowską w rejonie Skrzycznego i Zimną Dziurę w Szczeblu (Beskid Wyspowy). Ta ostatnia zrobiła na mnie ogromne wrażenie z uwagi na niesamowitą ciasnotę. Choć to tylko dwadzieścia kilka metrów korytarzyka ale mieliśmy niezłą gimnastykę aby ją przejść. Pozdrawiam!

Odp: Jaskinie i dziury

Akurat miałem okazje być przy Jaskini Mysiorowa Dziura. Najlepiej tam dotrzeć drogą z Mucharza prze teren powstającego zbiornika Świnna Poręba. Następnie do Zagórza i ku szczytu Kurczyny. Potem z tego wzniesienia około 500 m na południe i jesteśmy na miejscu. Znajdują się tam dwa otwory w ziemi, ukryte wśród zalesionej skarpy.

3

dmaly napisał/a:

Od dłuższego czasu poszukuję też otworu Mysiorowej Jamy w Zagórzu k/Wadowic. Znalazłem nawet opis dojścia w przewodniku P. Matuszczyka ale niestety teren jest mocno zmieniony z uwagi na budowę zapory w Świnnej Porębie.

Akurat to mój post sprzed przeniesienia forum smile Zarówno Mysiorową jak i Lisią jamę już spenetrowałem, choć dotarłem tam troszkę inaczej. Od Zagórza nasypem kolejowym w stronę Suchej ok. 1,5 km. Następnie podmokłą ścieżką w lewo w las (przed nami musi być duża polana z amboną myśliwską) i w momencie gdy dojdziemy do rozwidlenia, prawą odnogą już prawie płasko po ok 5 min. dochodzimy do otworu Mysiorowej. Kilkanaście metrów wyżej, pod bukiem jest otwór Lisiej.

Kilka fotek z penetracji

Mysiorowa jest troszkę skomplikowana orientacyjnie, a również pokonanie małego (2m) i ciasnego kominka przysporzyło mi trochę kłopotu smile

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

4

Dzięki za galerię i opis! Myślę, że może kiedyś się skuszę wink

Nie wiem czy ktoś zna jaskinie pod Jaroszowicką Górą. Penetrując teren natrafiłem kiedyś na nią. Najbliżej jest do niej od Świnnej Poręby. Idziemy od Świnnej Poręby Pętla początkowo czarnym szlakiem w stronę Jaroszowickiej Góry. Przechodzimy Skawę, następnie na północ wdłuż tej rzeki, aż do miejsca gdzie znajdują się ściany skalne. Nad nimi właśnie znajduję się ta jaskinia.

6

Hmmmm ciekawe Darku, ciekawe. Nigdy o tym nie słyszałem i trzeba się będzie wybrać kiedyś. Powiedz jak z wejściem do groty - potrzebna jest jakaś lina??? My spenetrowaliśmy w sobotę, po raz kolejny z resztą, Czarne Działy.

http://lh4.ggpht.com/_z3LwyfAOS40/SvWqoFiCO2I/AAAAAAAAKvY/19uYJDFo1M8/s576/DSCN2268.JPG

http://lh6.ggpht.com/_z3LwyfAOS40/SvWqtgkiV7I/AAAAAAAAKvk/-Nes6Vx1IWE/s576/DSCN2271.JPG

Nie byłoby w tym nic ciekawego, gdyby nie fakt odnalezienia przez nas, wejścia do jaskinki Czarne Działy III. Samej jaskinki nie zwiedziliśmy ze względu na brak sprzętu (potrzebne ok. 15 metrów liny). Ale co się odwlecze... big_smile

Jan Himilsbach

7

darkheush napisał/a:

Nie byłoby w tym nic ciekawego, gdyby nie fakt odnalezienia przez nas, wejścia do jaskinki Czarne Działy III. Samej jaskinki nie zwiedziliśmy ze względu na brak sprzętu (potrzebne ok. 15 metrów liny). Ale co się odwlecze... big_smile

Uuuuu to aż takie jaskinie są w "Małym"?.
Nie jestem jakoś wielkim miłośnikiem jaskiń. Owszem pozwiedzam, szczególnie takie, do których nie trzeba lin i taplania sie w błocie smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

8

kris_61 w błocie to się wszędzie utaplasz, ale kilka jaskinek jest, nazwałbym to, łatwo dostęonych. Spokojnie można wejść do Dziury pod Bukiem, Czarnych Działów II (kilka metrów po pewnych chwytach i stopniach na dół), Groty Komonieckiego, czy też leżącej już na terenie B.Makowskiego Mysiorowej i Lisiej Jamy big_smile

Jan Himilsbach

Sam nie jestem wielbicielem jaskiń. Ale w jaskinii pod Jaroszowicką Górą byłem i wydaje się stosunkowo łatwa. Nie potrzeba tu lin, chyba że w dalszych korytarzach których nie spenetrowałem. Jest troche ciasna. Zachęcam do odwiedzenia.

10

Jaroszowiecką chyba by trezeba zaliczyć do Beskidu Średniego? Dawno tamtędy nie szedłem. Swego czasu wybrałem się  z ekipą z Wadowic przez Dzwonek- Gorzeń - Jaroszowiecką do Kalwarii, Lanckorony i póżniej nizinnym szlakiem żółtym do jakiejś miejscowości pod Krakowem. Fajna była wycieczka. Dużo obiektów krajoznzwczych do zwiedzania.

11

Średni czy Makowski, jak zwał, tak zwał. Wszystko na wschód od Skawy, to już nie Mały w zasadzie wink Choć i tu toczą się spory, wśród geografów. Niektórzy widzieli by Jaroszowicką Górę w Małym. Sam przychylam się do granic Beskidu Małego zaproponowanych przez P. Matuszczyka, czyli - od południa, droga Żywiec - Sucha Beskidzka, od północy - droga Bielsko-Biała - Wadowice, od wschodu - dolina Skawy, od zachodu - Brama Wilkowicka.

Jan Himilsbach

12

Cóż, póki co serwis beskidmaly.pl również trzyma się tych granic wink

13

Wybacz lowell79 off-top'a, ale czego się mam trzymać. Skoro nawet w Wikipedii nie jest to jasno sprecyzowane. Dla przykładu:

Granice Beskidu Małego i Granice Beskidu Makowskiego/Średniego

Jak widać Pasmo Pewelsko-Ślemieńskie pojawia się i tu, i tu. Co ciekawe (znalezione w tym samym źródle): Beskid Mały i Śląski są traktowane, geologicznie jako jedność (tak to rozumiem) - "Z Płaszczowny śląskiej zbudowany jest sam trzon Beskidu Małego" (...) Geologicznie jest jednorodny z Beskidem Śląskim. No to teraz już wiem, że nic nie wiem. Dlatego trzymam się tych granic geograficznych.

Jan Himilsbach

14

Witam

Wydaje mi się że najlepiej granicę Beskidu Małego (wcześniej zwanego Zakocierskim, a jeszcze wcześniej Polskim) opisał pionier turystyki Kazimierz Sosnowski W końcu przewodnik z 1908 r jest bardziej wiarygodnym źródłem niż opisy Matuszkiewicza czy innych młodych autorów, którzy często opisują granice danego pasma górskiego nie będąc nawet w nim.

Sam miałem na studiach nie raz przykłady gdzie Beskid Mały mylili z Beskidem Niskim smile

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

15

baca napisał/a:

Sam miałem na studiach nie raz przykłady gdzie Beskid Mały mylili z Beskidem Niskim smile

Z tego co czytałem to Beskid Mały przed uzyskaniem swojej obecnej nazwy, był właśnie Beskidem Niskim...  i bodajże Sosnowski nazwał go po raz pierwszy Beskidem Małym, ale mogę się mylić wink

16

Ja mam swoją wyznaczoną granicę Beskidu Małego której się trzymam. Zalicza się tu grupę Magurki Wilkowickiej, Pasmo Leskowca i Łamanej Skały oraz Jaroszowicką Górę i Kurczynę. Jaroszowicka Góra w rzeczywistości jest jakby odcięta doliną Skawy od głównego trzonu Beskidu Małego, zaś Kurczyna jest odcięta doliną Skawy od przeciwległego Upaliska. Dalej na wschód rozciąga się Pogórze Wielickie z izolowanymi wzniesieniami Żaru i Lanckorońskiej Góry. Grupę Żurawnicy zaliczam do Beskidu Makowskiego i tu świetnie nachodzi północna granica do Pasma Koskowej Góry. Zaś wyższe pasmo Jałowieckie jest już w Beskidzie Żywieckim. Botanicy robiący badania danych obszarów górskich najczęściej stosują się do tych granic.

17

lowell79 napisał/a:

Z tego co czytałem to Beskid Mały przed uzyskaniem swojej obecnej nazwy, był właśnie Beskidem Niskim...  i bodajże Sosnowski nazwał go po raz pierwszy Beskidem Małym, ale mogę się mylić wink

Opierając się o lektury Sosnowskiego mogę śmiało napisać iż autor w pierwszym swoim wydaniu z 1914 r opisuje w rozdziale X pewne pasmo górskie pod nazwą BESKID POLSKI

" W przeciwieństwie do Beskidu Węgierskiego (chodzi o Beskid Żywiecki) i Śląskiego, zamykających kotlinę Żywiecką od płd.-wsch., płd. i zach., nazywamy gniazdo gór, zamykające ją od płn. i płn.-wsch., Beskidem Polskim. Gniazdo to ciągnie się od Bramy Wilkowickiej i rzeczki Białej na zach. po Skawę na wschodzie, u jego płd. podnózy leżą miasta Żywiec i Ślemień, u płn. Kęty, Andrychów, Wadowice ....."

Natomiast ten sam autor użył pierwszy raz pojęcia Beskid Mały w wydaniu II swojego przewodnika w 1926 r. Już na początku przewodnika w Przedmowie pisze:

"Oprócz uzupełnień w dawnym materjale, jako matejał zupełnie nowy wprowadzam opis Beskidu Małego i Beskidu Śląskiego ..."

a w IX rozdziale poświęca więcej uwagi naszemu pasmowi górskiemu

A i jeszcze jedno. Nazwę Beskidu Polskiego po raz pierwszy wprowadził dr Eugeniusz Janota

Ostatnio edytowany przez baca (2009-11-16 18:19:25)

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

18

Na niektórych mapach z lat 50-60 używano jeszcze  określenia "Beskid Polski". Nawet ładnie wink

Ostatnio edytowany przez kris_61 (2009-11-16 21:05:36)

19

Zgadza się
Wynika to m.in z tego że w okresie między wojennym nasz Beskid Mały w całości znajdował się na obszarze ówczesnej Polski w przeciwieństwie do granicznego Beskidu Orawskiego i Śląskiego smile

- Jan Galicz

20

Kazimierz Sosnowski w swoim przewodniku z 1948 r uzywa nazwy Beskid Mały i pisze nazywany takze Polskim lub Kocierskim  Trzy y nazwy nadali grupie tej Żywczanie pierwszą dlatego ze jest ona znacznie nizsza w porównaniu z reszta gór okalajacych Żywiec drugą dlatego że stoi ona w całosci na obszarze polskim w przeciwstawieniu do granicznego Beskidu Orawskiego i Śląskiego a trzecia lokalna z powodu połozonych w jej wnętrzu dwóch wsi Kocierza Rychwałdzkiego i Kocierza Moszczanickiego

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

21

ferdynans napisał/a:

Kazimierz Sosnowski w swoim przewodniku z 1948 r uzywa nazwy Beskid Mały i pisze nazywany takze Polskim lub Kocierskim  [..] wsi Kocierza Rychwałdzkiego i Kocierza Moszczanickiego

Sosnowski podaje już ten opis w przewodniku w wydaniu II z 1926 str. 336

- Jan Galicz

22

Kazimierz Sosnowski  uzywa takze nazw Beskid Mały,Polski,Kocierski w przewodniku wydanym w roku 1924 w KRAKOWIE str.121  i ubolewa że na góry te nie zwrócił blizszej uwagi poprostu nikt Przy podziale gór naszych miedzy poszcególne Oddziały Towarzystwa Tatrzańskiego żaden z nich niechciał zając sie Beskidem Małym  i przyjac go w obreb swej działalnosci turystycznej A przecież ten zapomniany i pogardzony kopciuszek górski,to zaden bękart nieudały,ale rodzone dziecko naszej polskiej ziemi,dziecko piękne,miłe,powabne i zajmujące,w dobra przyrodzone uposażone,uwagi poznania i miłości godne,którego jedynym defektem,ściagającym nań niechęc niesłuszną,jest to,że jest niższe od innej braci beskidzkiej

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

23

To zdanie Kazimierza Sosnowskiego to już chyba legenda, chyba jeden z najpiękniejszych opisów Beskidu Małego, na pewno jeden z pierwszych....

24

2009-12-28  20.49
czy z jaskiń i dziur można by wydzielić jako oddzielny temat Grotę Komonieckiego
W książce Aleksego Siemionowa "Ziemia Wadowicka" na stronach 555-557 jest ona opisana i nazwana przez autora Jaskinią Andrzeja Komonieckiego. Inspirację do jej poszukiwań dało dzieło "Chronografia albo Dziejopis żywiecki" wójta Andrzeja Komonieckiego z 1704 roku.
Na 9 stronie tego Rękopisu  (wydanie przez Towarzystwo Miłośników Ziemi Żywieckiej - Żywiec 1987r) istnieje taki zapis:"W Ślemieńskim zaś Państwie w Pośrednim Groniu w Hali Siwcowej nad wsią Lasem jest skała wielka, co przeznia wierzchem idzie woda, a pod nia dziura jest, wktóra można sto statku wegnać i wniej tam sposobnie stanąć, będąc w skale obszerno,jak jaskinia jaka z natury uczyniona"
To wszystko to już zamierzchła historia.
A jak wygląda ona współcześnie, czy jest w niej  jakaś magia?
Taki

25

Wyodrębnić się nie da, jednak wrzuciłem ogólną kategorię - jaskinie i utworzyłem tematy Grota Komonieckiego. http://www.beskidmaly.pl/pun/topic83.html  Moim zdaniem , to miejsce nadal jest magiczne i jedno z najpiękniejszych w Beskidzie Małym