Odp: Pozostałe zwierzęta
Zielona gąsienica i zielony motyl, aż mi to pasuje bo ja jestem od zielonego
mówisz, masz ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zielona gąsienica i zielony motyl, aż mi to pasuje bo ja jestem od zielonego
mówisz, masz ![]()
W listopadowe dni motyli dziennych jest już niewiele. Dzisiaj na stokach Gancarza spotkaliśmy rusałkę żałobnika (Nymphalis antiopa) ![]()
![]()
W dolinie Pracicy też często Żałobniki można spotkać, tak się zastanawiałem dlaczego właśnie tam?
W dolinie Pracicy też często Żałobniki można spotkać, tak się zastanawiałem dlaczego właśnie tam?
Rusałka żałobnik jest motylem ogólnie dość pospolitym w Polsce. Częste występowanie tego motyla zapewne związane jest z występowaniem roślin żywicielskich oraz dobrych warunków do rozwoju ![]()
Ja dzisiaj spotkałem bardzo dużo cytrusków
No ponad 50 szt
No ponad 50 szt
Może to zwiastun, że zimy w tym roku praktycznie nie będzie ![]()
No ponad 50 szt
Widać dzisiejsza pogoda im odpowiadała, bo to motyle ciepłolubne ![]()
Zarówno rusałka żałobnik jak i listkowce cytrynki jeszcze o tej porze nie śpią, ponieważ jesień tego roku mamy wyjątkowo długo ciepłą i słoneczną. Żałobniki są motylami słońcolubnymi, lubią przebywać na nasłonecznionych skrajach lasów liściastych lub mieszanych. Póki nie czują nadchodzącego zimna wygrzewają się. Zresztą pewnie czuliście podczas naszych ostatnich wędrówek po Małym jak miejscami w lesie bukowym mocno przygrzewało słońce. Było tak przyjemnie, że aż kusiło na chwilę usiąść w tym cieple
. Z kolei cytrynki to motylki, które zimują w liściach (w ściółce), stąd ich pierwszy człon nazwy. Cytrynki mają bardzo dług cykl życiowy, od czerwca do wiosny następnego roku. Żeby taki długi okres przetrwać potrzebują dużo energii. Dlatego muszą robić sobie małe przerwy w aktywności. Wygląda to tak , że motylki te kilka dni latają , a potem robią przerwę i nieruchomieją na kilka tygodni . Przy sprzyjającej pogodzie np. taką jak teraz mamy, a najbardziej w ciepłe i słoneczne dni, znowu się uaktywniają i uzupełniają zapasy energii. W ten sposób ładują sobie akumulatory na przetrwanie zimy. Stąd pewnie baca tak dużo ich ostatnio spotkał. ![]()
Ja tydzień temu, co też mnie zdziwiło, spotkałam jeszcze latającego rusałkę admirała, motylka, który jest bardzo wrażliwy na zimno i podobnie jak niektóre ptaki odlatuje od nas na zimę na cieplejsze południe, żeby wiosną znowu powrócić. Widać admirały też jeszcze zimy nie czują . ![]()
Neno zainteresowało mnie to zimowanie w liściach. Czy to znaczy, że taki motyl jest w stanie przeżyć zimę leżąc w liściach przy dużym mrozie i do tego przykryty jeszcze grubą warstwą śniegu? Jakoś nie mieści mi się to w głowie Imposibile is nothing ![]()
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-11-08 15:13:50)
Ja w temacie http://www.beskidmaly.pl/pun/topic674.html zrobiłem zdjęcie hibernującego cytruska. Zwierzęta są do tego zdolne
To nic. Kiedyś na discovery oglądałem program o zamarzniętych żabach hibernujących w bryłach lodu, gdzie temperatura ich ciała drastycznie spada, a gdy nadchodzi wiosna to wracają do życia
![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-11-08 15:33:26)
Neno zainteresowało mnie to zimowanie w liściach. Czy to znaczy, że taki motyl jest w stanie przeżyć zimę leżąc w liściach przy dużym mrozie i do tego przykryty jeszcze grubą warstwą śniegu? Jakoś nie mieści mi się to w głowie Imposibile is nothing
Tak Piotrze, to taki dosyć wyjątkowy motylek. Jedną z jego ciekawych właściwości jest to, że potrafi przeżyć zimę praktycznie bez ochrony, na ziemi wśród liści, wytrzymując bez szkody temperatury minusowe. Jest to spowodowane specyficznym składem jego płynów ustrojowych.
O mniej więcej tak jak go uchwycił na fotce Darek Tlałka ![]()
Ostatnio edytowany przez nena (2011-11-08 16:59:41)
To liść kapusty ![]()
Popatrzcie, który z nas by wytrzymał takie warunki? A człowiek uważa się za pana przyrody. Skądinąd podobno człowiek jest jedynym zwierzęciem, które potrafi precyzyjnie rzucać przedmiotami. Wyczytałem to w innej dość mądrej książce ![]()
Darku z drugiej strony są mikroby, które żyją w gejzerach i wytrzymują temperatury do 130 stopni C. Każdy z nas by już umarł od poparzeń, a one nic sobie z tego nie robią. Też są niezwykłe.
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-11-08 22:58:06)
Ciekawe było też to, że ten motyl cierpliwie pozował nam do fotek
- a przecież wiemy jak są płochliwe....
nic tylko się na tej ciemnej korze drzewa "wygrzewał' - łapał słoneczne ciepełko ![]()
Wybrałem się dzisiaj na krótki spacer po koziańskim kamieniołomie. Dużym zaskoczeniem dla mnie był motyl, którego udało mi się sfotografować. Od kilku dni utrzymują się minusowe temperatury...
![]()
![]()
Czy to kolejny kandydat na zimową hibernację?
Ostatnio edytowany przez MF (2011-11-20 18:32:52)
Wybrałem się dzisiaj na krótki spacer po koziańskim kamieniołomie. Dużym zaskoczeniem dla mnie był motyl, którego udało mi się sfotografować. Od kilku dni utrzymują się minusowe temperatury...
Czy to kolejny kandydat na zimową hibernację?
Są motylki, które uaktywniają się na przedzimiu i nie straszne im nawet przymrozki. Nie jestem na 100 % pewna, ponieważ zdjęcia nie pokazują dokładnie szczegółów ale Twój motylek bardzo przypomina samca piędzika przedzimka (Operophtera brumata) , przedstawiciela miernikowcowatych. Jego motyle zaczynają latać dopiero po pierwszych mrozach. Podobnym motylem jest zimowek ogołotniak (Erannis defoliaria). To, że one latają tak późno tj. na przedzimiu a nawet w grudniu związane jest m.in. z tym, że większość ptaków owadożernych już odleciała i nie stanowią dla nich zagrożenia. W tym okresie następuje łączenie w pary i złożenie jajeczek, które zimują. Przedzimki należą do pospolitych motyli zasiedlających całą niemal Europę, a najwięcej można ich spotkać właśnie późną jesienią i wczesną zimą.
nena dziękuję za wyjaśnienia.
Nie pamiętam, bym wcześniej natknął się na motyle w temperaturze poniżej zera. Teraz nie będzie to już dla mnie zaskoczeniem.
nena dziękuję za wyjaśnienia.
Nie pamiętam, bym wcześniej natknął się na motyle w temperaturze poniżej zera. Teraz nie będzie to już dla mnie zaskoczeniem.
Ja też nie spotkałam się jeszcze z „zimowymi motylkami”, ale przez to, że wrzucacie tu różne „przyrodnicze cuda” – uczę się razem z Wami ![]()
Ja wczoraj, gdy było już ciemno, widziałem sporo tych ciem podlatujących do światła ![]()
A Ja mieszkam przy DK 44 i wczoraj około 22 jak obserwowałem jak ćmy latały wkoło lamp ulicznych a temp. nie przekraczała 1 st. Było ich około 20 przy każdej lampie.
A ciekawe jest to że były cieplejsze wieczory listopada a pod lampami było pusto. ![]()
A Ja mieszkam przy DK 44 i wczoraj około 22 jak obserwowałem jak ćmy latały wkoło lamp ulicznych a temp. nie przekraczała 1 st. Było ich około 20 przy każdej lampie.
A ciekawe jest to że były cieplejsze wieczory listopada a pod lampami było pusto.
Dlatego, bo przy źródłach światła pewnie dużo cieplej ![]()
Jeżeli chodzi o płazy to ja praktycznie co roku spotykam w Beskidzie Małym salamandry a zwłaszcza młode w postaci larwalnej w tym samym potoku, nawet udało mi się je w tym roku sfilmować
Często napotykam się na kumaki górskie oraz coraz rzadsze już żaby trawne (kiedyś bardzo pospolite). Podaje linki do filmów z tegorocznych obserwacji:
1. Salamandra plamista - http://www.youtube.com/watch?v=7H8Zy9bt … gzn6-pEb3P
2. Młode salamandry plamiste (formy larwalne) - http://www.youtube.com/watch?v=RX1bxgws … m0r56isN99
3. Kumak górski - http://www.youtube.com/watch?v=KC9gHhLJ … QDEefcxkpV
4. Żaba trawna - http://www.youtube.com/watch?v=ioUQ6YPT … pJsMdmiY9-

Ostatnio edytowany przez FaunaPolskiTV (2011-12-05 10:27:23)
Trzecia (w moim życiu) obserwacja gniewosza plamistego w Beskidzie Małym. Tym razem udokumentowana na filmie
Link - http://www.youtube.com/watch?v=dcayBAqN … ceQdXOdQRN

Jak widać cywilizacja mu nie przeszkadza
Sobie odpoczywa w dość ruchliwym miejscu ![]()
Filmiki rewelacyjne Piotrze ! Prosimy dorzucać do omawianych tematów
. Świetnie jest móc poczytać , a potem na żywo zobaczyć zwierzątko. A najbardziej cieszy to, że filmiki pochodzą z naszego BM – u
.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 12 zapytań ]