1

Temat: pasterka w górach

Witam Drodzy Forumowicze

od jakiegoś już czasu zastanawiam się, czy gdzieś w górach jest odprawiana Pasterka, chciałbym jeszcze bardziej poczuć magię tej niezwykłej nocy i uczestniczyć w Mszy Świętej gdzieś w górach, najlepiej Beskidu Małego lub okolic;
chciałbym po Wigilii zabrać plecak, latarkę, termos z gorącą herbatką i wyjść w góry... na pasterkę...

Mam więc do Was pytanie, czy ktoś się może orientuję czy jest gdzieś odprawiana Msza Święta w górach, wiem że przed kilkoma laty odbywały się takie Msze na Groniu Jana Pawła II, ale zwyczaj ten został niestety zaniechany....
a może w gronie forumowiczów ktoś jeszcze miałby ochotę uczestniczyć w takiej Mszy w nocy, zimą, w święta?
może jakaś incjatywa forum by się zrodziła, jeśli byłoby więcej takich osób jak ja?
pozdrawiam

2

Odp: pasterka w górach

Fajter - taka pasterka o jakiej piszesz co roku odbywa się na stokach Dębowca - w kaplicy poniżej schroniska.

Klimacik fantastyczny - wiem bo bywam smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3

Kiedyś była na Groniu JP2 ale chyba ze wzg bezpieczeństwa ją odwołano . Może ktoś jest bardziej zorientowany w tej sprawie?

4

fajter napisał/a:

[...] wiem że przed kilkoma laty odbywały się takie Msze na Groniu Jana Pawła II, ale zwyczaj ten został niestety zaniechany....

Zwyczaj ten na Groniu JP II został zastąpiony Mszą Św. noworoczną - 1 stycznia. Przynajmniej tego roku tak było.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

5

nena napisał/a:
fajter napisał/a:

[...] wiem że przed kilkoma laty odbywały się takie Msze na Groniu Jana Pawła II, ale zwyczaj ten został niestety zaniechany....

Zwyczaj ten na Groniu JP II został zastąpiony Mszą Św. noworoczną - 1 stycznia. Przynajmniej tego roku tak było.

... zaniechany - jak obiło mi się o uszy - z powodu "źle zachowującej się młodzieży" oraz ze wzgl. bezpieczeństwa (nie wiem który argument przeważył... ), a było fantastycznie. Teraz jest - jak Nena pisze 1.01. Dodam że w południe  big_smile
Swego czasu organizowane były Msze w Sylwestra w Ośr. Rekolekc. na Śnieżnicy (B. Wyspowy) Byłem jakieś 6 lat temu - nie wiem jak teraz, ale klimat był niepowtarzalny. Wyjście z ośrodka ok. 22:00 z pochodniami na szczyt Śnieżnica, tam ołtarz ze śniegu, lodu i gałązek choiny, około północka po Mszy Św. śpiewanie kolęd i życzenia, a w dole słychać było wybuchy petard i sztucznych ogni. Niesamowite przeżycie....  smile

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

6

Jak dla mnie to Śnieżnica jest mało ciekawą górą (zwłaszcza w porównaniu z sąsiadem Ćwilinem): niemal cała jest porośnięta lasem i bez widoków, a na szczycie nie ma nawet gdzie usiąść, do tego marnie wyszlakowana (zwłaszcza od strony Kasiny trzeba się mieć na baczności, bo ktoś mocno się postarał, żeby zatrzeć tam szlak i dość łatwo się zgubić).

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-12-01 10:54:39)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

7

mam nadzieję, że będzie jeszcze kiedyś taki moment, że znów zostanie odprawiona pasterka na Groniu JP II
a co do Mszy w Sylwestra to byłem kiedyś na takiej w schronisku na Hrobaczej Łące, odprawianej o 23...ale niestety za ścianą młodzież chucznie obchodziła imprezę sylwestrową, do tego stopnia, że niemalże przegłuszali księdza...no cóż...

Ostatnio edytowany przez fajter (2011-12-01 22:00:12)