Temat: Terror ochrony srodowiska
Wlasnie sobie przeczytalem artykul z wyborczej na temat nasniezania Suchego Zlebu na Kalatowkach http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, … orach.html mnie jawi sie to jako terror ochrony srodowiska poprostu nic nie idzie zrobic nic zagospodarowac TPN jest jak panstwo w panstwie oblozone ustawami. Tylko ja sie pytam te gory sa dla ludzi czy ludzie dla gor. Chronic to nie znaczy zamknac wszystko dla ludzi. Argument taki ze kras ma spowodowac wieksze zmineralizowanie wody przez proces nasniezania jest poprostu dziwny jak dla mnie bo o ile wiem woda przechodzac przez te skrasowiale sedymenty bedzie sie tez oczyszczac zreszta sam proces przesaczania sie to sa tysiace lat i mowimy tu o drodze jednej czasteczki wody. Woda mogla by wracac do zrodla i zanieczyszczac je splywajac po powierzchni ale czy w takim ukladzie nie jest mozliwa budowa odwodienia i skierowanie wody roztopowej do innego miejsca?
Zapraszam do dyskusji czy faktycznie budowa infrastruktury narciarskiej moze naruszyc rownowage ekologiczna rejonu tatrzanskiego chociaz przypuszczam ze to dosc goracy temat bardziej ciekawi mnie jakie sa nastroje wsrod turystow w tej materii