Temat: Terror ochrony srodowiska

Wlasnie sobie przeczytalem artykul z wyborczej na temat nasniezania Suchego Zlebu na Kalatowkach http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, … orach.html mnie jawi sie to jako terror ochrony srodowiska poprostu nic nie idzie zrobic nic zagospodarowac TPN jest jak panstwo w panstwie oblozone ustawami. Tylko ja sie pytam te gory sa dla ludzi czy ludzie dla gor. Chronic to nie znaczy zamknac wszystko dla ludzi. Argument taki ze kras ma spowodowac wieksze zmineralizowanie wody przez proces nasniezania jest poprostu dziwny jak dla mnie bo o ile wiem woda przechodzac przez te skrasowiale sedymenty bedzie sie tez oczyszczac zreszta sam proces przesaczania sie to sa tysiace lat i mowimy tu o drodze jednej czasteczki wody. Woda mogla by wracac do zrodla i zanieczyszczac je splywajac po powierzchni ale czy w takim ukladzie nie jest mozliwa budowa odwodienia i skierowanie wody roztopowej do innego miejsca?
Zapraszam do dyskusji czy faktycznie budowa infrastruktury narciarskiej moze naruszyc rownowage ekologiczna rejonu tatrzanskiego chociaz przypuszczam ze to dosc goracy temat  bardziej ciekawi mnie jakie sa nastroje wsrod turystow w tej materii

"Moim sprzymierzeńcem jest Moc i potężnym sprzymierzeńcem ona jest..."

2

Odp: Terror ochrony srodowiska

Napiszę krótko.
W Polsce ekolodzy, to w mojej ocenie terroryści i najczęściej nic nie mają wspólnego z ochroną.
Innym podobnym przykładem jest wyciąg narciarski w Rzykach Praciakach big_smile
Osobiście mogę stanąć w konkursie jak i właściciel ośrodka narciarskiego w Rzykach z pseudo ekologami.
Kto z nas w życiu zasadził więcej drzew - w celu ochrony środowiska smile
My, czy poszczególne pseudo organizacje.
Ale nie psujmy sobie świąt.
smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

3

z drugiej strony patrząc na Szczyrbskie Pleso i okolice widać jakie spustoszenie robi "dawanie gór ludziom". Tam przecież jest istny armageddon.

4

Wlasnie terorysci lub ekologiczni kapo. Odpowiedziec sobie trzeba na pytanie co my w tych tatrach tak wlasciwie chronimy bo wiadomo ze rejon Tatrzanski to w zasadzie ofiara bezrozumnej gospodarki rabunkowej. To co chronimy teraz to w zasadzie wynik rekultywacji monogatunkowe drzewostany czy wrecz gole terenu bez lasu. Jak na moje to aby cos chronic to nie znaczy to zamknac. Suchy Zleb wspaniale nadaje sie na narty lezy przy hotelu wiec trudno miec do wlasciciela pretensje ze chce to jakos tak zagospodarowac aby przelozylo sie to na zyski. Mam czasami wrazenie ze w kraju istnieje grupa ekologow samozwancow ktorym wydaje sie ze maja poszerzone spektrum widzenia przyrodniczego i wydaje im sie ze reszta ewolucyjnie jest na poziomie kumaczka gorskiego i jedynym celem wycieczek jest wypierdzielenie puszki po piwie do potoka takie cos jest dla mnie nie do zaakceptowania.

5

wawri napisał/a:

z drugiej strony patrząc na Szczyrbskie Pleso i okolice widać jakie spustoszenie robi "dawanie gór ludziom". Tam przecież jest istny armageddon.

Nie widzialem osobiscie a na zdjeciach ale nalezy pamietac ze istnieje cos takiego jak rekultywacja. Teraz to jest wszystko swieze ale za pare lat slowacy beda miec piekne trasy wkomponowane w gory a my plotek z tabliczka zakaz wstepu. Chodzi mi o jedna sprawe jesli cos jest zrobione z glowa zwykle sie udaje a w naszym kraju po ciezkich walkach juz czlowiek nie ma sily aby cos robic z glowa i wychodzi tak jak zawsze

6

Drodzy koledzy, zanim zaczniecie wieszać psy na dyrektorze TPN i jego kolegach przeczytajcie cytat z tego artykułu:

Formalnie sztucznego naśnieżania zabrania Ustawa o ochronie przyrody, która zakazuje jakichkolwiek inwestycji niesłużących dbaniu o przyrodę.

(wytłuszczenie moje)

Tatry są objęte Parkiem Narodowym. A dyrektor TPN realizuje prawo, a prawo ustanawia Sejm RP, więc może zastanówcie się czy dobrze adresujecie swoje pretensje i o jakich ekologów wam tutaj chodzi?
A wracając do Słowaków to zastanawiam się, czy rzeczywiście należy ich stawiać za wzór w wypadku Tatr. Z jednej strony zamykają góry na pół roku dla pieszych turystów (choć z moich doświadczeń wynika, że ruch zimowy jest niewielki, nie licząc dolinek), z drugiej strony budują wyciągi, parkingi i śmierdzące budy na stokach z ryczącym radiowęzłem. Więc o co tu chodzi? Jak nie wiadomo o co chodzi, to chyba chodzi tylko o jedno, prawda? hmm

Poniżej wybrane cytaty z Ustawy o Ochronie Przyrody (16.04.2004, Dz.U. z 2004
r. Nr 92, poz. 880):

Art. 15.
1. W parkach narodowych oraz w rezerwatach przyrody zabrania się:
1) budowy lub rozbudowy obiektów budowlanych i urządzeń technicznych, z
wyjątkiem obiektów i urządzeń służących celom parku narodowego albo rezerwatu
przyrody;
(...)
7) zmiany stosunków wodnych, regulacji rzek i potoków, jeżeli zmiany te nie
służą ochronie przyrody
(...)
22) wykonywania prac ziemnych trwale zniekształcających rzeźbę terenu;

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-12-23 17:03:36)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

7

Drogi Piotrze vel Smerf Maruda
Ja na dyrektorze TPN nie wieszam psów.
Wieszam psy nad ustawami jakie obowiązują u nas,
a swoją drogą to „starzy” dyrektorzy w większości „antyki” pozostałość po komunie,
te przepisy pielęgnują.
Chodzi o ustawy, dodam durne ustawy big_smile 
Wczoraj ze swego lasu zrobionego z ugoru wyciąłem drzewka na święta.
Jestem zbrodniarzem wg. ustawy, bo nie zapytałem urzędnika czy mogę big_smile
To jest chore big_smile big_smile big_smile
A zasadziłem i wychodowałem z nasionek ponad 1500 drzew.

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

8

Ale też popatrzcie na taką Magurke Wilkowicką i plany z nią związane. Wszystko zgodnie z prawem. Czasami ciężko jest określić co jest dobre a co nie dla środowiska. Myślę, że prawda jest po środku. Taka Sahara jakoś mogła słuzyć narciarzom a teraz nic tam nie można zrobić bo różne Natury itp.
Z drugiej strony jak patrze na Karpaty Wschodnie i widzę tamtejsze piękno to aż żal aby tam człowiek wchodził. Gospodarka inwazyjna ze zwózką drewna już często wystarczająco niszcząca jest dla środowiska i powoduje różne negatywne skutki w przypadku powodzi itp. Jeśli chodzi o Tatry to cały temat przewodni ostatniego numery Tatry wydawanego przez TPN dotyczy tych "ekologicznych" problemów co jest dobre a co złe.
Moim skromnym zdaniem nie wolno z niczym przesadzać. Wolę mieć góry bez wyciągów narciarskich ale takie, z których mogę korzystać, czyli otwarte szlaki. Tam mogą na biegówkach latać. Walić stoki narciarskie jakie niszczą przyrodę.
A tak na marginesie to Słowacy jakoś mają dziwne organizacje ekologiczne. Nie ingerują w takie Szczyrbskie Pleso czy odstrzał wilka, niedźwiedzia a walczą w jakiejś Bratysławie wink Tylko polskie na cały świat idą smile

9

Smerf Maruda dobre widze ze koledzy juz zdązyli Cie poznac hehehehe. Ja w zasadzie do Dyrektora nie mam nic bo to jest czlowiek ktory faktycznie musi stac w obronie prawa jakie ustanowil ustawodawca to rodzaj sluzby i nic sie na to nie poradzi jednak mam takie spostrzezenie. Geologicznie jak wiemy Karpaty i Alpy to to samo ten wielki Lancuch gorski jest pozostaloscia wielkiego oceanu Tetydy w ktorym osadzaly sie wszystkie skaly Tatrzanskie i Alejskie aby potem zostac wypietrzone czyli smiem twierdzic ze w przypadku przyrody nieozywionej mamy do czynienia z tym samym medium. Jesli chodzi o roslinki i zwierzatka wiadomo jest roznie. Skala lancucha gorskiego jest rowniez mniejsza u nas w Taterach dlatego z wszelkimi ingerencjami nalezy 10 razy pomyslec a potem robic jednak chodzi mi o to ze w Alpach jakos ze wszystkim sobie radza i nie sa tacy restrykcyjni przynajmniej tak mi sie wydaje i tam to jakos wszystko dziala wyciagi trasy trekingowe ferraty i jakos nie jest to zniszczone u nas cokolwiek chce sie zrobic i jest zastep ekologow samozwancow ktorzy wieszcza wrecz zalamanie sie calego ekosystemu nie wiem moze to w zwiazku ze mamy 2012 i koniec z swiata. Na Slowacji nie wierze aby to blo rozkopywane bez wnikliwej ekspertyzy rekultywacyjnej nie zdziwil bym sie jesli w przyszlosci beda mieli lepszy system od naszego.

10

Na festiwalu górskim dyr. Skawiński tłumaczył, że Tatry są specyficzną, małą perełką, która wymaga specjalnej ochrony. Porównywanie ich Poltergeist z Alpami nie ma sensu. To po prostu nie ta skala - całe Tatry bez trudu zmieściłyby się w jednej większej, alpejskiej dolinie np. Zillertal. Poza tym, z tego co pamiętam, to zaledwie niewielka część Alp (np. gdzieś w Szwajcarii) jest objęta parkami narodowymi. Ingerencje w krajobraz są niestety tam dość spore - buduje się wielkie schroniska, stacje narciarskie na lodowcach, drogi z systemami mostów i tuneli, czego u nas praktycznie nie ma. Choć ze względu na ogromny obszar i tak można znaleźć rejony praktycznie bezludne.
P.S. A odnośnie prawa to niestety jest taka Rzymska maksyma: Dura lex sed lex
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dura_lex,_sed_lex

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-12-24 12:55:25)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

11

Czyli wychodzi na to ze to co mamy czyli gasienicowa, goryczkowa, kalatowki to powstalo w czasie prl tylko patrzec jak wszystko to zlikwiduja a nawet tam bylo napisane ze wyciagi na kasptowy nie chodzily bo nie bylo sniegu wiec mozna powiedziec ze pierwszy krok zostal juz zrobiony. Nie wiem jak jest w Austrii i szawaicarii ale tu we Wlochach to sa parki narodowe i jest ich nawet bardzo duzo ale nie chce sie wypowiadac odnosnie prawa jakie panuja w tych parkach bo nie mam o  tym pojecia zielonego. Krotko mowiac tu jakos parki stacje narciarskie istnieja razem u nas jest to niemozliwe. Poza tym wielkosc to nie jest argument do tego aby wszystko zamykac bo w podtekscie wychodzi na to ze czlowiek jest wrogiem a przeciez tak nie powinno byc. Poza tym nawet jesli tatery sa male to nalezy budowac proporcionalnie do ich wielkosci i z glowa. Jesli chodzi o schroniska i ich styl architektoniczny to w zasadzie kwestia gustu zawsze tam bedzie sie to jednym podobalo wiecej 2 mniej ale faktycznie nie wiem czemu jak juz budujemy nie budowac czegos w stylu zakopianskim charakterystycznym dla regionu