Odp: Beskidy mają nową trasę. I widokowy taras na Magurce
może zabrzmi to dla wielu kontrowersyjnie- ale ja się cieszę!!! ![]()
może zabrzmi to dla wielu kontrowersyjnie- ale ja się cieszę!!!
Cieszę się, że powstają inwestycje tego typu w Beskidzie Małym
![]()
Cieszę się, że istnieje Żar i chciałbym by doszło do skutku rozbudowa kompleksu narciarskiego na północnych stokach i zagospodarowano Kozubnik.
Cieszą się, że powstają kompleksy wypoczynkowe w Rzykach Praciakach.
Cieszę się z planów na Hrobaczej Łące.
Cieszę się, że powstał obiekt wypoczynkowy na przełęczy Kocierskiej,
w miejsce siermiężnego, komunistycznego ośrodka.
Są to miejsca które wyłapują w weekend mnóstwo ludzi, a przez to możemy w spokoju wypoczywać gdzie indziej.
A jak ktoś chce ciszy w wyżej wymienionych miejscach, to wystarczy przybyć w tygodniu, gdzie nawet jest szansa bardzo duża, że nie spotkamy człowieka-turystę.
Kilkakrotnie zdarzyło mi się to na Magurce Wilkowickiej, gdzie byłem sam, aż mi było smutno ![]()
Harnasiu nie przejmuj się, że Twoja opinia zabrzmi kontrowersyjnie, moja też tak będzie odebrana.
Polakowi jeszcze nikt nie dogodził, albo ilu nas, tyle odrębnych wizji – zdań.
Lubimy marudzić ![]()
Tacy jesteśmy
![]()
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.
Taras widokowy? Jeszcze w ubiegłym tygodniu można było podejść tylko kilka metrów do siatki (mniej więcej tam gdzie stoi postać na prasowej fotografii). Obawiam się, że ze względów bezpieczeństwa (tłumy na Magurce) obiekt nie będzie udostępniany jako taras widokowy …
harnaś wołoski napisał/a:może zabrzmi to dla wielu kontrowersyjnie- ale ja się cieszę!!!
Cieszę się, że powstają inwestycje tego typu w Beskidzie Małym
![]()
![]()
Cieszę się, że istnieje Żar i chciałbym by doszło do skutku rozbudowa kompleksu narciarskiego na północnych stokach i zagospodarowano Kozubnik.
Cieszą się, że powstają kompleksy wypoczynkowe w Rzykach Praciakach.
Cieszę się z planów na Hrobaczej Łące.
Cieszę się, że powstał obiekt wypoczynkowy na przełęczy Kocierskiej,
w miejsce siermiężnego, komunistycznego ośrodka.Są to miejsca które wyłapują w weekend mnóstwo ludzi, a przez to możemy w spokoju wypoczywać gdzie indziej.
A jak ktoś chce ciszy w wyżej wymienionych miejscach, to wystarczy przybyć w tygodniu, gdzie nawet jest szansa bardzo duża, że nie spotkamy człowieka-turystę.
Kilkakrotnie zdarzyło mi się to na Magurce Wilkowickiej, gdzie byłem sam, aż mi było smutno
Harnasiu nie przejmuj się, że Twoja opinia zabrzmi kontrowersyjnie, moja też tak będzie odebrana.
Polakowi jeszcze nikt nie dogodził, albo ilu nas, tyle odrębnych wizji – zdań.
Lubimy marudzić
Tacy jesteśmy![]()
![]()
Ja jestem ostrożny jeśli chodzi o taki hura optymizm, bo Polak nie raz pokazał, że jest mądry po szkodzie.
czas pokarze jak ten budynek wkomponuję się w historię terenu
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz
Podobnie jak niektórzy przedmówcy mam mieszane uczucia jeśli chodzi o różne inwestycje na terenach nazwijmy to zielonych (mam na myśli parki krajobrazowe, narodowe, góry, puszcze itp.). Nie zapominajmy, że celem inwestora jest przeważnie zysk, a nie ochrona przyrody. Z inwestycją narciarsko-biegową o tyle jest lepiej, że to w Polsce sport umiarkowanie popularny, zatem raczej nie ściagnie tam tłumów i nie jest na tyle inwazyjny terenowo jak narciarstwo zjazdowe (mam na myśli głównie wyciągi, kolejki itp.). Na pewno będzie z tego zadowolona obsługa schroniska na Magurce, bo narciarscy biegacze będą się gdzieś pożywiać i siłą rzeczy będą zaglądać do schroniska, które - jak przypuszczam - zimą nie cierpi na nadmiar klientów (co się tam dzieje w lecie, zwłaszcza w słoneczne weekendy, to sami dobrze wiecie
).
P.S. ktoś tu wspominał ośrodek na Przełęczy Kocierskiej. No cóż, jego gigantyczny rozrost i tłumy jakie ściąga latem zaczynają mnie już lekko przerażać... Oczywiście byłbym hipokrytą, gdybym nie wspomniał, że zdarza mi się skorzystać z usług tamtejszej knajpy, ale osobiście szybko stamtąd uciekam w jakieś mniej ludne rejony.
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-12-30 08:44:04)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa
Myślę, że trasy biegowe na Magurce to akurat dobry pomysł, tym bardziej, że każdy może z tego skorzystać za darmo. Budynek lepiej lub gorzej wkomponuje się w otoczenie. Ale co do reszty pomysłów nie jestem już tak optymistycznie nastawiony.
Może jak śnieg spadnie, to nasza ekspertka od biegów Jola
, która uprawia amatorsko tę dyscyplinę sportu oceni sytuację
![]()
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.
Wybiorę się po Nowym Roku - sprawdzić temat
![]()
Wybiorę się po Nowym Roku - sprawdzić temat
![]()
Dokładnie Jolu, tam teraz potrzeba Twojego detektywistycznego nosa
żeby zbadać jak to się teraz prezentuje i czy nadaje do biegania,
a taras widokowy do podziwiania
![]()
Jestem przeciwny np. zagospodarowaniu stoku od strony Ponikwi, przeciwny np. planom rozbudowy w wielu miejscach typu Chrobacza Łąka. Do każdych inwestycji trzeba podchodzić z rozwagą. Jakby tak się wszystko rozbudowywało to co mi da cisza i spokój w górach w tygodniu jeśli będzie wycięta połowa lasu w tej okolicy (hipotetycznie). Co do Magurki mam nadzieje, że będzie to z korzyścią dla tych terenów jeśli już coś takiego istnieje. Żeby się potem nie okazało, że po nic taka inwestycja jest. Także moje zdanie takie jest aby zachować ostrożność w tego typu inwestycjach. Często jednak w grę wchodzi coś innego niż dobro większej liczby ludzi a już nie wspomnąć o zwierzętach, całej przyrodzie z którą się nikt nie liczy często.
Jestem przeciwny np. zagospodarowaniu stoku od strony Ponikwi, przeciwny np. planom rozbudowy w wielu miejscach typu Chrobacza Łąka. Do każdych inwestycji trzeba podchodzić z rozwagą. Jakby tak się wszystko rozbudowywało to co mi da cisza i spokój w górach w tygodniu jeśli będzie wycięta połowa lasu w tej okolicy (hipotetycznie). Co do Magurki mam nadzieje, że będzie to z korzyścią dla tych terenów jeśli już coś takiego istnieje. Żeby się potem nie okazało, że po nic taka inwestycja jest. Także moje zdanie takie jest aby zachować ostrożność w tego typu inwestycjach. Często jednak w grę wchodzi coś innego niż dobro większej liczby ludzi a już nie wspomnąć o zwierzętach, całej przyrodzie z którą się nikt nie liczy często.
W oełni się zgadzam ![]()