Odp: Archiwalny Andrychów
O kurcze Darkheush !!! Rewelacją mi tu pachnie!!!
uwielbiam te klimaty:) szacunek za te zdjęcia. dobrze, że byli tacy napaleńcy (i są nadal), którzy starają się coś zostawić dla przyszłych pokoleń:)
lowell79, zaraz tam rewelacją. Pogrzebałem trochę w domowym archiwum
Fajnie byłoby gdyby znalazł się teraz ktoś, kto mógłby nam przybliżyć wiedzą historyczną ten okres. Ja się tematu nie podejmę, z uwagi na to, że opowieści dziadkowe pamiętam mocno fragmentarycznie. Za mały byłem po prostu. Toż to z górą 20 lat temu wysłuchiwałem tych historii ![]()
P.S. Może jeszcze coś się uda poskanować ![]()
Jan Himilsbach
Z racji tego ze interesuje się hobbistycznie historią a okres II wojny światowej to jeden z moich ulubionych tematów poszperam trochę i postaram się coś napisać tylko dajcie mi troszkę czasu ![]()
Kaper, już i tak dzięki Tobie wiem co to za myśliwiec ![]()
http://picasaweb.google.pl/darek.maleck … 3182174050
Dziękuję za info ![]()
Jan Himilsbach
To moge jeszcze powiedzieć ze wrak czołgu to Radzieckiej konstrukcji czołg Średni T-34 składany w latach 1941 - 1958 nie jestem wstanie tylko powiedzieć czy model T-34/76 czy T-34/85
Kaper stawiam na T34/76 bo T34/85 miał inne jarzmo. Tak mi sie wydaje ze zdjecia Darka.
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "
To nie gra roli ponieważ czołgi te były produkowane w kilku różnych fabrykach i stawiając te czołgi koło siebie nie były one identyczne różniły się one nawet jarzmem
najprościej było by to sprawdzić po kalibrze armaty starszy maiał 76,2 mm a nowy 85 co wskazuje ich nazwa ale niestety do lufy mu teraz nie zajrzymy ![]()
No to może to Wam Panowie pomoże. Kolejne dwa ujęcia ![]()

Jan Himilsbach
ale po tych zdjęciach mogę już w pełni określić ze jest to model T-34/76 ![]()
obyło sie bez zaglądania do lufy ![]()
Ostatnio edytowany przez Kaper (2010-04-03 12:31:47)
Mówiłem"
Pikna maszina ![]()
Ostatnio edytowany przez angi (2010-04-03 12:33:59)
Podpatruje twoje sny,
eeee 85 były lepsze
Shermany były lepsze ![]()
Podpatruje twoje sny,
chyba kpisz
T-34 zarówno 76 jaki 85 były czołgami dużo lepszymi od M4 Sherman praktycznie pod każdym względem ale to nie temat na dyskusje o czołgach :PP
Ostatnio edytowany przez Kaper (2010-04-03 12:59:19)
a Tu wrzucam artykuł opublikowany 15 lutego 2010 pt "Powietrzna bitwa nad Andrychowem" autorem jest Zbigniew Kubień jest tam miedzy innymi wspomniane zdjęcie lądującego awaryjnie messerschmita zrobione przez Jerzego Małeckiego
http://www.andrychow.pl/modules.php?op= … pageid=349
no ja się przyznam, (mam nadzieję , że Darek nie będzie mi miał tego za złe
, że miałam okazję już obejrzeć album skanów starych zdjęć darkheusha. Powiedziałam mu wtedy, że ma cenną rzecz w domu
. Takie zdjęcia to perełki , coraz trudniej coś takiego dzisiaj znaleźć czy zobaczyć. Miło, że zdecydował się nam je pokazać, w końcu to pamiątka rodzinna
. Na tych zdjęciach jest zachowany dobry kawał wojennej andrychowskiej historii. Też często słuchałam opowieści mojego taty albo mojej babci o wojnie , jednak mogłam sobie jako dziecko obraz wojny tylko budować w wyobraźni. Takich zdjęć nigdy nie widziałam, dlatego z ciekawością obejrzałam ten album. Dziadek Darka utrwalił smutne momenty w historii Andrychowa , ale nie zapomniał również o chwilach radosnych , co pozostawiło w zestawieniu jego Wnuka
bardzo emocjonalną , momentami nawet wzruszającą mozaikę faktów.
Jestem pełna podziwu darkheush dla tego, jak bardzo ładnie te zdjęcia skomponowałeś i dodałeś do nich komentarz
.
No i przy okazji dowiedzieliśmy się , że mamy wśród nas miłośnika historii II wojny światowej. Mówię oczywiście o Kaprze
. No i jak widać już zaczął rozpracowywać nam niektóre zdjęcia
. Gotów jest nawet zaglądnąć do lufy
.
Jedno jest pewne , że będę śledzić toczącą się tu dyskusję , bo zapowiada się ciekawie . Andrychów jest mi bliski z racji tego, że jest to najbliżej mojej miejscowości leżące miasto, a i o czołgach i ich lufach też się chętnie czegoś dowiem
.
Ostatnio edytowany przez nena (2010-04-13 20:20:28)
No i przy okazji dowiedzieliśmy się , że mamy wśród nas miłośnika historii II wojny światowej. Mówię oczywiście o Kaprze
. No i jak widać już zaczął rozpracowywać nam niektóre zdjęcia
. Gotów jest nawet zaglądnąć do lufy
.
Jedno jest pewne , że będę śledzić toczącą się tu dyskusję , bo zapowiada się ciekawie . Andrychów jest mi bliski z racji tego, że jest to najbliżej mojej miejscowości leżące miasto, a i o czołgach i ich lufach też się chętnie czegoś dowiem
![]()
.
Nena zawiodłaś mnie, a ja to co? Pierwszy rozpoznałem model T34
... ehh:P
Podpatruje twoje sny,
Ja myślę, że Kaper zyskał przez gotowość do "zaglądania do lufy"!!!
Nic na to nie poradzę ze jestem militarnym świrem pod każdym tego słowa znaczeniem ![]()
Zdjęcia archiwalne są bardzo ciekawe i oryginalne. Z jednym już miałem okazję się zetknąć w historycznym opracowaniu dziejów Andrychowa (zdjęcie z czołgiem). Była to tylko ilustracja do tekstu bez podpisu i jego autora.
http://www.interklasa.pl/portal/dokumen … ndr02.html
O historii andrychowskiego przemysłu, a w szczególności zakładów Braci Czeczowiczka (zdjęcia przedstawiające spaloną część zakładów) przeczytać można na stronie:
http://www.textil.com.pl/moda/publikacj … howskiego/
MF i Kaper - dziękuję za te linki, które podesłaliście. Rzuca to mi osobiście nowe światło na historię mojego miasta. Szczerze powiedziawszy dużo googlowałem, ale na TO nigdy nie trafiłem ![]()
P.S. Fotki mojego dziadka krążą od pewnego czasu po necie, dzięki "uprzejmości" mojego byłego kumpla ![]()
Jan Himilsbach
Darkheush - ciekawe zdjęcia, kawał historii. Ja też nasłuchałem się opowieści wojennych mojej babci, aczkolwiek z trochę innych rejonów, bo ze wschodu.
Ostatnio edytowany przez piotr (2010-04-03 20:06:35)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa
Nena zawiodłaś mnie, a ja to co? Pierwszy rozpoznałem model T34
... ehh:P
widać angi nie tylko refleks mam do bani ![]()
O to kilka fotek dostępnych u mnie na kompie
Basen 1943 r

Kościół św. Macieja 1945 r

Most na Wieprzówce 1945 r

Most na Wieprzówce 1945 r

Stacja PKP 1944 r

Stankowa Studnia 1944 r, dziś źródło Kościuszki

Staw 1944 r

Sztandar Sułkowice 1945 r

Zdjęć w sumie mam 66 więc chyba że są jakieś inne, a jeśli nie to żadna dla mnie sensacja
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz