1

Temat: Majowy spacer z gniewoszem :D

Tak mnie od kilku dni kusiła ta majowa soczysta zieleń, aż wyskoczyłam późnym popołudniem na łączki. big_smile Zajrzałam też do lasu, strumyka , „zmonitorowałam” stanowisko wrońca , znalazłam storczyka, słyszałam po raz pierwszy w tym roku kukułkę, usiadłam tuż obok węża  i gdyby nie nadciągająca od strony Żywca burza zeszło by mi tak pewnie na delektowaniu się majową przyrodą do wieczora big_smile. Po kliku na obrazek zostawiam mój albumik z dzisiejszego spaceru wink.

https://lh5.googleusercontent.com/-KvFZBKqt_eI/T6WGNLWHM_I/AAAAAAAABzE/QJAKkZ4rqfc/s912/Panorama%252013.JPG?gl=PL
foto:nena

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Majowy spacer z gniewoszem :D

super albumik Oby w tym toku takich więcej

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

3

Grunt, że burzy udało się uciec  big_smile
Bardzo owocny spacerek  smile  smile  smile

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

4

Bliskie spotkanie z gniewoszem - rewelacja   big_smile

Panoramki tak soczyście zielone - jak może to być tylko o tej porze roku - nic dziwnego, że tyle ich napstrykałaś  wink  big_smile

Jest co oglądać i podziwiać  cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Ta ciepła pogoda sprawiła że wszędzie szybko się zazieleniło. Nawet paprocie są już niemal całkowicie rozwinięte, no i pojawiają się pierwsze kwitnące storczyki smile Nena pierwsza paproć nierozpoznana w twoim albumie to wietlica samicza, natomiast druga prawdopodobnie nerecznica samcza (jednak żebym ją całkowicie mógł rozpoznać, to musiałbym mieć zbliżenie na odcinki liścia). Monitorujesz też wrońca widlastego, który jak widać cały czas utrzymuje dobrą kondycje i stałą populacje, zresztą wiem w którym to on miejscu rośnie. Zaś moje monitorowanie paprotników i ich tendencje wzrostowe tylko cieszą oczy smile Piękny ten gniewosz plamisty smile Ja niestety do tej pory tego gada nie widziałem w naturze, a jedyne dwa piękne zaskrońce z którymi miałem problem z foceniem neutral Deszcz też jest potrzebny, bo ostatniej mojej wizycie po okolicach Andrychowa - Zagórnika widziałem jak zeschnięte od ciepła były łąki, natomiast burza to już niekoniecznie big_smile

6

Darku dziękuję za nazwanie paproci wink.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Ale zielono!!! cudownie!  smile

8

Ten Gniewosz to prawdziwy rodzynek w  twojej wycieczce to bardzo rzadki wąż w Polsce podlegający ścisłej ochronie. Nigdy nie udało mi sie go spotkać czytałem ze w Kwietniu i maju ma okres godowy , unika lasów żyje przeważnie na silnie nasłonecznionych  suchych i kamienistych łąkach. Super album i udany wypad .

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

9

Fajnie wiedzieć, że takie rzadkie gady (jeszcze?) są w Beskidzie Małym.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

brrrr fajnie, że są choć ja tam za takimi gadzinami nie przepadam wink

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....